Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.08.1972

Delo, Šport: ... Naval na Himalajo

Himalaja je 2500 km dolg in 200 - 300 km širok hrbet, toda zaradi političnih, geografskih in drugih vzrokov je najbolj zanimiv njen centralni del, kjer so najvišji vrhovi sveta. Nepalske oblasti praviloma izdajo dovoljenje za vrh le eni odpravi. Vedno bolj pa narašča tudi število majhnih odprav, ki »zmorejo« izbrati za cilj le kak šest ali sedemtisočak. Vse to pa povzroča pomanjkanje Šerp, ki jih zaradi sposobnosti že dalj časa kličejo tudi v druga visoka gorstva. Največ odprav bodo zopet imeli Japonci - kar šestim so odobrili vrhove. Angleži imajo odobren Everest, svoje sedemtisočake pa so dobili Nemci in Francozi. In seveda na naše ne smemo pozabiti, ki so danes v Indiji, če ne morda že v Nepalu.

»Durmitor 72«
Akcija AO Kozjak in AS Impol je že obrodila prve rezultate. Čeprav jih je vreme izredno motilo (le štirje dnevi so bili primerni za plezanje), so opravili 49 plezalnih vzponov in to v štirinajstih različnih smereh, od katerih jih je šest prvenstvenih.
Toda to je le eden izmed uspehov, saj so tisti, ki bodo sledili, morda še pomembnejši! Napravili so veliko fotografskih posnetkov, s katerimi bodo predavali širom po Sloveniji in našim planincem približali Durmitor, gorstvo, ki je izredno zanimivo in privlači vsako leto več tujih planincev. K temu pa je potrebno dodati še zbrane podatke za popestritev in korekturo itinerarja, drugega pogoja, da bo tudi našim planincem Durmitor postal bližji. Njegovo razširjeno in popravljeno izdajo lahko pričakujemo že v prvi polovici prihodnjega leta.

Domači vzponi
V jugovzhodni steni Stenarja sta Marjan Hutter in Janez Blatnik (oba AO Železničar) med XII. taborom jugoslovanskih planincev-železničarjev (dne 27. julija) preplezala novo smer, ki sta jo imenovala »Železničarska«. Nova smer poteka po markantnem stebru poleg smeri »Miška«, ki sta jo preplezala Andrejčič in Belak komaj pred tremi tedni: Ocena: V, večji del smeri IV, čas plezanja prvopristopnikov 11, ur, zabijanje klinov (v steni jih je ostalo 11) je zelo težavno zaradi plitvih poklin.
V nedeljo sta plezali »direktno na Črni graben« v Triglavski steni kar dve navezi - Anderle in Lončar (AO Tržič) in Dornik ter Gradišar (AAO). Matija Oman in Jože Rožič pa sta v sedmih urah in pol ponovila »Zajedo« v Šitah.

Prvi na Himalaji
Slaba obveščenost ali pa morda tudi nezainteresiranost sta na Hrvatskem povzročila nepotrebno dilemo, kdo je bil pravzaprav prvi hrvatski planinec v Himalaji. Sedaj sta se sestala oba »krivca« in ugotovila: Ernest Tomšič se je v organizaciji italijanske turistično-planinske odprave 12. avgusta povzpel na 5700 m visoki neimenovani vrh, dr. Željko Poljak pa 8. novembra na 5100 m visoki in prav tako neimenovani vrh (nemška planinska odprava). Oba obiska Himalaje sta bila lansko leto.

Samostojna ženska odprava
V novejši alpinistični zgodovini je znanih več samostojnih ženskih odprav, od katerih so nekatere dosegle prav lepe uspehe (Mc Kinley 6194 m ...). C. Koganova je svoje tovarišice hotela pripeljati celo na osemtisočak Cho Oju (8163 m), naše pa so se tudi že resno pripravljale na Spitzberge, sedaj pa se navdušujejo nad Araratom. Vse to pa je zasenčila novica iz Pamirja, kjer so štiri alpinistke - Galina Rožalska, Ilsijar Muhamedova, Elvira Šataeva in Antonina Son - same, brez pomoči tovarišev, 27. julija letos stopile na teme 7105 m visokega vrha Evgenije Korženevske.

Medalje za Pik Komunizem
Najvišji vrh SZ 7495 m visoki Pik Komunizma je med letošnjo alpiniado doživel obisk kar 87 alpinistov. Toda nihče od njih ni doživel tolikega priznanja kot štirje člani bolgarske odprave, ki so s tem vzponom dosegli bolgarski višinski rekord.
Vsi štirje so bili odlikovani z zlato medaljo »športna slava« I. stopnje, Avram Avramov in Enčo Petkov, ki sta že imela naziv zaslužni mojster športa sta postala tudi »zaslužna trenerja«. Končo Dolapčiev in Ognjan Baldžijski pa sta postala zaslužna mojstra, čeprav je bil drugi doslej le »prvokategornik« (Dolapčijev je že bil mojster). Vse štiri so tudi vpisali v zlato knjigo bolgarske turistične zveze.

Smučarski ekstremizem
Smučanje po strmih stenah ali z visokih vrhov že nekaj časa ni več redkost. Smučarski ekstremizem dobiva vse več pristašev. Novi smučarski tehniki pa bodo kot kaže kmalu priključili še poseben način ocenjevanja strmin.
Tudi naš smučarski ekstremizem se počasi prebuja, čeprav za zdaj zelo boječe. Vest, ki jo prinaša zadnja številka revije »Naše planine« pa kaže, da je pognal tudi na Hrvatskem. 25. marca letos so Dražen, Bedalov, Lukatela, Šeparovič in Aleraj smučali po severovzhodni steni Velikog Kamenca (1843 m) v Prenju. Povprečni nagib 400 m visoke stene je menda 48 stopinj, maksimalen pa celo 60 stopinj. Ker so za smuk porabili komaj 100 minut, lahko sklepamo, da so se spuščali nenavezani in brez varovanja.

Turizem in Nošak
Agencija »Alpinismus internacional« je letos organizirala nenavadno »naskakovanje« 7492 m visokega Nošaka v Hindukušu. Ves julij in prvo polovico avgusta so ob sobotah z letali vozili v Kabul in nato v Fajzabad turiste, ki so se želeli poskusiti s strminami Nošaka. Iz Fajzabada so imeli organiziran avtobusni prevoz, nato pa je bilo potrebno še malo pešačiti. Toda v dveh dneh in pol so bili vseeno v baznem taborišču 3800 m visoko. Tu pa jih je čakalo 25 Šerp (pripeljanih posebej zato iz Katmanduja), ki so jih spremljali na poti proti vrhu. Tabori I - 4500 m, II - 5500 m, III - 6500 m, IV - 6900 m in nato še vrh, seveda kdor na poti ni omagal. Toda, ker so imeli udeleženci tega potovanja na voljo 3 do 4 tedne, je zelo verjetno, da je prišlo na vrh kar precej turistov - planincev.

Severna stena Travnika v »Alpinismusu«
Severna stran Travnika je dobila v zadnji številki nemškega »Alpinismusa« obsežno propagando. Kar na dveh mestih je gradivo o njej priobčil znani Dietrich Hasse, ki je lani s prijateljem ponovil Aschenbrennerjevo smer. Dve strani vodniškega dela in še članek istega obsega, vse skupaj pa dopolnjeno z dvema fotografijama in dvema skicama. Toliko prostora posveti revija le redkim stenam.

  17.08.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.