Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.09.1975

Delo, Šport: ... Iz AO Medvode

Od nedelje do petka je bila v italijanskih dolomitih skupina štirih članov AO Medvode in enega iz AO Kranj. Slabo vreme pa jim je preprečilo uresničiti vse težje načrte Gselman (Kranj) in Kalan sta opravila le dve ponovitvi (IV) v skupini Sella, Pučko, Ivana Žirovnik in Trpin pa so opravili tri vzpone v skupini Tri Cine. V gorah nad 3000 m je že obležal sneg. Danes ob 16. uri se bo na Turncu pričelo nadaljevanje alpinistične šole, ki jo prireja AO Medvode. Poleg vaj v plezalnem vrtcu ter predavanj bodo organizirali še nekaj drugih akcij, za dobro pripravo na zimsko sezono.

Celjski alpinisti zadovoljni
Pretekli konec tedna člani AO Celje niso izvedli pomembnejših vzponov (le Šarina poč v Dedcu ter »Vzhodna« v Mali Rinki), sicer pa tudi vreme ni bilo najboljše. Precej članov-reševalcev pa je tudi dežuralo na Korošici, kjer je MO nameraval prirediti orientacijsko tekmovanje, ki pa je zaradi slabega vremena odpadlo. Sicer pa so člani celjskega AO z letošnjo sezono zadovoljni, doslej so opravili že prek 320 vzponov.

Planinske postojanke
PD Radovljica nam je sporočilo, da so morali Pogačnikov dom na Kriških podih že zapreti, in sicer zaradi bolezni osebja. PD Bovec je sporočilo, da bodo zaradi slabega vremena postojanko na sedlu pod Mangartom zaprli že to soboto. Staničev dom pod Triglavom bo odprt le še do nedelje. Prešernova koča na Stolu do 5. oktobra in Kovinarska koča v Krmi do 14. oktobra. PD Javornik - Koroška Bela prosi vse obiskovalce gora, da to upoštevajo in ne vdirajo v postojanke ter s tem povzročajo gospodarsko škodo.

Kaj z bivakom pod Skuto?
Bivak pod Skuto (2104 m) so zgradili alpinisti s prostovoljnim delom in dolga leta je uspešno služil svojemu namenu ter omogočal prenekatero lepo turo v ostenjih nad Podi. Potem so se začele težave z lesenimi deli, tisti, ki so prišli do bivaka brez ključa, so vdirali in podobno. Toda kljub temu je tudi zadnja leta, čeprav že s precej povešeno streho in odklenjenih vrat, še nudil zavetje. Lansko leto je Tone Sazonov, načelnik AO Ljubljana-matica, ki ta bivak upravlja, še naštel prek 100 »nočnin« po vpisni knjigi, toda letos spomladi se je dokončno sesedla streha.

Vodnik v zamudi
Kaže, da je že običaj, da izidi tistih knjig, ki jih željno pričakujemo najbolj kasne. Plezalni vodnik za področje Hrvatske, ki ga je pripravil Zlatko Smerke, izdal pa ga bo NTP Varaždin, bi moral priti na tržišče že maja. Prvih zamud so bili krivi naši alpinisti, ki niso dali pravočasno opisov, potem pa se je zataknilo v tiskarni (okvara stroja) in po najnovejši oceni naj bi bili prvi vodniki na voljo šele v začetku prihodnjega meseca.

Po 16 letih
Med spustom s Cerro Chanjard, vrh v masivu Cerro Torre (3128 m) v Patagoniji je anglo-ameriška naveza našla čevelj in nekaj alpinistične opreme. Po proučitvi vseh okoliščin sklepajo, da so naleteli na prve sledove za pokojnim Tonijem Eggerjem, ki se je pred 16 leti smrtno ponesrečil med sestopom s Cerro Torre.

Obsežen program
Bolgarski alpinisti so izračunali, da je v 17 letih, odkar organizirano hodijo v Kavkaz obiskalo to gorstvo okoli 250 njihovih članov in največ se jih je povzpelo na prvenec, tega zanimivega gorstva, 5633 m visoki Elbrus. Skupno imajo registriranih 121 imen (prvo že leta 1937), od tega 6 ženskih, vseh vzponov pa naj bi bilo že 198 (nekateri so se namreč povzpeli po večkrat, npr. Prodanov in ZMS Petkov po petkrat itd.).

Zimska prečenja
Zimska prečenja so postala zadnja leta posebno »moderna« v ČSSR. O številnih poskusih pa tudi uspešnih izvedbah smo že poročali, saj so trajala tudi po trideset in več dni in so jih dokončali le najbolje trenirani kandidati za odprave. Letos malo pred iztekom zime pa se je posrečilo (drugi poskus) tudi smučarsko prečenje 132 km dolgega grebena Slovaških Beskidov. Opravilo ga je 10 članov VŠD Žilina. Največje dejanje pa še vedno ostaja prečenje celotnega grebena Tater, ki ga je začela 12 članska odprava »Tatre 1970«, po 32 dneh pa so ga končali le Ivan Dieška ter brata Pochyli. V pomoč pa so jim bile tudi »dolinske skupine« za oskrbo, saj so v kočah prespali le sedemkrat.

Milovanovičev memorial
V nedeljo bo tradicionalno orientacijsko tekmovanje za Milovanovičev memorial, ki ga letos organizira Zveza tabornikov Slovenije. Prijave so možne do pričetka žrebanja, v nedeljo ob 7.30, start pa bo na Visokem v Poljanski dolini. Tekmovale bodo tričlanske ekipe (lahko tudi mešane) v treh kategorijah: pionirski (do 13 let), mladinski (od 14 do 17 let) in članski (18 in več).

  18.09.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.