Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.03.1996

Delo, Šport: ... Usmiljeni samaritanec

Zelo dobre ledne razmere v naših gorah so pripomogle k nastanku nove zahtevne ledne smeri. Tadej Golob in Dušan Polenik sta namreč 4. marca preplezala prvenstveno smer v Prednji glavi nad Krnico. Vstopila sta 150 m levo od Sveče za Fula, o kateri smo poročali prejšnji teden (Prv. Anderle-Premrl, 1. P Golob-Polenik). Prva dva raztežaja (naklonina do 70°), ki sta najverjetneje že bila preplezana, sta ju pripeljala na gredino. Nad njo se začne najtežji del smeri. Najzahtevnejši je prvi raztežaj nad gredino, ki je popolnoma navpičen. Preplezala sta ga po tankih ledenih trakovih. Na dveh mestih sta si pri napredovanju pomagala s klinoma zabitima v skalo poleg ledu. 20 m nad gredino sta prišla pod streho, preko katere sta splezala po tanki ledeni sveči. Nad streho sta ju čakala še dva strma raztežaja (70-85°). Smer sta poimenovala Usmiljeni samaritanec (zahtevnost smeri III, tehnične težave 6, A1, 200 m). V dolino sta se vrnila s prečenji v levo in štirimi spusti po vrvi, vendar pa tega sestopa ponavljalcem ne priporočata. Tadej Golob in Dušan Polenik menita, da sodita najnovejši smeri v Prednji glavi med najvišje in najlepše, pa tudi najzahtevnejše slovenske slapove.

(M. P.)

Zg. Martuljški slap
Zgornji Martuljški slap je precej vodnat, zato ponavadi le slabo zamrzne. Marsikdo je mislil, da ga sploh nikdar ne bo mogoče preplezati. 5. marca pa je Petru Šubicu vzpon vendarle uspel. Prvi problem predstavlja velik tolmun pod slapom, ki tudi letos ni bil zamrznjen. Šubic je imel s seboj kamionsko zračnico, s pomočjo katere je zavrtal dva svedrovca v levo steno tolmuna. Ta dva svedrovca sta mu omogočila, da je dosegel led in preplezal prvi raztežaj (50 m , 80°). Največ težav je imel na vrhu raztežaja, saj se led izteče v nezamrznjen tolmun. Ker je njegova soplezalka Stanka Stružnik pri poskusu prečenja tolmuna padla v vodo, je potegnil vrv k sebi in naprej plezal sam. Nadaljevanje je bilo težje kot je pričakoval. Še posebno kočljiv je bil četrti skok, ki se začne s sedmimi navpičnimi metri. Tu je led zelo slab, tako da obstaja velika nevarnost, da se vse skupaj podre. Peter Šubic je slap ocenil IV/ 5, A0. Oceni je dodal še črko X, kar pomeni, da obstaja možnost, da se slap podre. Dva dni po vzponu se je po vrvi spustil čez slap in pobral ledne vijake iz prvega raztežaja ter ploščice od svedrovcev nad tolmunom.

(M. P.)

Razglednica in nalepka Everest '96
Čeprav za odpravo Everest, katere ključni član Davo Karničar namerava kot prvi človek smučati z vrha Everesta, manjka še pol denarja, priprave tečejo naprej. Planinska zveza Slovenije je izdala nalepko odprave in razglednica Everesta s stiliziranimi smučmi in državnimi simboli. Oboje je izdelek Gorenjskega tiska in Etikete Žiri. Kdor želi dobiti pozdrave s Tibeta, naj na PZS vplača 800 SIT in pusti naslov, za dodatnih 200 SIT pa dobi še nalepko. Tudi to bo skromna pomoč odpravi.

(T. Š.)

D. Karničar: Alpinizem, samoljubje, ljubezen
Pri radovljiški založbi Didakta je izšla knjiga Dava Karničarja »Alpinizem, samoljubje, ljubezen«. Avtor, ki je lani z bratom opravil prvo smučanje z Anapurne (8091 m), v njej na svojstven način opisuje svoje življenje, od prvih korakov do največjih uspehov. Napove tudi novi, še večji izziv: smučanje z Everesta (že konec meseca s tovariši odhaja v daljni Tibet).

(F. S.)

Ekvadrorski ognjeniki
Iz Ekvadorja se je vrnila mariborska odprava: Branko Ivanek. Sašo Puhmajer, Andrej Senica, Miran Zemljič, člani AAO Kozjak in Vlado Fras iz AO TAM. Za aklimatizacijo so se lotili najvišjega še delujočega ognjenika Cotopaxi (5897 m). Tehnično nezahteven vrh pa jih zaradi nevajenosti višine, megle in globokega novega snega ni pustil na svoje teme; obrnili so na višini 5600 m. Pet dni kasneje se jih je trojica odpravila na 6310 m visoki Chimbobrazo, njihov najvišji vrh. Po osmih urah sta vrh Veintimilla (6260. m) dosegla Ivanek in Puhmajer. Prvi je z višine ok. 5920 m potem tudi smučal. Fras in Zemljič pa sta 25. januarja v stranskem vrhu Chimboraza imenovanem Pico Martínez (5670 m) v osmih urah preplezala novo smer (Grande amigo: 80/60 st., 500 m), ki sta jo posvetila v Himalaji ponesrečenemu prijatelju Benu Dolinšku. Pri realizaciji odprave so jim pomagali: SmartCom, Informatika Velenje, Pascal d.o.o., Quelle d.o.o., Promel d.o.o. in IZUM.

(F.S.)

Alpinistična šola
Alpinistična šola PK Rifnik se bo začela v četrtek 21. t.m. ob 20. uri. S svojimi tečajniki se bodo sestali pred stavbo občine Šentjur. (M. P.) Turni smuk v Visokih Turah KMS pri PZS prireja 30. in 31. marca visokogorski turni smuk s Sonnblicka in Hocharna v Visokih Turah (vzpon iz Heilligenbluta). Predvidoma bodo prenočevali na Sonnblicku (3108 m). Prijave zbirajo na PZS. tel. 312-553 ali 315-493.

(M. P.)

Otvoritev razstave
Otvoritev fotografske razstave »Lepota narave« Frenka Horvata v knjižnici Gimnazije Celje-Center bo v sredo 20. t.m. ob 17. uri.

(M. P.)

Predavanje 14 x 8000
V četrtek, 28. marca ob 19. uri bodo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma predavali prvi Slovenci, ki so stopili na osemtisočake, vsak z diapozitivi in kratko zgodbo, ki pa sestavljajo najpomembnejše obdobje slovenskega himalaizma z začetkom leta 1975, ko je bila preplezana južna stena Makaluja, do 1995, ko je z uspešnim smučanjem »padla« Anapurna. Za konec bo še kratek video z odprav, ki so dogajanje tudi snemale. Pri nakupu vstopnic bodo gledalci dobili še pregled naših prvih vzponov na osemtisočake, ki ga je sestavil g. Franci Savenc. Če bo zanimanje za ta zgodovinski pregled veliko, bo predavanje ponovljeno še ob 21. uri.

Nova karta Julijcev
Prva izdaja planinske karte Julijske Alpe - vzhod v merilu 1:50.000 je pošla in Geodetski zavod je pripravil drugo, popravljeno izdajo. Med novostmi vsekakor velja omeniti koordinatno mrežo, ki je izrisana s tenko črto na pet minut, na robu pa so oznake na minuto. In - zahtevne poti so sedaj natisnjene s svetlejšo barvo: ni še idealna rešitev, je pa bolje kot prvič. Odpravili so tudi precej pomanjkljivosti in napak, za kar imajo zaslugo predvsem uporabniki, ki so jih javili (najbolj izčrpen je bil Stanko Klinar). Vrisani so seveda tudi novi planinski mejni prehodi, ponovno so vključili grafikon za izračunavanje časa hoje in še nekaj manjših novosti je.

(F. S.)

Anketa
Podkomisija za alpinistično smučanje pri KA je pripravila anketo, s katero želi sestaviti seznam vseh. ki se pri nas ukvarjajo s smučanjem v gorah. Zato prosijo vse alpinistične smučarje, da do 22. 3. pošljejo na PZS svoje osebne podatke (ime, naslov, leto rojstva, alpinistični kolektiv), tri najpomembnejše spuste v gorah, alpinistični naziv in uvrstitve na alpinistično-smučarskih tekmovanjih.

(M. P.)

Turni smuk z Rodice
AO Bohinj in PD Bohinjska Bistrica prirejata 30. t.m. turni smuk z Rodice. Zbor udeležencev je med 9. in 10. uro na vrhu žičnice Šija na Voglu. Udeleženci morajo imeti popolno zimsko in turnosmučarsko opremo. V primeru slabega vremena bo turni smuk 8. aprila.

(M. P.)

Stiriofobija - še enkrat
O treh ponovitvah ledenega slapu Stiriofobija smo že poročali. Sedaj pa se je oglasil še Miha Marenče in povedal, da sta s Tonetom Šternom plezala slap že pred Janezom Cerarjem in Klemenom Mikličem, ki sta opravila prvo ponovitev. Marenčeju in Šternu se je zataknilo tik pod vrhom sveče, saj se je slednjemu pri padcu zlomila klina cepina. Vrnila sta se 1. marca z Igorjem Kopšetom. Takrat so vsi trije slap preplezali in tako opravili 2. ponovitev. Predlagajo, da se ocena s 6 zniža na 5-6, saj je sveča visoka le 15 m in ne 50 kot piše v vodničku.

(M. P.)

Sveča nad potjo
Nad potjo na Klemenčo jamo v Logarski dolini je 30 metrov visok ledeni slap Sveča, ki visi prek previsne pregrade. Prvi ga je preplezal Rado Nadvešnik leta 1986, soplezalec, ki ga je varoval, pa mu ni sledil. Jernej Grudnik je Svečo 2. marca soliral, dan kasneje pa so jo preplezali še Sašo Lekič in Avgust Robnik ter Irena in Dare Turnšek. Irena je smer preplezala kot prva v navezi. Po mnenju ponavljalcev je to najlepša prosto stoječa sveča v Logarski dolini, ki pa po težavnosti ne dosega Lambade pod Prisojnikom, kot piše v plezalnem vodničku.

Štirje v treh urah
Silvo Kragelj (AO Litostroj) je 1. marca sam preplezal Vikijevo svečo nad Jezerskim. Štiri dni kasneje. 5. marca, pa je v treh urah posoliral Centralni, Desni Slap Nad votlino in Svečo v Tamarju.

(M. P.)

Leštanovec in ...
Levi krak (6-/6. 180 m) Zapotoškega slapu, ki je težji od originala, sta preplezala Pavel Ferjančič in Tomaž Krajnik. Zlatko Koren in Peter Štefančič sta ponovila Desni Leštanovec (6,120 m) v Koritnici. Prvi vzpon prek tega slapu sta to sezono opravila Marko Čar in Jože Makuc.

(M. P.)

Dolga kombinacija
Aljaž Anderle je dan po ponovitvi Stiriofobije s Klemenom Premrlom preplezal tri slapove na Jezerskem. Najprej sta ponovila oba Ledinska slapova (Spodnji je ocenjen 6-, zgornji pa 5/5+), nato pa še Vikijevo svečo (5). Tako sta opravila prvo ponovitev teh treh slapov v enem dnevu. Povezava vseh treh prav gotovo ni od muh, saj že ponovitev obeh Ledinskih slapov v enem dnevu šteje za dolgo in naporno turo.

(M. P.)

Bobnar v Brani
Urban Kune in Primož Štular sta v soboto 2. marca preplezala Bobnarjevo grapo v zahodni steni Brane. Zaradi pomanjkanja snega razmere niso bile najboljše.

(M. P.)

Veliki vrh
Aljaž Anderle in Blaž Belhar sta konec januarja v severni steni Velikega vrha preplezala prvenstveno smer z imenom Bean (III+, 4+, 400 m). Vstopila sta na avstrijski strani sedla Korošica in izstopila na vrhu gore. Celo smer sta preplezala v ledu.

(M. P.)

18.03.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.