Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.09.1970

Delo, Šport: ... Alpinisti in dan planincev

Nedeljsko praznovanje »Dneva planincev« v stenah ni minilo povsem tako kot je bilo zamišljeno. Poslabšanje vremena je namreč plezalce motilo mnogo bolj kot planince na zavarovanih poteh, kaže pa tudi, da vsi AO akcije niso imeli v svojih programih, tako da je bil odziv članov ponekod bolj šibak.

Tamovci na Ojstrici
Ojstrica ima steno, ki se je alpinistom AO TAM iz Maribora izredno priljubila. To so dokazali tudi v nedeljo, saj so v steni preplezali praktično vse smeri »Gradišnikovo smer« so ponovili Ravnik – Cerar - Bedenik, »Herletovo« naveza Herzog - Mogu, »Ogrinovo smer« Cverlin - Ilešič, »Smer Ivo Reye« (VI) Prelog -Kavnik in »Raz Ojstrice« naveza Perc – Šeruga - Gabrielli. Slabo vreme je ujelo naveze v vseh treh težjih smereh, tako da so se iz stene vrnili premočeni do kože.
Omembe je vredno tudi, da so tudi drugi člani PD TAM opravili
številne ture. Skupina 37 planincev je bila na Peci - z naše in avstrijske strani, člani mladinskega odseka (62) pa so obiskali Kamniško sedlo in Brano.

Tržičani v Krmi
Tudi skupino tržiških plezalcev (16), ki so v nedeljo krenili v stene Krme, je vreme razočaralo. Zaradi megle in dežja so ponovili le smeri »Dolar - Lasič« in »Herlec - Kodran« v Velikem Draškem vrhu in »Potočnik - Jesih« ter »Košir - Mlekuž« v Debeli peči.

V Krnici
Krnica je v nedeljo samevala. Le naveza Jože in Tine Mihelič - Simonič je plezala »Smer Jesihove« po Stebru Rakove špice.

Vršič
V ostenjih nad Vršičem je bil ponovljen le Raz Male Mojstrovke. Ponovili sta ga navezi Kovačič - Manfreda in Krivic s tovarišema.

AO Radovljica
Akcija za letošnji dan planincev predstavlja za AO Radovljico
enega največjih uspehov, saj so uspeli aktivirati skoraj vse svoje člane. Pod vodstvom načelnika Vinkota Grilca so se podali v Tamar, kjer pa so zaradi slabega vremena ponovili le »Hornovo smer«. V steni so bile štiri radovljiške in italijanska naveza.

Prostovoljno delo AO Jesenice
Članice AO Jesenice so se namesto vzponov ob dnevu planincev raje odločili za ureditev bivakov. Pospravili so okolico, obnovili vpisne knjige in napravili še marsikaj. Akcija je povsem uspela, želijo pa, da bi se jim v prihodnje priključili tudi dragi uporabniki bivakov.
Pred koncem plezalne sezone (v soboto m nedeljo) bodo člani AO Jesenice skupaj s planinci odšli na izlet v Dolomite.

Vzpon v Kočni
V nedeljo sta kranjska plezalca Jamnik in Zaplotnik ponovila smer »Ekar - Jamnik«, ki poteka po zajedi v Kočni.

Vzponi Kamničanov
Tudi Kamničanom je slabo vreme prekrižalo načrte. Izvedli so lahko le vzpon prek »Gregorinovega stebra« v Kalški gori in prek »Belačevega stebra« v isti steni.

Akcija gorskih reševalcev
Minuli četrtek so postaja GRS Mojstrana, Jesenice, Tržič, Kamnik in Kranj opravile reševalno vajo ob sodelovanju helikopterja RSNZ, na kateri je sodelovala tudi milica. Vajo so imeli pri naselju Gozd na Križni gori. Po obdelani teoretični uporabi so preskusili tudi praktično uporabo helikopterja, končali pa so s poskusno reševalno akcijo.
V oktobru je v načrtu podobna vaja na Okrešlju za reševalce Štajerske in Koroške. Konec meseca pa se bodo predstavniki naših reševalcev udeležili tudi zasedanja IKAR na Kleine Scheidegg v Švici, kjer bo zasedala tudi podkomisija za letalsko reševanje. Izkušnje iz letošnjih akcij in izmenjava izkušenj v Švici, bodo prav gotovo pospešile uvajanje letalskega reševanja tudi v naše gore.

Predvajanje filmov iz Trenta
V organizaciji Creine bodo 2. in 3. oktobra v Kranju pokazali najbolj uspele filme s festivala turističnih in planinskih filmov v Trentu (Italija). To bo prva tovrstna prireditev pri nas. V soboto, 3. oktobra po predstavi bo v novem hotelu Creina tudi alpinistično-smučarska zabava.

Kranjčani v Bernini
Skupina osmih kranjskih planincev in alpinistov je v preteklem tednu obiskala skupino Bernina. Iz Tabora Mooro so se povzpeli prek koče Marinelli na bivak Marco Erosa (3597 m), od koder so imeli ture. Trije so odšli mimo bivaka Pavavicini po zahodnem grebenu (III-IV) na Roseg, druga skupina pa je opravila vzpon po grebenu Spolla in prečenje Argento, Pic Zupo, Pic Bellavista (III).
Drugo turo so izvedli na Pic Palu in še enkrat (druga skupina), prečili prek Argenta in Pic Zupo. V skupini Bernina so se mudili skupno pet dni, na pot pa jih je popeljal Roman Herlec.

Vzponi v Dedcu
Skupina članov AAO se je na dan planincev mudila na Korošici. V treh navezah so ponovili »Desno« in »Arnškovo smer« v Dedcu.

 17.09.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.