Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.01.1973

Delo, Šport: ... Ugodno vreme

Če že s snežnimi razmerami sredi januarja vsi niso bili zadovoljni, je bilo vsaj vreme dokaj stabilno. Južne stene, seveda tiste - najbolj strme, so bile skoraj kopne, v ostalih pa snega in požleda ter celo pravega ledu ni manjkalo in ponekod se je celo pod mehkim snegom skrival nevaren led. Grebeni pa so bili dokaj dobro prehodni. Vse to je bilo vzrok, da je bil v naših gorah konec preteklega tedna velik obisk in da so se tudi mnogi alpinisti odločili, da poskusijo uresničiti svoje cilje.

Južna stena Jerebice
Janez Gradišar in Igor Golli sta v soboto in nedeljo preplezala novo smer (poleg italijanske, za katero pa ne vemo točno kje poteka) v južni steni Jerebice. V spodnjem delu sta imela v skalah težave med IV in V tež. stopnjo, sledil je žleb z naklonom približno 40 stopinj, nato pa zopet skale (III/IV). Skupno sta plezala okoli 11 ur, sodita pa, da smer poleti verjetno ni preplezljiva. Ostala stena pa je zelo strma in kompaktna (sedaj je bila kopna).

V Dularjevi zajedi
Boris Erjavec in Milan Rebula sta prišla pod steno Jalovca že v nedeljo zvečer, tako, da sta lahko plezanje pričela že navsezgodaj v ponedeljek. Toda razmere jima niso dovolile, da bi vzpon tudi končala. Kljub požledu in puhastemu snegu sta do noči sicer prišla tik pod tehnično najbolj zahtevno mesto (A3), toda ker je bilo nadaljevanje videti zelo problematično in tudi ni bilo primernega mesta za bivakiranje, sta se ponoči spustila pod steno in vrnila v dolino.

Sam v Stenarju
Ker je bil Zvone Andrejčič pretekli teden brez partnerja, se je odločil, da sam poskusi v »Zajedi spominov« (Stenar) in sicer po sistemu »Bonatti« - to je vzpon navzgor varovan le s fiksirano vrvjo, sestop nazaj in osvoboditev klinov ter ponovni vzpon. Najprej se je pošteno namučil že na plazu pod steno, da je do vstopa spravil vso opremo (dve vrvi, številne kline, vponke, hrano, kuhalnik, rezervno in puhasto obleko, itd.), ob 12.30 pa je začel plezati.
Toda že takoj na začetku je naletel na trd sneg in čisti led, tako da si je z uporabo lednih klinov in popolne ledne tehnike do noči komaj priboril 50 metrov višine. V nedeljo pa je pričel pihati v višinah močan veter, ki je prek stene pričel sipati plazove pršiča, tako da si ni uspel pripraviti niti zajtrka. Šele čez čas je veter prenehal in je lahko napredoval sorazmerno hitro do značilne police okrog 150 metrov visoko. Toda tedaj je zopet pričel veter nositi sneg po zajedi navzdol, tako da kmalu enostavno ni mogel več napredovati, čeprav so postale razmere v steni boljše in popoldne se je moral umakniti s stene.

Iz Savinjskih Alp
V nedeljo je naveza Prelog – B. Kavnik (TAM) preplezala »Nemško smer« v severni steni Ojstrice (5 ur), ki je bila tudi z drugih strani dobro obiskana. Trije so se nanjo povzpeli čez Škarje, enajst Kamničanov pa po »Kocbekovem grebenu«.
Karel Hauser in Matija Zanoškar sta v soboto preplezala »Zagorčevo smer« v Raduhi (IV, mestoma V) in sicer v petih urah. Imela sta ugodne razmere, vzpon pa je po podatkih s katerimi razpolagamo prvenstven. Izvedeli smo tudi imena plezalcev iz Slovenj Gradca, ki sta 30. in 31. decembra preplezala »Smer desno od plat« (Dorkino smer III, mestoma VI). Bila sta Rajko Štalehar in Matija Zanoškar, bivakirala pa sta na gredini.

Zimski tečaji
Letošnja zima je bogata tudi v vzgojnem pogledu. Razen nekaj tečajev, ki so jih imeli AO že pred novim letom, so ga imeli v soboto in nedeljo tudi Tržičani in Kranjčani. Prvi so ga imeli na Zelenici, drugi pa na Vršiču. Kranjskega, ki se ga je udeležilo 18 pripravnikov, je vodil Franci Šter ob pomoči alpinistov AO Kranj, predelali pa so večino osnovne zimske alpinistične in reševalne tehnike ter vadili tudi dinamično varovanje in vzpenjanje z derezami. Ob večerih pa so imeli v koči tudi teoretična predavanja. Pri vsem tem so jim - kot poročajo - zelo dobro služila nova skripta za vodje alpinističnih šol, ki jih je dr. France Malešič s tovariši pripravil za seminar v Kamniški Bistrici.
Republiški zimski alpinistični tečaj bo od 4. do 11. februarja v Kamniški Bistrici, vodil pa ga bo Tone Sazonov. Prijave sprejema komisija za alpinizem PZS samo do konca tedna. Podrobnosti bomo objavili, ko bo znano dokončno število udeležencev in inštruktorjev.

Obračun AO Jesenice
Pred jubilejno letno skupščino matičnega PD je tudi AO pregledal svoje delo in analiziral slabosti ter zbral predloge za delo v bodoče. Ugotovili so, da med mladino upada zanimanje za alpinizem, kar je verjetno v veliki meri posledica tega, da nimajo mladinskega odseka. Odsek bo tudi v novi mandatni dobi vodil preizkušeni načelnik Uroš Župančič.

20-letnica Everesta
V Darjeelingu bo od 19. do 25. maja proslava 20-letnice prvega vzpona na Mount Everest. Nanjo so povabljeni vsi, ki so sodelovali pri osvajanju tega vrha, razen tega pa so povabili tudi mnoge znane alpiniste in alpinistke. Kakor smo izvedeli, je eno izmed vabil prišlo tudi v Jugoslavijo in sicer na naslov inž. Nadje Fajdiga, ki jo Indijci vabijo, da prileti skupaj s Švicarji, ki se jim bo pridružila tudi Božena Karasova (ČSSR).
V okviru proslav so predvideni tudi razni izleti: na Sabdakph (3975 m), k opazovanju sončnega vzhoda, proti meji s Sikkimom, v bazno taborišče na ledeniku Khumbu itd. Večina Evropejcev bo iz Švice odpotovala že 4. maja in se vrnila 26. maja. Cena (seveda le za povabljene) pa je 3000 frankov.

Novice iz J. Amerike
V Južni Ameriki se je letna alpinistična sezona komaj dobro začela, zato posebnih novic še ni. Angleži so preplezali novo smer v Fitz Royu (o njej bomo poročali prihodnjič), Jure Skvarča je odšel na poskus vzpona na še neosvojeni, toda markantni Cerro Moyano. Američani nameravajo prečiti »Kontinentalni led« v višini San Valentina, na Fitz Roy pa se je menda odpravila tudi italijanska odprava.

  18.01.1973


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.