Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.03.1979

Delo, Šport: ... Težavna izbira

Za odpravi v Fanske gore in Pamir je za sedaj prijavljenih že 42 kandidatov
LJUBLJANA - Čeprav je odprava na Everest komaj odpotovala, je pred komisijo za odprave v tuja gorstva PZS že nova odgovorna naloga - omogočiti odpravi v Fanske gore in južni Pamir. Potrebno je namreč poskrbeti tudi za nemoten razvoj nove generacije, ki z vzponi že nekaj časa dokazuje, da so vredni nasledniki »himalajcev«.
Ker se je za odpravi prijavilo dvakrat več alpinistov, kot je prostih mest in jih velika večina izpolnjuje tudi vse zahteve, so se morali člani KOTG zateči deloma tudi k izboru po področni pripadnosti in možnostih. Za sedaj predlagajo, da bi bili v odpravi »Fanske gore 79« naslednji: Humar, Šurc (oba AO Bohinj), Kolar (Mežica), Vošank (Ravne), Auberšek in Čulk (ŠAO), Perko in Vogelnik (Tržič) in Maltarič (Bukovik) ter Mulaosmanovič (Željezničar) iz Sarajeva. Toda med njimi ni nobenega kandidata za vodjo, prav tako iz prijav ni povsem jasno, ali imajo vsi zagotovljena potrebna sredstva, zato bodo verjetno potrebne manjše spremembe. Med kandidate za »Pamir 79« pa so bili uvrščeni: Hercog, Kovač in Marija Sabolek (vsi AAO), Arh in Žmitek (Bohinj), Svetličič in Tratnik (Idrija), Oblak in Vodnar (Rašica) ter Markič in Frantar (Tržič), s tem, da je predvidena še udeležba enega člana iz AO Celje, pa tudi tu manjka vodje. Toda glede na dosedanje dogovore bo to odpravo najbrž mogoče povečati tako, da bi štela 12 članov.
PD, katerih člani so bili izbrani, morajo do 31. t. m. poslati uradno zagotovilo o plačilu stroškov v višini okoli 18.000 din za udeleženca. V začetku prihodnjega meseca pa bo sestanek vseh kandidatov, na katerem bodo odpravi dokončno formirali. 31. t. m. namreč poteča tudi rok za prijavo tistih alpinistov, ki bi bili voljni sprejeti vodstvo ene ali druge odprave.

F.S.

Na Koroškem 56 članov
Alpinistična kolektiva v Ravnah in Prevaljah štejeta skupno kar 98 članov (31 aktivnih - takih, ki so opravili lani najmanj po 5 vzponov), njih organizacijsko delo pa je lahko za vzgled. V leta 1978 so imeli 7 taborov: Paklenica, Julijci, Kamniške, Kozjak, Dolomiti in dvakrat Francija. Razen tega so imeli lani trening enkrat tedensko, letos pa je na programu že dvakrat. Tudi skupnih tur jim ne manjka, tako kot tudi ne kvalitetnih vzponov (vseh so imeli lani 480). Na šolah so imeli več vzgojnih predavanj, kot predavatelji so sodelovali tudi na PŠ, le s finančnimi sredstvi so težave. Res je, da je financiranje ZTKO redno, vendar ne zadostuje. Ker se je povečalo število članov, bi namreč morali nabaviti dodatno opremo, dosedanji način financiranja pa zadostuje komaj le za kritje osnovnih stroškov vzgojnih akcij in za obnovo opreme. Leta 1980 pa bi radi organizirali tudi odpravo v Ande.


Napredek zagrebškega alpinizma
Lani so člani AO Zagreb-matica v knjigo vzponov vpisali 804 vzpone, pri Željezničarju 161, velebitaši pa 297. Če te številke primerjamo z onimi iz leta 1977, vidimo, da so višje za 44,79 oziroma 86 odstotkov (v povprečju za 59%). In v vseh treh odsekih je povprečje okoli 10 vzponov na aktivnega člana. Le-teh pa imajo sedaj skupno 106, kar je tudi rekordno število.
Poglejmo še, kateri posamezniki so bili najaktivnejši. Posebno se je izkazal Davor Butkovič (Matica) s 115 vzponi, med katerimi je nekaj zelo kvalitetnih. Na drugem mestu je Vladimir Mesarič, član E-79 in AO Željezničar s 56 vzponi, Pavle Vranjičanin (50, Matica), Branko Ognjančevič (47, Velebit) itd. Tudi prvenstvenih smeri imajo precej (38 letnih in 6 zimskih), prav tako vzponov v tujini (124) in zimskih (301). Na tujem so plezali v gorah Kanade in ZDA, ČSSR, Romunije in Francije.

Razstava v Avtomontaži
Teden dni je trajala razstava v menzi ljubljanska Avtomontaže na kateri je Danilo Cedilnik - Den prikazal štiri svoje grafike in večjo zbirko oljnatih slik. Kot alpinist, ki je z odpravami obiskal tudi prenekatero tuja gorstvo, se je motivično naslonil seveda predvsem na gorski svet in snežne forme, ki jih je prikazal pomenijo za marsikoga pravo odkritje. Za konec pa je imel pred tednom dni še razgovor z mladimi planinci, ki ga je ilustriral z diapozitivi. Z njimi je nazorno opozarjal na posamezne oblike in na svoj (likovni) odnos do njih.

Le lažji vzponi
Letošnja zimska alpinistična sezona bo - kot vse kaže - minila brez večjih presenečenj. Krivo je zlasti nestanovitno vreme, če prav nekateri mislijo, da se pozna tudi odsotnost »himalajcev«.
Iz Akademskega AO so sporočili, da sta Rok Kovač in Andrej Škafar v noči od 7. na 8. t. m. v poltretji uri preplezala Bosovo grapo v kombinaciji z Domžalsko. Imela sta dobre razmere, toda malo nad vrhom je že pričelo snežiti. Povedali so še, da bo v četrtek ob 20. uri predaval Marko Bricelj o orientaciji, izbiri smeri in ocenjevanju ter vodniški literaturi (Trg revolucije 1, soba 56).
Idrijčani so v zadnjih dneh opravili tri vzpone. 4. in 5. t. m. je Emil Tratnik sam plezal Za Akom. Najprej je ponovil (verjetno prvič pozimi) Kajzeljev steber (IV, 200 m) v Kukovi špici nato pa je prečil prek Škrnatarice do Dovškega križa in po Jugovi grapi sestopil spet Za Ak (za to turo je potreboval 16 ur). V nedeljo 11. t. m. pa so Franc Bizjak, Milan Černilogar in Emil Tratnik v 4 urah preplezali Bosovo grapo v Brani in sestopili po Šiji.

AO Kamnik: Pri navedbi vzpona Kregarja in Pollaka (24. februarja) skozi Kotliško grapo je pomotoma izpadlo ime Franca Vetorca. Dan za njimi so vzpon ponovile Tatjana Golob, Nuša Krznar in Mihela Možek. V nedeljo, 4. t. m., je Janko Plevel sam ponovi Šijo in sestopil po SZ grebenu Brane. Že v soboto pa je Irena Markuš s soplezalci iz Domžal preplezala Domžalsko grapo v V steni Brane. Sestopili so po Bosovi grapi in v nedeljo preplezali še Desni steber Brane. V nedeljo, 11. t. m., pa sta Janez in Mira Ažman preplezala Bosovo grapo, Janko Plevel in Milan Gladek pa sta opravila 3. ponovitev Pripravniške grape (V/II) v Z steni Planjave. Vstop je bil popolnoma zasnežen, v zgornjem delu pa sta naletela na poledenel skok.
Tudi Kranjčani niso počivali. V nedeljo, 4. t. m., sta Stane Hrovat in Marjan Lotrič preplezala ozebnik (Modec in Režek okoli leta 1927) v SZ steni Kalškega grebena. Ocena mestoma 60 st., II-III, 900 m, slabe razmere. V noči med 7. in 8. t. m. so Matjaž Dolenc, Matej Kranjc, Peter Markič, Drago Šegregur in Žarko Trušnovec preplezali Grapo med Veliko K. Babo in Ledinskim vrhom (III-II, 700 m, 2 uri). Tomo Česen, Klemen Kobal in Vili Skok pa so v nedeljo, 11. t. m., opravili 2. zimsko ponovitev Kranjske smeri v SZ steni Kalškega grebena (900 m, III-IV, 3,30 ure). V sestopu so preplezali še grapo med Kalškim grebenom in Kalško goro.

Odprto prvenstvo AO Matica
Alpinistični odsek PD Ljubljana- matica je na Starem vrhu pripravil odprto smučarsko prvenstvo. Veleslalomska proga je bila dolga okoli 300 m (26 vratic), prvenstvo pa je odprl Janez Valant, ki je z zmajem poletel s Starega vrha. Pri članih je bil najhitrejši Pirc (GRS) pred D. Durjavo in B. Durjavo (oba AO), pri članicah pa je bila prva Tina Jakofčič, pred Jerco Juntarič in Neno Kastelic.

  19.03.1979


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.