Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.08.1992

Delo, Šport: ... Knez in Tič preplezala prvenstveno varianto

Varianto smeri Korenina v Triglavu sta plezala dvajset ur — Nova je tretjina smeri
LJUBLJANA - Franček Knez in Danilo Tič (AO Impol) sta 2. in 3. t. m. preplezala varianto smeri Korenina, ki sta jo 8. 8. 1981 plezala Knez in Lidija Painkiher. Takrat sta smer ocenila IV-V, A1-A2 in izstopila po Čopovem stebru.

SEVERNA STENA TRIGLAVA - Smer Korenina

Tokrat sta ponavljalca vstopila desno od Skalaške in plezala do grape pod Čopovim stebrom in iz nje naravnost prek strme stene do grebena, kjer se smer za dva raztežaja priključi Čopu. Tu sta bivakirala in naslednji dan nadaljevala po zajedi desno do Čopa in po treh krajših previsnih raztežajih dosegla rampo, ki vodi diagonalno proti desni. Pod robom stene sta dosegla gredino, prečila Prusikovo in izstopila štirideset metrov desno od nje. Nova je tretjina smeri.
V smeri je šest klinov in dva svedrovca, dolga je šestintrideset (36!) raztežajev, plezala pa sta dvajset ur. Franček Knez je smer ponovil prosto in spodnji del ocenil VII+, zgornji pa do VIII+. Smer poteka po številnih strehah in previsih ter težkih ploščah in je ponekod zelo krušljiva, varovanje pa ni povsod najboljše. Ponavljala, če jih bo kaj, bodo rabili dva do tri komplete frendov in najmanj petindvajset različnih klinov. Ob teh podatkih je vrednotenje takega vzpona trivialen postopek in ga izpuščamo.

ALEŠ BJELČEVIČ

Vzponi Aljoše Groma
Aljoša Grom (Treking šport. Športna zveza Vrhnika) je ta mesec na pogled splezal te smeri: v Vipavski Beli Razvalino življenja (7b+), v Bohinjski Beli dve smeri z oceno 7b in Madono (7b+). Od 11. do 22. julija pa je v severni Frankenjuri na pogled splezal deset smeri z oceno IX—, med njimi je najbolj znana Sautanz Kurta Alberta in Krampf Hammer z oceno DC. V Mišji peči pa je splezal Blod Sugar Sexy Magic (8a+, RP). Plezanje na pogled je zaradi zahtevnosti manj popularen pristop k športnemu plezanju, zato imajo ti kvalitetni vzponi še večjo vrednost.

(A.B.)


ALPINISTIČNE NOVICE

Prvenstvena v Konigspitze
27. in 28. julija sta Andrej Gradišnik in Miha Mihev (AO Ravne) plezala v 1100-metrski SV steni Konigspitze (Gran Zebru) v skupini Ortler. Spodnjih 650 metrov sta plezala po prvenstveni smeri (Dirty Dancing, D), zgoraj pa zaradi padajočega kamenja in slapov tekočega snega nadaljevala po vzhodnoseverovzhodnem grebenu. Skala je spodaj kompaktna, zgornja stena pa je krušljiva z naklonom do 50°.

(A. B.)

V Dolomitih
Miranda Ortar in Simon Čopi (Soški AO) sta doma in v Dolomitih splezala več lepih smeri. V Triglavu sta prosto ponovila Kunaver-Drašlerjevo, Ortarjeva na pogled, v Treh Cinah pa Comici-Dimaijevo (VII, oba NP) ter Cassin-Rattijevo (VIII+, Miranda Ortar NP). Potem sta v Civetti ponovila še Phillip-Flammovo. oba prosto (VI+), v Cinque Torri pa smeri Columbus z dvema raztežajema 6c. tretjega z oceno 7c nista plezala, ter Rococo in Pompopompo (obe 6c).
Doma je Miranda Ortar na pogled preplezala smeri Zmajčkov butik, Bambus in Superzajedo v Kotečniku, v Glinščici pa več smeri med VII in VTII-.
Comicijevo in Cassinovo smer v Veliki in Zahodni Cini sta prosto ponovila tudi Urban Golob in Miha Vreča.
Pred štirinajstimi dnevi so Matjaž Jamnik in Miha Kajzelj (AK Vertikala) ter Igor Kalan in Bojan Počkar v Sanjskem stolpu v Selli plezali športno-plezalne smeri, dolge do sedem raztežajev. Smeri so odlično opremljene, varovališča pripravljena za spuste ob vrvi, smeri pa so težke od 6a+ do 8a+. Vsi so splezali Tamburdl (6a+, 6e. 6c+, 7a+), Kajzelj in Kalan RP, Jamnik fleš (F), Počkar enkrat A0, Jamnik (NP) in Počkar (enkrat Ao) sta nato ponovila Odeon (3R po 7a), naslednji dan Traumschiff (6c, 6c+ 6c, 6c, 7a, 6c), Igor Kalan in Miha Kajzelj pa Amoklauf: 7a, 6a+, 6c, 6c+, 7a, 6c - do tu NP, zadnjemu raztežaju 7a + pa sta se umaknila, deloma tehnično, po Odeonu.
Doma je Igor Kalan preplezal te smeri: Ritem v zraku (8a+, 3. V), Fatman (7c+), Stephanie (7c) in Nathalie (7b, F) v Bohinjski Beli, v Retovljah Jazz (7b+, NP), Guernico v Kotečniku (8a. RP), na Kuplenku pa nekaj novih smeri: Poper in sol (7b+), The Show Must Go On (7a+/ 7b) in 5ro (6c+).
Med 13. in 21. julijem sta Maja Krajnik in Uroš Rupar v Tofani ponovila Constantini-Apolonijevo (VII+), Casinovo v Picollissimi in Rumeni raz v Mali Cini, v Selli Buhlovo varianto Micheluzzija in Aleo iacto ter več krajših v Cinque Torri.

(A. B.)

V Julijcih in Kamniških
Janez Kešnar in Marjan Kovač sta v Vežici v pripravi za Bagirati, kamor gresta ta teden, v enem dnevu v desetih urah splezala pet smeri: Akademsko, Lahovo, Perčičevo, Zajedo usmiljenja in Kramar-Močnikovo. Janez Kešnar je vse splezal prosto, Marjan Kovač pa zadnjih dveh ne, saj je bilo pasje vroče.
Janko Meglič in Slavko Rožič sta 19. in 26. julija ponovila Četrt stoletja v Šitah (VII-, A1, 16 ur), najprej do stika s smerjo Kambič-Ribarovič in po njej na vrh. Naslednjič pa po Direktni do gredine in po Četrt stoletja do konca. To utegne biti šele druga ponovitev.
Prvega avgusta pa sta ponovila Večno pot v Široki peči (PrV Kozjek-Podgornik V-VI, 750 m, 9 ur), kar je tudi verjetno 2. P. Skala je dobra, smer pa lepa in vredna ponavljanja. Poleg tega je Janko Meglič sam preplezal nekaj smeri V. IN VI. stopnje v Beli peči, Slavko Rožič pa tudi sam Jennino poč v Košutnikovemu turnu (V, 250 m) in Zajedo Ekar-Jamnik v Dolški škrbini (V+, 250 m).
Sašo Prosenjak in Dani Vezonik sta v Raduhi ponovila Desno (VI) in v Štajerski Rinki Bregarjevo, Prosenjak in Tomaž Skralovnik v Raduhi Kovačevo, DD, Edijev steber (vse tri VI + ) in Levo (VI—), Prosenjak in Zala Žaže Zmaja v Ojstrici, Centralno v Rjavčkem vrhu (VI, A0) in isti dan Centralni steber Dedca. Zala Žaže, Sašo Prosenjak in Dani Vezonik pa v enem dnevu Šimenc-Škarjevo in Igličevo.

(A. B.)

Bodeča neža in ponovno Brandler-Hasse
Miha Kajzelj in Marko Prezelj sta 9. t. m. kot naša druga naveza prosto in na pogled ponovila Diretissimo v Veliki Cini. Plezala sta zelo hitro, sedem ur in pol, saj je smer popolnoma opremljena in so za vzpon potrebni samo kompleti. Smer nima ključnega mesta in je predvsem problem vzdržljivosti, zato je po njunem mnenju ocena nekoliko nižja: VIII in ne VIII+. Potem sta preplezala še znano Messnerjevo smer v Kreuzkoflu (VII/ V+, A1, nihajna prečka)).
Matjaž Jamnik in Miha Kajzelj pa sta 5. t. m. v južni steni Glave Planje preplezala Bodečo nežo (PrV F. in A. Knez, 1989). Smer je zelo težka, slabo opremljena, raztežaji z oceno VI + so brez klinov, svedrovci so že nekoliko zarjaveli, ker niso zavrtani do konca, varovanje je težko urediti, orientacija je zahtevna, prehodi pa so vendarle enkratni, skala je škrapljasta in drobljiva, zgoraj pa so doneče luske, kar vse govori o tem, da gre za zelo resno in tehnično zahtevno gorsko turo, primerljivo npr. s smerjo Onkraj resničnosti v Vršacu, ki sta jo plezala nekaj tednov prej. Smer je nedvomno težja in zahtevnejša od smeri Brandler-Hasse (zanimiva bi bila primerjava z novejšimi smermi v Marmoladi. op. A. B.). Po njunem mnenju so Knezove ocene prenizke, posebej velja to za raztežaje VI+, celotna smer pa zasluži oceno ED, VIII+/VII+.
Plezala sta osem ur. na najtežjih mestih pa sta morala večkrat poskusiti.

(A. B.)

V Centralnih Alpah
Janko Meglič in Slavo Rožič sta 5. in 6. t. m. ponovila Walkerjev steber, bivakirala sta petdeset metrov pod vrhom. V smeri je bilo osem navez, razmere pa so bile odlične. Nato sta v Trianglu Tacula preplezala še ozebnik Chere (350 m, TD-/TD) v precej slabih razmerah.
Barbara Čibej, Ničo Kregar, Primož Štular in Zoran Radetič so bili teden dni na italijanski strani Mont Bianca pri koči Monzino (2590 m) nad dolino Val Veni. 24. julija so vsi štirje v JV steni Aiguille Crome preplezali Ottoz-Hurzlerjevo (D, 300 m), vsaka naveza s svojo varianto (Vl-/IV-V). Dan kasneje sta Štular in Radetič v Z steni Aiguille Noire de Peuterey preplezala Ratti-Vitalijevo smer (TD, 650 m). Vsi štirje pa so bili 28. julija ponovno skupaj v Rdečem stebru Brouillarda, v smeri Bonatti-Oggioni (V-VI, A1, TD+, 400 m) z direktno vstopno varianto (6a, 2,5 R). Vreme so imeli odlično, sestopali pa so vedno po smereh. Na poti domov so plezali še v Selli: Barbara Čibej in Ničo Kregar Vinatzerja v tretjem stolpu. Primož Štular in Zoran Radetič pa Micheluzzija z Vinatzerjem v Pie Ciavazes.
3. t. m. pa so Ničo Kregar in Tadeja Križnar ter Feliks Strehar in Domen Komac ponovili Helbo, Kregar prosto.
Marko Prezelj in Andrej Štremfelj pa sta v Grand Pillier d'Angle zaradi vode obrnila. Visoke temperature, ko je celo ponoči na višinah ok. 4500 m nič stopinj, topijo sneg v stenah in so zato razmere tudi za skalne smeri neugodne. Zato so skupaj z Andrejem Zabretom preplezali dve smeri v Midiju: Contaminovo (ED+, Prezelj NP) in Super Dupont (6c+, ED+).

Iz različnih plezališč
Osemletni Blaž Rant je v škofjeloški kasarni ponovil Kangel plate (VII). Njegov brat Tomaž pa San Pedra (8a) v Železnikih, ki jo je plezal tudi Cac Langerholc. Ta je v Bodeščah preplezal še Andrejo z direktnim izstopom (VIII+).
Metka Lukančič je v Kotečniku splezala Meo culpo (7c), ki je menda ena težjih s to oceno.
Ta čas vodilna športna plezalka v pokalu Slovenije za pionirke in kadetinje, petnajstletna Martina Čufar (AP Mojstrana), je od maja do julija preplezala te smeri: v Bohinjski Beli Intermezzo (VII. NP), Marjonovo poč (VII-, RP), novo smer levo od Socadance (VII. NP), v Finkensteinu Singapurja (VII+. RP) in Weisse Piatie (VII+, NP), v Blažičevi skali nad Dovjem pa prvi raztežaj Raza (VII+, RP) in Na planini (VIII-, RP). V Završnici pa je na pogled preplezala osem smeri: Pikovo damo (VI+/VII-), Urško (VII-), Anko Kleptomanko (VII+), Krempelj (VII), Joshua tree (VII+), Bonsai (VII), Štenge v nebesa (VII-) in Rož (VII).
Nevenka Osredkar je v Kotečniku na pogled preplezala Kurdistan (VII+), Modrega Dirkača (VII+) in Čili (VIII-).

Takrat me počakaj, sonce
Z večjo zamudo je pred dnevi izšla knjiga Milana Romiha »Takrat me počakaj, sonce«. Izdal jo je v samozaložbi in tudi naprodaj je zaenkrat le pri njem: M. R. Črešnjevec 61. 62310 Slovenska Bistrica, tel. (062) 813-524 za 1000 SIT.

(F. S.)

Izšel je planinski vodnik po Julijskih Alpah
Pri Planinski založbi PZS je izšla nova, četrta izdaja planinskega vodnika po Julijskih Alpah znanega alpinista in pisca Tineta Miheliča. Pomagali so mu, kakor smo pred tedni povedali v najavi, Miro Černivec z dvanajstimi grebenskimi skicami, Anton Roje z risbami planinskih koč in Jaka Čop s šestnajstimi črnobelimi fotografijami, ki pa na nekoliko temnejšem reciklažnem papirju žal ne pridejo do izraza. Urednikoval je Franci Savenc.
Vodnik stane 1500 tolarjev. Ima 352 strani in enak format kot prejšnji, na naslovnici je nepogrešljiva barvna fotografija Triglava nad Velim poljem, na hrbtu pa Rjavine. Ovitek je plastificiran, kar je novost pri naših vodnikih (izjema je plezalni vodnik po Ravenski Kočni iz l. 1977). Grebenske skice so hvalevreden dodatek, ki ga prejšnje izdaje nimajo, saj lahko spretnemu planincu nadomestijo karto. Žal pa imajo fotografije samo poživljajočo nalogo, koristi pa ne. Marsikdo bi bil vesel, če bi bile na dobrih fotografijah podobe hribov, kakor jih je videti iz izletniškega izhodišča, z vrisano smerjo vzpona. Nepoznavalca bi tak podatek psihično precej razbremenil, posebej, če na izhodišču v danem času ni nikogar, ki pa zaradi prostorske stiske ni popoln. Kazalo bo olajšalo pravilno zapisovanje imen, ki je kljub novemu pravopisu nenehen problem. Novi vodnik je odpravil tudi nekatera zapletena poimenovanja, ki so se vlekla iz preteklosti, npr. Tumovo Krniško Trbiško špico je poenostavil v Krniško Špico ipd. Navedki višin so popravljeni po novejših meritvah, preverjeni in popravljeni so opisi številnih poti. Avtor sam je prehodil okoli 80 do 90 odstotkov poti na naši strani Julijcev, na italijanski pa 70, primanjkljaj so nadomestili številni sodelavci, mdr. Stanko Klinar, ki je tudi avtor poglavja o Muzcih, razen opisov Stola in Matajurja. To je novo poglavje v knjigi, v prejšnjih izdajah je bilo tem goram namenjeno le nekaj strani: sicer pa je vrstni red poglavij nekoliko zamenjan. Nedvomno je knjiga nepogrešljiv priročnik za vsakega, ki se kakorkoli ukvarja z gorami. Na PZS pa so obljubili tudi novi izdaji vodnikov po Kamniških in Savinjskih Alpah ter Karavankah, ki naj bi izšla ob stoletnici SPD. Knjige željno čakamo.

ALEŠ BJELČEVIČ

 

  17.08.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.