Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.04.1969

Delo, Šport: ... Velika vaja

Drevi, približno ob 20. uri, se bo začela velika gorsko reševalna akcija z motivom - letalo se je zrušilo nekje v okolici Zvoha (nad Krvavcem). Akcijo pripravlja UJV Kranj ob 25-letnici državne varnosti, sodelovale pa bodo tudi GRS postaje Jesenice, Kranj, Tržič, Kamnik in Ljubljana s svojimi ekipami in lavinskimi psi. V vaji naj bi po programu sodeloval tudi helikopter, za katerega bi bil to odličen preskus v nočnem letu.

Turna smuka odpovedana
Za odpoved turnega smuka se je odločila tudi komisija za alpinizem. Tako sta sedaj odpovedana oba - triglavski in prek Kanjavca. Turni smuk prek Kanjavca bo v soboto in nedeljo 10. in 11. maja, za triglavski smuk pa bomo še sporočili. Prijave veljajo že za v naprej.

Triglavska štafeta
AO Jesenice je pripravil že vse potrebno za uspešen začetek letošnje Titove štafete z vrha Triglava. Pričela se bo v nedeljo 20. t.m., na isti dan kot IX. redna skupščina PZS. Organizator vabi vse, ki se je nameravajo udeležiti, da se zberejo v petek zvečer v Kovinarski koči na Zasipski planini v Krmi. Skupen odhod iz Krme bo v soboto zgodaj zjutraj do Kredarice, kjer bodo prenočili (koča ne bo oskrbovana). V nedeljo bodo posamezne naveze krenile na vrh Triglava, kjer bo kratka slovesnost. Organizator tudi opozarja, da morajo biti vsi udeleženci polno opremljeni (zimsko alpinistično-smučarsko), da bodo zaradi težkih razmer morale delovati posamezne naveze samostojno in da bo povratek prek Velega polja in Bohinjskih vratic nazaj v Krmo.

Kako je z zavarovanjem
PZS je še vedno v stiku z American Home Assurance Company, oz. njeno filialo v Švici o zavarovanju naših alpinistov in planincev za primer reševanja v tujih gorah. Agencija je v zadnjem pismu (27. III. letos) ponovno zagotovila, da bo predložila dokončno ponudbo do srede aprila.

Uspešen začetek sezone
Prvi letošnji vzponi v kopni skali kažejo, da so nekatere naveze že zelo dobro pripravljene in kar je še razveseljiveje - pred seboj imajo jasen načrt. Peter Ščetinin je z Georgom Hajderjem z Bavarske obiskal Paklenico. Za »ogrevanje« sta v 150 metrski steni grebena Anič kuk (pod koto 370) preplezala 4 prvenstvene smeri: SZ rebro (III-IV, mestoma V), Smer po zajedi (IV, izstop VI), Kaminsko (V-VI) in Levi steber (IV). Za konec pa sta 6. IV kot druga naveza ponovila še Velebitaško smer (VI). Plezala sta 9 ur in pol.
Steno Velikega Kleka nad Ogulinom sta obiskali že dve »mali odpravi«. Člani AO Kozjak - Franc Gselman, Milan Meden in Ivan Šturm, Tomaž Kozinc so ponovili Brankovo smer (VI). Člani Akademskega alpinističnega odseka - Vasja Doberlet, Viki Šoštarič in Janez Gradišar - Jože Kunstelj pa »Žoharjev steber« (VI, mestoma VI+). Člani druge skupine so istega dne ponovili še »Dragmanovo smer« (IV-/V), Borut Lajovec, Aljaž Simončič, Tine Kunaver in »Mladinsko« (III), Vasja Doberlet, Tine Kunaver, Viki Šoštarič in Borut Lajovec, Aljaž Simončič.
V domačih stenah je zaenkrat poznan le vzpon celjske naveže Silvo Jošt - Dušan Dvoršak v Koglu po »Spominski smeri«. Opravila sta ga v soboto pred poslabšanjem vremena, ko je bila stena že skoro povsem suha.

Prijave za Pamir
Do konca roka (10. IV.) se je na razpis komisije za alpinizem PZS za udeležbo na taboru pod Pikom Lenina (SSSR) prijavilo 12 alpinistov: Dušan Kukovec (ŠAO), Gregor Rupnik (AAO), Riko Salbergar, Nadislav in Jože Rožič (Tržič), Alojz Pristovnik, Marjan Prelog in Drago Kavnik (TAM), Janez Strehovec (Lj. Matica), inž. Pavle Šegula (Kranj), ter Danilo Škerbinek in Slavko Kojc (Kozjak). Izmed teh bo komisija na svoji prvi seji izbrala dva, ki bosta naše alpiniste zastopala na velikem mednarodnem taboru ob 100-letnici rojstva V. I. Lenina (10. 7. do 10. 8.).

Opozorilo obiskovalcem Velikega polja
PD Bohinj - Srednja vas opozarja vse, ki so namenjeni na Velo polje, da morajo zaradi novo-zapadlega snega ponesti s seboj krplje.

  18.04.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.