Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.07.1989

Delo, Šport: ... Plezalci opravijo vse več težkih vzponov na pogled

Med vrsto bolj ali manj zahtevnih ponovitev so takšni vzponi čedalje bolj cenjeni - Tudi Corine Labrune in Nanette Raybaud z oceno 8a
KRANJ - Najboljši športni plezalci na svetu po eni strani kar tekmujejo med seboj, kdo bo težavnst smeri premaknil kar najvišje, po drugi pa je tudi med njimi vse več takih, ki se posvečajo težkim ponovitvam smeri na pogled. S tekmovanji, kjer je potrebno obvladati prav ta način, so vzponi na pogled postali vse bolj cenjeni.
Prav iz francoskih središč športnega plezanja je veliko takšnih novic. Poročajo o odličnem dosežku iz Cimaija, kjer je Štefan Glowacz na pogled ponovil 45 metrov visoko smer Bautoustan, ki je ocenjena z 8a+ (X-). Na istem področju je Didider Raboutou tako splezal Survival (7c+), J. Baptiste Triboutu pa smer Consensus, ki ima oceno 8a, po prvem vzponu pa je bila njena ocena celo 8a+. V centru Ceuse je najbolj navdušil Patrick Edlinger, ki je na pogled splezal Mirage (8a), prav tako pa se je izkazal tudi J. Christophe Lafaille, ki je ponovil Rosanno (8a, precej celo 8a+). Poleg te je bil na pogled uspešen še v smeri Privilege du Sepent (7c+); prav tako tudi Edlinger in Raboutou.
V Bouoxu je navdušil Robert Cortijo. Ponovil je znano smer z oceno 8a, in sicer Diagonal du fou. Smer La Fissure Serge (7c+) pa je splezal Manolo.
Prav posebno pa je z vzponi na pogled opozoril Raboutou. V Russanu je v enem dnevu tako splezal Quart de Siecle in Pipe Line. Obe smeri imata oceno 8a/a+. Tema dvema je v Volxu dodal še Spinozo Direct, ki je tudi ocenjena 8a.
V manj znanem področju Dentelles de Montmirell je J. B. Tribout ponovil La Transformation (8a) prav tako na pogled. Svoj prispevek k tovrstnim dosežkom je dodal še Jacky Godofe. V Volxu je preplezal Matiere Grasse (7c+), v Sisteronu, Schimado z isto oceno, medtem ko je smer La Lustuern, ki je v Angles sur Anglinu na SZ delu Francije, ocenjena 7c+/8a.
Med ponovitvami z rdečo piko je treba posebej omeniti novi dve ženski imeni, ki sta si med svoje uspešne vzpone zapisali smeri z oceno 8a. Nanette Rayband (spomnimo se, da je na letošnji prvi tekmi za svetovni pokal v Leedsu osvojila tretje mesto) je v Cimaiju opravila za Catherine Destivelle drugi ženski vzpon v smeri Samizdat (8a). Prav ista Nanette je v Orgonu na pogled ponovila Calinettes z oceno 7b.
Drugo žensko ime pa je Corine Labrune, ki je prav tako v Cimaiju dosegla odličen rezultat. V smeri En un Comat Douteux (8a) je opravila prvi ženski vzpon. Vidimo torej, da se število deklet, ki so uspešne v smereh z oceno 8a ali celo več, neprestano povečuje.
In še tri nove smeri, ki so bile splezane v Cimaiju in Mouriesu. Denise Garaier je v Cimaiju splezal Fragment posthume in jo ocenil 8b (X). V istem področju je nastala še Treblinka direkt. Splezala pa sta jo že Alex Duboc in Didider Raboutou. Ocena te smeri je 8b+. V Mouriesu pa je Raboutou speljal Magie Blanche, ki ima prav tako zelo visoko oceno 8b+.

TOMO ČESEN

Damjana Klemenčič ponovila Majhne, ostre, zle
LJUBLJANA - Majhni, ostri, zli - znana smer v kanjonu Paklenice, ki poteka po gladkih ploščah in kjer pride mnogo bolj kot moč do izraza plezanje na gibanje. To je tudi smer, kjer si z umikom v levo stran lahko bistveno zmanjšate težave. Zato je potrebno ves čas plezati v smeri svedrovcev in na ta način so težave v tej smeri ocenjene IX-. Omenjena smer ima sedaj prvi ženski vzpon, ki ga je opravila Damjana Klemenčič, članica alpinističnega odseka iz Škofje Loke. Glede na oceno spada vzpon v tisti razred, kjer so sedaj Paris - Dakar, Solea in Wats Tots v Smith Rocku - najtežje smeri, ki so jih splezala naša dekleta.
O dobrem vzponu poročajo tudi iz tolminskega konca. Miranda Ortar je opravila tretji vzpon v direktnem izstopu smeri Ime rože, ki ima oceno VIII+. Drugi vzpon je dva tedna pred njo opravil Peter Mežnar (oba Soški AO).
Iz Idrije pa tri novice. Jože Krapež je v Beli nad Vipavo ponovil Olivno zeleno nezaupanje (IX), Robert Habe pa Džuli Šviga (VIII+/IX-). Iz njihovega plezališča v Strugu pa poročajo, da so splezali še eno novo smer, in sicer se imenuje Urko. Ocena je VIII+, splezala pa sta Zlate Gantar in Jože Krapež (vsi so člani AO Idrija).

TOMO ČESEN

V Lokvah pri Delnicah drugič za Yu pokal v plezanju
Tadej Slabe je bil boljši od Marka Lukiča za 40 cm - Med dekleti Metka Lukančič prepričljivo zmagala

KRANJ - Na naravni steni v Lokvah, nedaleč od Delnic, je bilo 8. in 9. t. m. drugo letošnje tekmovanje v športnem plezanju, ki je štelo za jugoslovanski pokal. V sobotnem polfinalu se je zbralo nekaj čez 50 plezalcev in plezalk, ki so se potegovali za nedeljski finale. V njem je bilo prostora za 15 najboljših fantov in 9 najboljših deklet.
Polfinalno smer pri dekletih je do konca splezalo pet plezalk, v finale pa se je po rezultatih uvrstila še četverica. Pri fantih je prav tako pet plezalcev splezalo prvo smer do konca. Gneča je bila prav okoli 15. mesta, ki je še vodilo v finale. Samo dobrih 10 cm je npr. ločilo 25. mesto od finala.
V finalu so najprej začela dekleta in čez prvo ključno mesto je uspelo splezati le Metki Lukančič in Damjani Klemenčič, vendar je bila potem v nadaljevanju Lukančičeva prepričljivo boljša. Druge so se razvrstile v pol metra na omenjenem ključnem mestu.
Pri fantih nihče ni mogel konkurirati Slabetu in Lukiču, na koncu pa je bil Tadej Slabe boljši od Lukiča za 40 cm. Za tretje mesto je bil prav tako hud boj, ki ga je za 8 cm dobil Miha Kuhar pred Igorjem Jamnikarjem.
Sodniška žirija, ki sta jo vodila Peter Podgornik in Ivica Piljič, je tokrat dobro opravila svoje delo. Prav tako je bila organizacija v rokah AO Rijeka brez bistvenih pripomb. Omeniti velja le, da so bile smeri, ki jih je s svojim moštvom pripravil Ajo Slamič, zaradi smole z vremenom precej vlažne, po mnenju tekmovalcev pa so bile na nekaterih mestih preveč na ozko omejene s črtami.
Vrstni red: Ženske: 1. Metka Lukančič (AO Trbovlje), 2. Damjana Klemenčič (AO Škofja Loka), 3. Jelka Tajnik (AO Ravne), 4. Nataša Leban (AO Šmarna gora), 5. Mojca Oblak (AO Vrhnika), 6. Betka Galičič (AO Škofja Loka), 7. Marija Štremfelj (AO Kranj), 8. Alenka Vrezner (AO Kozjak), 9. Gonqalues Nazare (Brazilija).
Moški: 1. Tadej Slabe (AO Matica), 2. Marko Lukič (Maribor), 3. Miha Kuhar (AO Kranj), 4. Igor Jamnikar (AO Matica), 5. Andrej Jaklič (AO Kranj), 6. Boris Čujič (AO Velebit ZG), 7. Nejc Zaplotnik (AO Kranj), 8. Borut Rus (AO Škofja Loka), 9. Uroš Grilc (AO Črnuče) in Armand Polegek (AO Kozjak), 11. Branko Vezovnik (AO Ravne), 12. Jože Krapež (AO Idrija), 13. Miha Praprotnik (AO Matica), 14. Mirko Kranjc (AO Črnuče) in 15. Damir Grgorinič (AO Kranj).

TOMO ČESEN

Prvenstveni vzpon v Planji
V SZ steni sta ga 8. t. m. opravila Bojan Počkar in Vanja Furlan (oba AO Železničar), smer pa sta speljala v desnem delu stene (desno od Dekliške smeri) po razu, ki je podaljšek Rdeče grape. Stena je precej izpostavljena in v dveh najtežjih raztežajih je varovanje bolj simbolično. Novo smer sta imenovala I can't stop, baby, dolga je 150 metrov, plezala pa sta jo uro in pol. Težave sta ocenila VI-.

Med Direktno in Igličevo v Mali Rinki
V severni steni Male Rinke sta Janko Oprešnik in Branko Verdnik (oba AO Kozjak) 9. t. m. splezala prvenstveno smer in jo imenovala Zreška. Poteka med Direktno in Igličevo, v zgornjem delu pa se priključi direktni varianti Igličeve. Približna višina smeri do vrha je okoli 350 metrov, plezala pa sta jo 7 ur. V njej je ostalo osem klinov, ocena težav pa je VII-, VI+, A1/VI-.
In še popravek prvenstveni smeri Mumija, ki naj bi jo 25. 5. splezala Oprešnik in Puhmajer, o čemer smo poročali tudi v AN. Zdaj so ugotovili, da je bila omenjena smer preplezana že prej in se imenuje Skrita lepotica. V bistvu je torej šlo za prvo ponovitev le-te in ne za novo smer.

Opravila veliko vzponov na pogled
Dušan Debeljak in Avgust Robnik (oba AO Raduha) sta v začetku junija preživela deset dni v Verdonu in v tem času splezala precej smeri. Tako sta ponovila Linker Enstigen (VII+/ VIII-, 40 m), Baby foot (VII + , 30 m), Polpett (VII+, 50 m), Diedre des rapes (VII+, 150 m), Dingomaniaque (VII+/VIII-, 200 m), Trous secs (VII+/VIII-, 150 m), Riviere d'Argen (VII +, 150 m), Les Files sales du matier (VII+, 120 m) in Voyage dela Mandarin (A2 in A3, vmes pa so mesta VII + ). Vse te smeri sta ponovila na pogled.

Kozjekova turneja v Triglavu
Pavle Kozjek (AO Matica) je začel 7. julija, in sicer z drugo ponovitvijo (in prvo solo) Bele pasti v zahodnem delu triglavske stene. Ocena smeri je V+. Potem je sestopil po Sandiju Wisiaku. Naslednji dan je plezal skupaj s Sašom Aničinom, opravila pa sta 2. ponovitev zahtevne Spominske smeri Boruta Berganta. Smer je ocenjena VII, A0, plezala pa sta jo 7 ur. 12. t. m. je bil Kozjek ponovno v Steni. Najprej je splezal Vijugo (desno od Jugovega stebra, verjetno 1. ponovitev, IV-V) v eni uri, potem je sestopil po Sandiju Wisiaku in za konec te povezave, ki je skupno trajala le 5 ur in pol, ponovil še Bohinjsko smer.

Zmaj v Ojstrici
V severni steni Ojstrice so 8. t. m. Dušan Debelak, Aleš Nežman in Tomaž Žerovnik preplezali Zmaja, oziroma Spominsko smer Iva Reye (500 m). Debelak in Žerovnik sta smer ponovila prosto (VII-).

Sredi avgusta tekma v Bohinju
V organizaciji Turističnega podjetja Alpinum Bohinj in pod vodstvom Janka Humarja bo 12. in 13. avgusta odprto tekmovanje v športnem plezanju, ki bo hkrati imelo status državnega prvenstva. Tekmovanje bo na znanem prireditvenem prostoru »Pod skalco« na obali bohinjskega jezera. Pravico sodelovanja imajo vsi jugoslovanski plezalci in tudi plezalci izven naših meja, s tem, da je minimalni kvalitetni pogoj: za ženske ena smer z oceno VIII- ali več, za moške pa ena smer z oceno IX- ali več (ne VIII+ kot je bilo v razpisu, ki so ga prejeli alpinistični odseki).
V petek, 11. avgusta, bo zvečer žrebanje in organizator naproša tekmovalce, da pridejo v Bohinj najkasneje do 20. ure. V soboto bo potem polfinale in naslednji dan finale.
Alpinum Bohinj nudi brezplačno kampiranje v avtocampu Zlatorog (oddaljen 4 km od mesta tekmovanja). Tekmovalci lahko tudi rezervirajo prostor v hotelu Pod Voglom, imajo pa 30 odstotkov popusta na penzionske storitve. Sicer pa bodo tekmovalci o podrobnostih še obveščeni.
Prijave je potrebno poslati do 30. julija na priloženem obrazcu (priložiti je treba potrdilo o vplačani štartnini) na naslov: Alpinum Bohinj, Ribčev laz 50, 64265 Bohinjsko jezero s pripisom - prijave za tekmovanje. Štartnino v višini 150.000 din na tekmovalca je treba plačati na račun Alpinum Bohinj št. 51510-601-13843 s pripisom: za tekmovanje.

TOMO ČESEN

Izlet na Grossglockner
Prireja ga AO Šmarna gora, in sicer 26. in 27. avgusta. Vsi zainteresirani se lahko prijavijo na Alpinističnem odseku ob četrtkih po 20. uri v društveni pisarni ali pa na telefon (061) 611-147. Kandidati bodo dobili vse informacije ob prijavi.

Lepo uspel tabor planincev z območja Ljubljane
LJUBLJANA - Planinsko društvo Kamnik je v lepem vremenu na Kamniškem sedlu uspešno izvedlo 19. planinski tabor društev ljubljanskega območja. Združili so ga z dnevom Kamniških planin. Številnim udeležencem je spregovoril Andrej Marinc, član predsedstva SR Slovenije (o tem več na 2. strani), srečanje pa so obogatili z imenitnim kulturnim programom.

Pohod borcev in mladih na Triglav
Dan vstaje slovenskega naroda bodo borci in mladina počastili tudi s pohodom na Triglav 21. in 22. t. m., ko se bodo na vrh povzpeli iz več smeri. Prireditelji so naprosili vsa planinska društva, ki oskrbujejo triglavske planinske postojanke, naj pohodnikom zagotove prenočišča.

  17.07.1989


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.