Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.04.2000

Tomaž Jakofčič: Odličen vzpon v Stenarju

Večina alpinistov je ob koncu koledarske zime pospravila opremo za ledno plezanje in začela z vplezavanjem v skali. Bojan Leskošek in Uroš Samec (oba AO Matica) pa sta izkoristila zadnjo ohladitev in v vzhodni steni Stenarja preplezala zahtevno prvenstveno smer. Stenar je s svojo do 1000 m visoko vzhodno steno izredno oblegan zimski cilj alpinistov. V njej je že lepo število zahtevnih zimskih smeri, ki spominjajo na znane ledne smeri v Zahodnih Alpah. Samec in Leskošek sta novo smer speljala spodaj desno, zgoraj pa levo od smeri Miška po lepih naravnih prehodih. Spodnji del vodi po ozkem žlebu, v katerem sta morala preplezati navpičen slap, po lažjem srednjem delu pa sta zaplezala v daleč vidno razčlembo zajedo levo od vršne zgradbe Miške. V spodnjem delu so bile razmere dobre, zgoraj pa se sneg ni predelal, zato je bilo tam tudi plezanje najbolj delikatno. Za zahtevno svečo so ju tik pod robom stene čakali še trije raztežaji kombiniranega plezanja, katere sta uspela preplezati tik pred nočjo. Smer Led iz severa, ki pomeni enega najboljših letošnjih vzponov v naših gorah sta prva plezalca ocenila z V/5+, M5+, 750 m, plezala pa sta 13 ur.

T.J.

Iz sveta
Dean Potter je v začetku aprila opravil drugo solo prosto ponovitev znamenite Astroman v dolini Yosemite. 500 m visoko smer s težavami do 5.11 c (približno VIII) je leta 1987 prvi sam prosto ponovil Peter Croft, kar je revija Climbing razglasila kot najboljši »tradicionalni« vzpon stoletja.

Kevin Thaw in Allan Mullin sta ob koncu sezone v Patagoniji opravila prvo prosto ponovitev Češke smeri v vzhodni steni Fitz Roya, katero je ob koncu lanskega leta ponovil tudi Silvo Karo. Težave v preko 2500 m visoki steni so dosegale VIII, za vzpon pa sta Thaw in Mullin porabila 36 ur.

T.J.

Športno plezanje
Za plezalce AS Ajdovščina se je sezona dobro začela. Gašper Bratina je v Vipavski Beli ponovil smer Hči naslade (8b), Boštjan Weingerl pa je na Dolgih njivah na pogled preplezal Gravitacijo (7c+/8a).

T.J.

Najtežji »trad«?
Neil Bentley je v Angliji, v južnem Burbagu preplezal novo smer Equilibrim (E10, 7a). 15 m visoka ima težave ocenjene z 8c s ključnim mestom ocenjenim z balvansko oceno V11/12. Varovanje v smeri je simbolično in to je ob enem od poskusov občutil tudi Bentley. Zahvaljujoč prisebnosti varovalca, ki je hitro stekel stran od smeri in s tem skrajšal padec, si je Bentley zlomil »le« nogo.

T.J.

V sredo občni zbor PD Ljubljana-Matica
Planinsko društvo Ljubljana-Matica sporoča, da bo občni zbor društva v sredo, 19. t. m., ob 18. uri v dvorani sindikatov na Dalmatinovi 4 v Ljubljani. Po končanem zboru bo prijateljsko srečanje.

Obvestila
PZS organizira od 15.10 do 12.11.2000 treking v Nepal pod Makalu, možna pa so tudi druga področja. Podrobnejše informacije g. Roman Robas, (041) 777-186 ali PZS (061) 434-30-22 (Meta Vukič).
Dodatni rok za teoretične izpite za alpinistične inštruktorje bo v četrtek, 20.04.2000 ob 15. uri na PZS. Prijave: PZS, ga. Vukič, Dvoržakova 9; cena 1.500 SIT.
Danes ob 19. uri bo v Cankarjevem domu predavanje Gjačung Kang
6. in 7. maja bo v Ospu plezalni tabor AO Matica.
Prejšnji teden je v članku Cilj je Lotse prišlo do pomote. Pridruženi član slovenske odprave je Darko Berljak in ne Dular kot je bilo napisano.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.