Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.02.1979

Delo, Šport: ... Spremembi v Kamniku

Pred kratkim sta imela občni zbor kamniški alpinistični odsek in postaja GRS. Alpinisti so poročali, da so v preteklem letu opravili (bilo je 31 takih, ki so opravili vsaj en vzpon) 707 tur. Od teh je bilo 172 zimskih in 645 letnih plezalnih vzponov, prvenstvenih smeri so vpisali 13 in poleg tega še 3 nove variante, 5 je bilo prvih zimskih ponovitev itd. Povejmo še, da bo odsek poslej namesto Bojana Pollaka, ki odhaja z odpravo »Everest 79« v Nepal, AO vodil Janez Ažman.
Tudi gorski reševalci so morali izvoliti novo vodstvo in to iz istega razloga. Namesto Toneta Škarje, jih bo poslej vodil Cene Grilc. Sicer pa štejejo 18 aktivnih članov in 14 pripravnikov ter 10 izrednih. Lani so sodelovali na šestih akcijah, pri dveh od teh je moral sodelovati tudi helikopter RSNZ. Dva njihova člana sta uspešno opravila tečaj za reševanje s helikopterjem, ponašajo pa se tudi z najboljšim lavinskim psom GRS v Sloveniji.

Jančev memorial
V nedeljo 4. t. m. so tržiški planinci izvedli društveno alpinistično smučarsko tekmovanje v veleslalomu — v spomin na preminulega tovariša Pavla Janča. Proga je bila dolga 600 m in je imela 150 m višinske razlike ter 30 vratic. Med 20 tekmovalci je bil najboljši Marjan Gros, drugi je bil Brane Hervol in tretji Matija Parko. Pri ženskah pa se je najbolje odrezala Anka Šober pred Ano Jerman in Metodo Rauch.

Pozimi na Everest?
Poljski alpinizem zavzema eno najvidnejših mest na svetu. Lani so se izkazali na Everestu, Vanda Rutkiewicz pa je bila na njem kot prva Evropejka. Odprava Poljskega gorskega kluba je osvojila dva pomembna vrhova - Južno (8491 m) in Srednjo (8478 m) Kančendzengo. Mala poljsko - angleška odprava se je izkazala s prvenstvenim vzponom po južnem rebru Čangabanga (6865 m), vzpon poznavalci štejejo za najtežjo skalno turo v Himalaji itd.
In kaj načrtujejo za letos? Predsednik Poljske federacije alpinistov Andrzej Paczkowski je bil v svojem odgovoru dokaj zagoneten. Zapisal je, da je kljub vzponu, ki ga je opravila Rutkiewiczeva njihova želja še vedno usmerjena v najvišji vrh. In ni izključeno, da ne bi poskušali nove smeri. Pa ne samo to -upanje imajo in tudi že načelno soglasje, da bi tudi v Himalaji dokončno odprli zimsko alpinistično sezono. Za to imajo dobre izkušnje. Prvi pozimi so osvojili Nošak (7492 m). Pozimi so naskakovali Lhotse, (8501 m), zimskih vzponov v drugih gorstvih pa jim tudi ne manjka in to najtežjih. Vodja njihovih najuspešnejših odprav, že kar legendarni Andrzej Zavada, že izbira ekipo in morda bodo že kmalu lahko objavili podrobnosti.

Več kot 600 vzponov
Alpinistični odsek PD Zagreb - matica je lani slavil 30-letnico (ustanovljen je bil 6. junija 1948, kot prva sekcija društva) in dosegel uspehe, kakršne so pričakovali le redki. Sodelovali so na 57 enodnevnih in 70 večdnevnih izletih, obiskali pa so skoraj vsa gorstva v domovini in tudi nekatera tuja. Organizirali so alpinistično šolo in ko so na občnem zboru pregledali sezname, so našteli kar 60 aktivnih članov, čeprav so bili med njimi le trije alpinisti, so opravili, kar 604 tur, največ Davor Butkovič, ki jih ima v knjigi vzponov zapisanih kar 115. Zanimivo je tudi, da se je opazno zmanjšalo število vzponov v Kleku (leta 1977 jih je bilo še 40 odstotkov, lani pa le še 28 odstotkov). O njihovi organiziranosti lepo govori podatek, da so imeli 40 sestankov s 33 predavanji, ki se jih je udeležilo povprečno 28 članov. Pomagali so pri osnovanju sekcije v Ogulinu, pri PD »Klek« in še bi lahko naštevali.

Mezzalama vsako drugo leto
Eden najbolj znanih alpinističnih smučarskih rallyev »Trofeja Mezzalama«, ki ga že leta pripravljajo na snežiščih pod Monte Roso je, kot kaže, zašel v krizo. Letos ga namreč ne bo, javili pa so, da bo poslej na vrsti le vsako drugo leto. Leta 1975 pa je veljal celo za prvo svetovno prvenstvo pod okriljem mednarodne planinske unije UIAA.

Gamaše »Everest« v prodaji
V tovarni Induplati Jarše (61230 Domžale) imajo na zalogi še nekaj visokih gamaš, enakih kot so jih izdelali za odpravo »Everest 79«. Gamaše so visoke, iz odličnega dralona, oranžne barve, z zadrgo in zgoraj široko elastiko, ki preprečuje vdiranje snega, spodaj pa trakom, ki preprečuje, da bi se dvignila iznad čevlja. Cena je 470 din, za večje nakupe pa obljubljajo tudi poseben popust.

Rebula v Peruju
Lani na dan republike je Milan Rebula odpotoval iz domovine, teden dni kasneje pa je že srečno poletel iz Francije (bil je namreč brez potrebnega vizuma) v Peru. In sedaj se že odpravlja v džunglo, vmes pa je bil seveda tudi v gorah. Sam na vulkanu Misti (5820 m), na Chachani (6075 m) skupaj z Avstrijci in Nemci (o tem vzponu so pisali tamkajšnji časopisi), na Ubinas (5620, m) pa v družbi z domačimi »andinisti« iz Arequipe. Poskušal je sicer tudi z vzponom na Coropuno (6400 m), toda brez potrebne opreme ni šlo. Pa tudi dva zanimiva trekinga je opravil: »Inca trail«, ki tri dni vodi po gorah k Machu Picchu ter Andagua - Chachas - Choco - Cobanaconda (štiri dni). Maja in junija bo predvidoma spet v gorah, in sicer v skupini Cordillera Blanca.

Cilj je Kilimandžaro
Planinska zveza Hrvatske (41000 Zagreb, Kozarčeva 22) pripravlja vzpon na najvišji vrh Afrike, na 5963 m visoki vrh Kilimandžara. Predviden čas trekinga je 28. aprila do maja, stroški bodo okoli 17.500 din, v aranžman pa je zajet letalski prevoz, polpenzioni ter vodstvo in organizacija (tudi na gori).

Predavanje o varovanju
V četrtek 22. t. m. ob 20. uri bo v prostorih Akademskega PD na Trgu osvoboditve 1, soba 56 predaval dr. Stane Jurca o varovanju. Predavanje je v okviru alpinistične šole, udeleže (spremljano bo z diapozitivi) pa se ga lahko tudi drugi.

  19.02.1979


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.