Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.10.1974

Delo, Šport: ... Zimske sobe

Sezonsko odprte planinske postojanke so večinoma že zaprli in le nekatere bodo ta mesec še odpirali ob sobotah in nedeljah - seveda če bo lepo vreme. Tistimi ki se, bodo odločali za daljše ture v zimskih razmerah, bodo poslej na razpolago v visokogorju torej le še zimske sobe. Teh je na srečo sicer vsako leto več, toda kaj ko premnogi obiskovalci ne poznajo reda. Morda zato ne bo odveč, če ponovimo nekaj osnovnih pravil.
Predno greste na turo, se v pisarni PD ali še bolje PZS (tel.: 312-553) pozanimajte, katere postojanke so odprte, oziroma katere imajo zimsko sobo in ali je za njih mogoče dobiti ključ (to so v glavnem bivaki).
Večina zimskih sob ima le zasilna ležišča, zato vzemite s seboj spalno vrečo ali vsaj dovolj rezervnega perila, da ne boste prezebali. Le redke imajo pripravljeno gorivo, zato pa je potrebno vzeti s seboj kuhalnik. Če pa je na razpolago štedilnik na trdno gorivo, ponesite s seboj primernih polen vsaj za prvo silo.
Zimsko sobo ali bivak zapustite tako, kakršno bi si želeli, da jo najdete tudi vi, ko se vanjo zatečete po naporni turi ali pred neurjem. Če pa tega tisti pred vami niso »vedeli«, se potrudite in jo uredite. In če je PD predpisalo za uporabo odškodnino, ne pozabite nanjo, ko boste odhajali. Stroškov je veliko, odškodnine pa so minimalne.
Če pa se vam iz kakršnih koli razlogov zgodi, da morate vdreti v zaprto postojanko ali pastirsko kočo, ne pozabite pred odhodom napisati sporočilo, kaj ste porabili oziroma poškodovali in vaš poln naslov da vam lahko pošljejo račun. Seveda pa tudi ne smete pozabiti objekt dobro zapreti, da ne bo še, večje škode.
Kolikor pa naletite na svojih turah na kakršne koli nepravilnosti (neurejeno zimsko sobo, postojanko, v katero je bilo vdrlo itd.), po povratku v dolino to takoj sporočite PD ali postaji LM.

PV Julijske Alpe
Planinski vodnik po Julijskih Alpah je natisnjen in knjigoveznica je sporočila, da bodo konec tedna že dostavili (vsaj) prve izvode. Prihodnji teden torej lahko računamo, da ga bo že mogoče kupiti v ekonomatu PZS na Dvoržakovi 9, zanj pa se že zanimajo tudi knjigarne. Cena bo 90 din, po obsegu pa le malo zaostaja za PV Kamniške in Savinjske Alpe (ker v njem ni fotografij in zemljevidov). Avtorji vodnika ki smo ga že večkrat napovedali so: Tine Mihelič, Darinka Petkovšek in Tone Strojin. Več o njem pa prihodnji teden, ko bomo dobili v roke prvi izvod.

Vaje slušateljev VŠTK
V ponedeljek se bodo na Turncu pod šmarnogorsko Grmado pričele vaje dragega letnika Visoke šole za telesno kulturo v Ljubljani. Vaje bo ob pomoči ljubljanskih alpinistov in reševalcev vodil Jože Mihelič, na njih pa se bo zvrstilo okoli 60 študentov. Seznanili se bodo predvsem z osnovami plezanja pa tudi z najenostavnejšimi spretnostmi reševalcev.

Novice iz Drežnice
V Drežnici pod Krnom je že nekaj let močna skupina samoraslih alpinistov, ki se ne ustrašijo ne vzponov v tujih gorah in ne prvenstvenih. Letos jih je sicer prizadela nesreča tovariša na Mt. Blancu, kljub temu pa poročajo, da so med drugim verjetno (zaradi pomanjkljive fotografske dokumentacije, tega še nismo mogli preveriti) opravili tudi tri prvenstvene smeri. 10. septembra v severni steni Škrlatice (III-IV, 500 m, 4 ure), desno od Kugyeve smeri. Dva dni za tem v severni steni Bovškega Gamsovca (III-IV/V, 300 m, 3 ure) in nato še v severni steni Vrha Žlebičev (Razor, III-IV/V, 500 m, 5 ur). Vse tri vzpone sta opravila Kapitan in Rakušček, člana SAAS iz Bovca.

Pripraviti se je treba
Uroš Župančič, ki bo vodil republiški zimski alpinistični tabor v Zahodnih Julijcih pod Mangartom priporoča vsem interesentom, naj se temeljito pripravijo. Nujno naj še pred nastopom prave zime obiščejo področje, kjer bo tabor in si ogledajo vsaj glavne prehode ter stene, kjer nameravajo plezati. Doma pa naj pridno prebirajo plezalne vodnike (Schöner, Buscaini) in pripravijo načrte za vzpone.

Hrvatski odpravi
Hrvaški alpinisti se pripravljajo na odhod odprave v Ande, ki naj bi odpotovala še pred koncem leta. Vodja odprave Jerko Kirigin bo ekipo izbral izmed devetih kandidatov: dr. B. Aleraja, V. Barišiča, V. Bubnja, M. Čepelaka, V. Mesariča, B. Vrbeka (vsi iz Zagreba) ter M. Ivaniševiča in G. Gabriča (iz Splita). Razen tega pa smo izvedeli, da za prihodnje leto načrtujejo odhod v Hindukuš Spličani. Odpravo organizira AO Mosor, sodeloval pa bo tudi PK Split.

Šaleška planinska pot
V okviru proslav občinskega praznika so planinci Velenja v četrtek ob 16. uri v Šaleku slovesno odprli »Šaleško planinsko pot«. Na otvoritvi je spregovoril predsednik PD Velenja Peter Ficko in orisal pomen poti po obronkih vrhov, ki obkrožajo Šaleško dolino.

  17.10.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.