Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.05.1999

Delo, Šport: ... 20 let po Everestu

13. maja 1979 sta Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik ob 13.51, kot prva Slovenca stopila na najvišji vrh sveta Mt. Everest po do tedaj še nepreplezanem zahodnem grebenu. Dan kasneje so na vrh prišli še Stane Belak-Šrauf, Stipe Božič iz Splita in vodja šerp Ang Phu. Vzponi na vrh so bili krona velikemu skupinskemu podvigu pod vodstvom Toneta Škarje. Odprava je bila skrbno izbrana iz takrat najboljših slovenskih alpinistov, ter nekaj iz ostalih jugoslovanskih republik Odprava , ki je odšla na pot v začetku marca se je spopadala s hudimi logističnimi težavami; težave z dovoljenjem, stavke nosačev ... Do baznega tabora je opremo nosilo 700 nosačev, na gori pa so si precej pomagali s posebno žičnico s katero so prenesli opremo preko strme skalne stene sedla Lho La. Med skoraj trimesečno odpravo, je ekipi 24-ih alpinistov (ter šest spremljevalcem) uspelo preplezati prvenstveno smer, ki še danes velja za najzahtevnejšo smer na Mt. Everest. Na največje težave so naši alpinisti naleteli v vršni piramidi nad višino 8200 m v t.i. sivi in rumeni stopnji, kjer so morali preplezati težave pete stopnje. Česa takega do takrat ni zmogel še nihče."Nesrečni junak" vzpona je bil Marjan Manfreda -Marjon, ki je na višini 8250 m brez uporabe dodatnega kisika preplezal najtežje mesto celotne smeri. Kljub hudem mrazu je moral zaradi velikih težav plezati brez zaščitnih rokavic in zaradi tega hudo pomrznil.
Odprava Everest '79 je bila dosedaj naša največja in verjetno najbolje organizirana odprava v Himalajo. Zahodni greben Everesta pa je pokazal, da smo bili po južni steni Makaluja leta'75 upravičeno uvrščeni v vrh svetovnih alpinističnih velesil, kjer se brez dvoma gibljemo tudi danes.

Obvestila
V organizaciji PD Ljubljana-Matica bo 22. in 23.maja na umetni steni OŠ Nove Jarše 2. mednarodno tekmovanje v športnem plezanju za najmlajše kategorije. V soboto bodo ob 10. in 17.uri. kvalifikacije, finalno tekmovanje pa bo na sporedu v nedeljo ob 10. uri.
UIAA organizira od 18. do 24.julija Srečanje mladih alpinistov v Barceloni. Starostna omejitev je 16 do 22 let. Prijave sprejema KA pri PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana, do 5.junija.

Modica-Noury
Matej Kovačič in Jernej Breščak (oba AAO) sta med prazniki obiskala Centralne Alpe. Žal nista imela sreče z vremenom saj je med njunim bivanjem v gorah, zapadlo precej novega snega. Kljub temu sta uspela preplezati smer Modica-Noury Supergulotte (III/5+, 500 m) v steni Mt. Blanca du Tacula.

Našli Mallorya
Ameriška odprava, ki poiskuša na Everestu s Kitajske je zmotila "večni mir" Georga Mallorya, ki je pred 75 leti izginil v vršnih pobočjih Mt. Everesta. Mallory in Irvin sta bila zadnjič videna, v nastajajočem viharju, na višini 8500 m. Do te višine sta preplezala v za današnji čas smešnih oblačilih ter brez uporabe dodatnega kisika, kar ju je postavilo daleč pred svoj čas. Pojavljajo se tudi ugibanja ali sta plezalca takrat morda osvojila celo vrh najvišje gore sveta. Ameriški znanstveniki bodo poiskušali na podlagi zbranih podatkov priti tudi tej stvari do konca. Alpinisti so na kraju samem, blizu zadnjega tabora (8300 m), opravili skromen obred in Mallorya simbolično pokopali.

Tomaž Jakofčič

  17.05.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.