Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.09.2001

Tomaž Jakofčič: Nova smer v andski Sfingi

Odlična bera težkih vzponov v granitni steni Sfinge. Tanja Rojs, Andrej Grmovšek AO Kozjak) in Aleksandra Voglar (AO Krško) preplezali težko prvenstveno v vzhodni steni Sfinge nad dolino Paron. Opravljena prva ponovitev smeri Cruz del Sur.

Perujski Andi so bili do pred nekaj leti sinonim za plezanje v predvsem lednih in snežnih stenah. Leta 1985 pa so se plezalci lotili tudi 800 m visokega granitnega monolita, Sfinge nad dolino Paron, ki je dobesedno izzival iz okoliških gora. Po nekaj objavah v svetovnih alpinisticnih revijah se je v zadnjih letih zanimanje za plezanje v Sfingi močno povečalo in število smeri je skokovito naraslo. Prvi slovenski obisk te stene je bil na vrsti lani, ko je Silvo Karo skupaj z Tržačanom Maurom Boletom dodal novo smer - Cruz del Sur.

Letos se je stene lotila majhna slovenska odprava v kateri so bili Tanja Rojs, Sandra Voglar in Andrej Grmovšek. Njihov osnovni cilj je bil preplezati novo smer v osrednji steni. To jim je lepo uspelo. Smer so speljali med klasično smerjo iz leta '85 in (pol)slovensko Cruz del Sur. Težavnih je bilo prvih sedem raztežajev kjer so težave dosegle 6c, A2+. Vsak dan so pritrjevali nove vrvi in se po njih spustili nazaj pod steno. Po krajšem počitku so se odločili zgornjo, manj strmo, polovico preplezati v enem zamahu do vrha. Težave v zgornjem delu so se gibale med 5c in 6b+, vsi trije so plezali dokaj hitro in bili sredi dneva že na vrhu. 800 m dolgo smer so poimenovali Meche Taq Inti?/Kje si sonce?).

Po tem uspehu je Sandra Voglar kmalu odšla domov, Andrej in Tanja pa sta se zopet za dalj časa podala pod steno. V dokaj slabem in mrzlem vremenu sta najprej prosto ponovila prvih sedem raztežajev, jih ocenila s 6c, 7b, 6c+, 6c+, III, 6c in 7a ter se spustila nazaj pod steno. Zatem sta se lotila Smeri 85. Prvi dan sta preplezala sedem raztežajev s težavami do 7a, se spustila po vrveh pod steno in naslednji dan do vrha. Z vrha sta se spustila po smeri Cruz del Sur in se odločila, da bosta poizkusila ponoviti še to, na ustaljen način. Andrej je večino smeri preplezal prosto na pogled, med drugim tudi najtežji, do sedaj s 7c+ ocenjen raztežaj. "Ocene prvih plezalcev žal niso realne, smer je le malenkost težja in manj resna od Mache Taq Inti. Svoje pa bodo verjetno rekli še naslednji ponavljalci" je po vzponu dejal Grmovšek. Rane na prstih so bile že dovolj pekoče, mera je bila polna in odhod v dolino je bil "pametna" odločitev.

Vsi trije plezalci so opravili z zahtevno novo smerjo, Grmovšek in Rojsova pa sta poleg tega pokazala še veliko vztrajnost s kasnejšimi odličnimi ponovitvami. Razen morda pike na i, alpskega načina vsaj v lažji smeri, seriji ni kaj očitati. Verjetno pa je slovenska naveza ujela še zadnji vlak za plezanje novih logičnih smeri v Sfingi, ki je preplezana že skoraj do "zadnjega oprimka".

Tomaž Jakofčič

Obvestilo
Plezalna šola Andreja Kokalja začne s treningi na OŠ Valentin Vodnik 17.9. Vse dodatne informacije na GSM 041 569 530.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.