Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.12.1974

Delo, Šport: ... Razpis za VI. JAHO

Komisija za odprave v tuja gorstva PZS je pripravila razpis za prijavo kandidatov, ki naj bi bili udeleženci VI. JAHO. Kot je znano je njen cilj južna stena Makaluja, in sicer v pomonsunskem obdobju 1975 ali spomladi 1976. V odpravi bo predvidoma sodelovalo okoli 15 članov, vključno z vodjo in zdravnikom. Ni potrebno posebej poudarjati, da morajo biti kandidati vrhunski alpinisti, ki so se izkazali v domačih in tujih stenah, da so aktivni tudi v društvenem delu, da vsaj pasivno obvladajo angleški jezik in da si morajo sami zagotoviti (oziroma s priporočilom KOTG) dopust.
Kandidati morajo svoje prijave oddati najkasneje do 16. januarja 1975, potem pa bo o njih razpravljala komisija za alpinizem in KOTG. Izbor bo predvidoma opravljen do 20. januarja, ko se bodo pričele priprave na odpravo, udeležence pa bo po programu izbral vodja odprave.

Zimski del seminarja
Zimski del seminarja za gorske vodnike bo na Zelenici od 20. do 21. t. m. Udeleženci se morajo zbrati v domu na Zelenici v petek ob 17.30 (zadnja vožnja žičnice je ob 16.30) in morajo imeti s seboj vso zimsko alpinistično opremo, smuči, kompas in po možnosti tudi specialko področja. Na seminarju bodo dobili tudi ves potreben material za izpite.

»V Saharskih Dolomitih«
V nedeljo zvečer je bila na sporedu ljubljanske televizije prva oddaja (»V vroči Sahari«) o alpinistični odpravi AAO v Hoggar, za katero je gradivo posnel Rudi Rajar. Drugi del oddaje, ki bo zajela predvsem plezanje v Hoggarju in bo imela naslov »V Saharskih Dolomtih«, bo na sporedu v nedeljo ob 20.55. Obe oddaji sta bili posneti v barvni tehniki.

Pričetek zimske sezone
V soboto se prične zimska plezalna sezona, na katero se naši alpinisti že intenzivno pripravljajo. Naveze, ki so v soboto in nedeljo ogledovale stene in grebene, poročajo, da so razmere zelo podobne lanskoletnim, le ledu je morda nekoliko več v spodnjem delu.

Nabave opreme
Intenzivne poprave na zimsko sezono in na prihodnje odprave se kažejo tudi v naročilih opreme. Izvedeli smo, da so nekateri alpinistični odseki naročili pri predstavništvu podjetja »Bačka produkt« iz Subotice večje število kompletov puhaste opreme, v »Induplati« Jarše naročajo šotore in pri čevljarju Erženu v Mojstrani specialne čevlje. Na te tri naslove prihajajo v zadnjem času vse pogosteje tudi naročila iz drugih republik.
Po informacijah, s katerimi razpolagamo, je cena za vestone 1050 din, slonove noge 750, zunanji: komplet (hlače in veston) 1750, notranji (dodatni) 800, spalne vreče so po 850 din itd. Oprema, ki jo že dalj časa izdelujejo v Subotici za potrebe tujine, se je odlično obnesla tudi na Kangbačenu.

Vodnik »Šmarna gora«
Planinsko društvo »Šmarna gora« je izdalo ličen vodnik o svoji »Gori«. V njej so sestavki Vilka Mazija, Milana Ciglarja, Mihe Marenče (vodniški del) in karta. Vodnik je že v prodaji v društvenih prostorih (Vikrče 30), in sicer vsako sredo med 19. in 20 uro, v gostilni Kovač v Vikrčah in gostilna na Sedlu ter Šmarni gori.

Iz poročila AO TAM
Poleg dveh, že tradicionalnih pohorskih smukov in vodenja zahtevnejših društvenih izletov so alpinisti PD TAM iz Maribora letos opravila še prek 250 vzponov. Plezali so v Treh Cinah, eden od njihovih članov se je udeležil odprave v Kavkaz in tam posnel tudi 8 mm film, organizirali so alpinistično šolo, treninge in redno kondicijsko telovadbo in tabor v Vratih. Njihov novi načelnik je Ivan Cverlin.

Soška akademska AS
Člani SAAS so že v prvem letu svojega obstanka dosegli lepe uspehe, štejejo 3 alpiniste in 11 pripravnikov (člani so PD Tolmin, Kobarid in Bovec), ki so v letošnjem letu opravili 104 vzpone in 7 turnih smukov. Še posebej velja omeniti, da so sodelovali pri 6 zimskih 10 letnih prvenstvenih vzponih (s čimer se težko pohvali celo AO z dolgoletno tradicijo), da so plezali tudi v Centralnih Alpah, Dolomitih in v gorah Avstrije in sodelovali na dveh republiških akcijah, eno pa so pripravili tudi sami.

Planinski kviz
V petek so imeli v Sežani svojevrstno prireditev; v osnovni šoli se je zbrala množica mladih in njihovih staršev, da bi prisostvovali planinskemu kvizu. Za uvod so pripravili projekcijo diapozitivov z izletov, nato je dekliški pevski zbor zapel nekaj pesmi in šele nato so nastopili tekmovalci. Skupina starejših iz OŠ Dutovlje in Sežana je odgovarjala na vprašanja iz poznavanja gorstev, zgodovine, GRS, verstva narave itd. Skupina mlajših (OŠ Sežana in OŠ Tomaj) pa je odgovarjala na nekoliko lažja vprašanja, prav tako planinske vsebine.
Na prireditvi so podelili tudi bronaste in srebrne značke »pionir - planinec«, najprizadevnejšim pa razdelili lepe nagrade. Velika zahvale gre mentorjem in organizatorjem v PD, da so omogočili tako bogato dejavnost in tudi zaključno prireditev.

Akademska AŠ
Kot smo že poročali, je Akademski AO letošnjo alpinistično šolo programiral kot celoletno akcijo. Poglobili so teoretični del predavanja so vsak četrtek ob 20. uri in so imeli doslej poleg uvodnega že dve: prof. T. Orel jim je govorili o filozofiji alpinizma, U. Župančič pa o zgodovini, v četrtek pa je na programu predavanje A. Stritarja »Nevarnosti v gorah«. Več bo akcij v gorah in tudi vaje v plezalnem vrtcu bodo bolj individualne. S to zamislijo žele obdržati večje število tečajnikov, obenem pa preprečiti »športizacijo« alpinizma. Na razpis se je navadno prijavilo kar okoli 50 kandidatov, le redki od njih pa so se razvili v prave alpiniste.

Redne informacije
AO Sarajevo je pred kratkim uvedel novost na svojih sestankih. Poleg redne problematike in projekcije diapozitivov ter občasnih vzgojnih predavanj imajo sedaj tudi redne preglede novosti. Posamezniki so zadolženi za preglede alpinistične periodike, redno pa poročajo tudi o novostih iz vse Jugoslavije. Kot poročajo jim pri tem odlično služi naša rubrika, ki jo tudi redno arhivirajo v posebno mapo, ki je na voljo vsem članom.

  18.12.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.