Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.03.1991

Delo, Šport: ... Mladi navdušili v Radovljici

Na drugem tekmovanju v plezanju za pokal Slovenije se je zbralo blizu 80 tekmovalcev
RADOVLJICA — Zabava za mlade se nadaljuje. Pravzaprav večina osnovnošolcev jemlje tekme pokala Slovenije za mlade plezalce popolnoma resno, razpoloženje na prireditvah pa je resnično veselo. Tako je bilo tudi v Radovljici, kjer se je na drugi tekmi za pokal poleg oseminsedemdesetih tekmovalcev zbralo tudi lepo število gledalcev.
Že najmlajše je čakala težka naloga - najprej rahlo previsna plošča, potem pa metrska streha in zopet previs do vrha. Kar štirim streha sploh ni delala težav in med tistimi, ki so dosegli vrh, je bila tudi Blažka Klemenčič, ki je tako premagala večino fantov. Najbolj posrečeno pa je plezal najmlajši, osemletni Blaž Rant, ki je na robu, strehe obvisel na rokah, obrnjen proti gledalcem, potem pa kljub akrobatskim poskusom ni mogel doseči višjega oprimka - zaradi prekratkih nog seveda. Kljub temu je bil med sedemnajstimi fanti - deveti.


NAJMLAJŠI - Blaž Rant.

Tudi najstarejši so plezali podobno smer, le bolj redko posejano z oprimki in zvonček na koncu smeri je zazvonil kar petkrat. Peto in šestošolce pa je čakalo plezanje na noge v previsni plošči. Najboljši v posameznih kategorijah so bili: cicibanke - 1. Blažka Klemenčič (Škofja Loka), 2. Sandara Kirbus (Škofja Loka), cicibani - 1. Domen Perat, 2. Ranko Glavendetič (oba Radovljica) in Aleš Sedovšek (Škofja Loka), 4. Boris Hostnik (Škofja Loka), 5. Jože Gros (Tržič), mlajše pionirke - 1. Maja Koselj, 2. Lenča Gradišar, 3. Dunja Černigoj, 4. Petra Bergant, 5. Daša Jovanovič (vse Tržič), mlajši pionirji - 1. Jure Burjak, 2. Ervin Malovašič (oba Žiri), 3. Luka Ropret (Tržič) in Dejan Pretnar (Jesenice), 5. Janez Kocjančič (Radovljica), Urban Premrl, Gašper Koren (oba Tržič), Gašper Eniko (Žiri) in Aleš Stojan (Škofja Loka), starejše pionirke - 1. Martina Čufar (Mojstrana), 2. Sandra Kostovski, 3. Nina Orehar (obe Kranj), starejši pionirji - 1. Tadej Malovašič (Žiri), 2. Anže Šanca (Radovljica) in Željko Kobal (Most na Soči), 4. Andrej Vesel (Radovljica), 5. Janez Šubic (Žiri).
Zanimivo je, kako nekaj plezalcev močno izstopa od večine in načrten trening v naravnih in na umetnih stenah nam bo lahko čez nekaj let dal odlično člansko ekipo.
Tekmo v Radovljici so v organizaciji podkomisije za športno plezanje izvedli člani AO Radovljica, omogočili pa so jo pokrovitelji: Čevljarna Ratitovec, Air Systems-proizvodnja padal in šola letanja, Šiviljstvo Čarman in Montana - trgovina s plezalno, alpinistično in planinsko opremo.
Tretja tekma pokala Slovenije za mlade plezalce bo 30. marca v Kamniku. Tekmovalci se lahko prijavijo do 27. marca na naslov - Srečo Rehberger, Podlubnik 72, Škofja Loka, tel: 064-622-432 z dokazilom o plačani štartnim na žiro račun PZS, Dvoržakova 9, Lj. št.: 50101-678-47046 s pripisom »Pokal Slovenije za mlade«.

NUŠA ROMIH

Emil Herlec - šestdesetletnik
KRANJ - Pred dnevi je praznoval šestdesetletnico Emil Herlec-Milč, eden najvidnejših gorskih reševalcev pri nas. Leta 1946 je bil med ustanovitelji gorske reševalne službe v Kranju, vse od leta 1967 pa je bil načelnik. Kot organizator akcij še vedno aktivno sodeluje pri reševanju ponesrečencev v gorah.
Njegov delež v gorski reševalni službi pri nas je še posebno pomemben pri razvijanju sodobnega načina reševanja. Bil je namreč v skupini, ki je začela uvajati helikopter v reševalne akcije. Ta oblika reševanja je sedaj že dobro vpeljana, helikopter pa je postal skoraj nepogrešljiv v številnih akcijah, saj pogosto občutno skrajša poti do ponesrečencev in čas do prve zdravniške pomoči ter kasnejših posegov v bolnišnici.

Emil Herlec, ki izhaja iz znane planinske družine v Kranju, je bil v mladih letih tudi dober alpinist in je preplezal vrsto zahtevnih smeri v naših in tujih gorah. Vseskozi je ostal zvest planinstvu kot množični družbeni dejavnosti, namenjeni rekreaciji in duševni sprostitvi ljudi. V njem že 20 let sodeluje tudi kot tajnik planinskega društva Kranj in kot skrben gospodar planinskih postojank na Krvavcu, Kališču in Ledinah.

L. S.

Karničarjeve priprave za Ski extrem 91
Eden naših najboljših ekstremnih smučarjev opravil tri zahtevne smeri
KRANJ - Eden naših najboljših ekstremnih smučarjev Davo Karničar (član AO Jezersko) je v prvi polovici tega meseca v stenah nad Jezerskim presmučal tri zahtevne smeri, med katerimi ena še posebno izstopa. V severni steni Dolgega hrbta je 2. t.m. začel s spustom po poti z Mlinarskega sedla do izstopa Nemške smeri, potem pa se je po njej spustil do gredine ter po njej do Zgornjih Ravni. Skupna višinska razlika znaša 1300 metrov, povprečna naklonina je med 45 in 55 stopinjami, toda skok nad gredino v Nemški smeri je strm od 75 do 80 stopinj, visok pa je kakšnih 15 metrov. Ta smer je bila v celoti prvič presmučana (brez spuščanja ob vrvi čez skok).
V Velikem kupu v Kočni je smučal 13. t.m., in sicer po Zahodni grapi do Povnove doline (200 m, 55 stopinj), prečno čez njo in nadaljeval po Spominski smeri Nejca Zaplotnika (mestoma 50 stopinj, skupna višinska razlika 1200 m).
Naslednji dan pa je opravil prvenstven spust v severni steni Kokrske Kočne levo od Nejčeve smeri. Varianta Trak je zanimiva kombinacija smučanja po rebrih in izpostavljenih vesinah. Osrednji del (250 m) ima naklonino od 55 do 60 stopinj, skupna višinska razlika spusta pa je 1500 metrov.
Davo Karničar ima letos osrednji načrt - tovrstne spuste v stenah McKinleya, Matterhorna, Eigerja in Doma, ki jih je strnil kot program Ski extrem 91.

TOMO ČESEN

Kategorizacija športnih plezalcev
Naposled nov predlog na temelju splošne kategorizacije športnikov
LJUBLJANA - Četrtkov sestanek podkomisije za športno plezanje pri PZS je minil ob skromni udeležbi plezalcev. Vabilu se jih je odzvalo le devet, kljub zanimivi temi - predlog kategorizacije za leto 1991. Je mogoče vzrok temu strinjanje s predlogom, ki ga je sestavil Bojan Leskošek, in hkrati z vabilom poslal plezalcem?
Naposled smo dobili predlog kategorizacije, ki je sestavljen na temelju predpisov na tem področju - jugoslovanske kategorizacije športnikov 1990-1992 (SFKJ 1990) in kriterijev za kategoriziranje športnikov republiškega razreda, zelo perspektivnih in perspektivnih športnikov v Sloveniji (Športna zveza Slovenije). Leskošek se je pri sestavljanju ravnal po načelu, da so kriteriji enaki ali nekoliko strožji kot v tradicionalnih športnih panogah (atletika, plavanje, smučanje), doseganje razreda na tekmovanjih pa naj bi bilo vsaj približno enako težko kot doseganje razreda z vzponi (rdeča pika, na pogled). Večinoma se (kljub korekcijam udeležencev sestanka) kot norma za doseganje razreda predpisuje en sam dosežek.
Pogovor je stekel tudi o letošnjih članskih tekmah za slovenski oziroma jugoslovanski pokal. Pet tekmovanj je že uradno prijavljenih, z organizatorji iz Domžal in Jesenic pa pogovori še tečejo. Skrajni rok za prijavo letošnjih tekem poteče 20. marca.
Prva tekma bo že 20. aprila v Ljubljani, vse druge (državno prvenstvo v Kranju, zaključek pokala oziroma republiško prvenstvo v Škofji Loki ter tekmi za pokal v Ajdovščini in v Velenju) pa bodo jeseni.

NUŠA ROMIH

Cordillera Huayhuash
Jan Kielkowski, Poljak, ki že dalj časa živi v Dusseldorfu, je znan predvsem kot avtor vodni(č)kov za Himalajo: 21 zvezkov, v katerih je natančno, tudi do manjših variant in dosežkov vseh odprav obdelal masiv Everesta, Čo Oja, Makaluja, Kangčendzenge ter Karakoruma, oz. Baltoro Mustaga. Vmes (1986) je izdal tudi dva zvezka (Gora Zborow) o alpinizmu v poljskih gorah. Te dni pa sodelavcem že razpošilja tudi prvi vodniček za Ande - Cordillera Huayhuash.
V uvodnem delu ima navedenih kar 182 odprav. Od španske, ki je pod vodstvom konkvistadorja Pizarra leta 1533 prva raziskovala to še vedno sorazmerno malo znano gorsko skupino.1909 so prišli Nemci, 1927 Američani ... in 1977 (vodja J. Dovžan), 1982 (Ivan Šturm) ter 1986 (Žarko Trušnovec) tudi naši alpinisti. Leta 1989 in 1990 ima registrirani le dve odpravi.
V prvem zvezku je obdelan od vrhov, ki nas (še posebej) zanimajo le Rondoy (5870 m) in pod zaporedno številko 22 smer naveze Frešer - Knez. Žal pa te smeri ni na obeh (označenih) risbah.

FRANCI SAVENC

Vrsta vzponov v slapovih
V letošnji zimski sezoni so člani AO Domžale opravili vrsto vzponov v slapovih. Janez Cerar in Rok Kralj sta splezala Gajstni slap v Logarski dolini, Svečo v Tamarju, Vikijevo svečo ter sestopila po Sinjem slapu. Centralni slap v Tamarju so preplezali Janez, Tatjana in Dušan Cerar ter Rok Kralj in Tomo Virk. Navezi Rok Kralj - Janez Cerar in Dušan Cerar s soplezalcem pa sta ponovili Luciferja. Centralni slap s svečo v Prisojniku in Slap pod Sušico v Logarski dolini je preplezal Janez Cerar s soplezalcem, slednjega pa tudi Tomo Virk in Tatjana Cerar. Janez Cerar pa je soliral Gdinov graben in slapove v Peklu.

Čistilna akcija v Ospu
Na pobudo Elice Vehar bo 23. marca čiščenje okolice sten v Ospu. Dela je veliko, zato bo dobrodošlo čim večje število plezalcev in alpinistov. Zbor vseh bo ob 9. uri pri Elici, potrebno orodje za žaganje in sekanje pa naj udeleženci prinesejo s seboj.

Sankaško tekmovanje
AO Mengeš je 17. februarja priredil sankaško tekmovanje za Mulejev memorial na Gobavici pri Mengšu. Tekmovalo je sedemdeset planincev in alpinistov v petih kategorijah. Prehodni pokal je že drugič zapored osvojil Milan Gladek. Med dekleti je zmagala Petra Cunder, med nižješolci Sebastijan Mesarič in med višješolci Primož Pišek. Najboljši član je bil Jože Fartek, med alpinisti pa absolutni zmagovalec - Milan Gladek.

Mount Hunter
Nemško-nizozemska odprava na Aljasko je preplezala 8 km dolg in težak zahodni greben Mount Hunterja (4427 m) na Aljaski. Načrtovali so sicer Severni steber, toda izkazalo se je, da je za tako odpravo le prenevaren.

Prvenstvo Hrvaške
V Zagrebu je bilo pred dnevi prvo uradno prvenstvo Hrvaške v športnem plezanju. Na steni, na kateri sta bili že dve tekmi Art Rock, se je pomerilo 14 plezalcev in 5 plezalk iz Zagreba in Splita.
Smeri na umetni steni je s pomočjo Boruta Kavzarja postavil Vili Guček iz Trbovelj. Dekleta so morala premagati težave VII—, fantje pa 7a. Tako je med plezalkami ob odsotnosti Slavice Stojakovič zmagala Anamarija Jelovečki (AO Željezničar - Zagreb), druga je bila Nataša Cuitaš (AO Velebit) in tretja Andreja Marič (AO Velebit). Tekma fantov je bila bolj zanimiva saj sta dva dosegla vrh. Ivica Matkovič in Boris Čujič sta tudi v superfinalni smeri prišla do istega oprimka. Ker se ga je Matkovič le dotaknil, Čujič pa ga je zadržal, je vrstni red nasldnji: 1. Boris Čujič (AO Velebit), 2. Ivica Matkovič (AO Mosor - Split), 3. Dalibor Vlatkovič in Tin Ilahovac (oba AO Željezničar - Zagreb).

Slapovi v Gorskem Kotorju
Boris Čujič in Tin Ilahovac sta obiskala področje Zeleni vir pri Skradu kjer je letos zaledenelo šest slapov. Le-ti so zelo zanimivi in atraktivni, visoki od 50 do 100 metrov. Čujič in Ilahovac sta preplezala najvišjega: slap levo od Zelenega vira - Desert Storm, ki nudi kar 100 metrov plezanja (V /90 - 70 st.).

Pumori
Znani poljski alpinist Aleksander Lwow je opravil solo vzpon na Pumuri (7165 m). Na vrh se je povzpel po normalni - Jugovzhodni smeri. Začel je ob sedmih, ob enajstih je bil na sedlu med Pumorijem in Lingtrenom, kjer je malo počil, ob drugi uri in deset minut pa je bil že na vrhu. Zaradi hudega mraza je bil na vrhu vsega pet minut; ob 4. uri popoldan je bil že spet v vznožju (5700 m).

  18.03.1991


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Uredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.