Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.04.1982

Delo, Šport: ... Prvi mednarodni tabor alpinistov lepo uspel

Najpomembnejši dosežek je prva prosta ponovitev smeri Klin z oceno VII+/VI+, ki sta jo opravila Franček Knez in Iztok Tomazin
STARIGRAD - V sredo se je končal prvi mednarodni alpinistični tabor v organizaciji Planinske zveze Jugoslavije, ki so se ga udeležili plezalci sedmih držav in predstavnik mednarodne zveze UIAA. Prve ocene so izredno spodbudne. Tuji plezalci, precej jih je namreč prišlo tudi poleg uradnih navez, posebno iz Italije in Avstrije, niso mogli prehvaliti okolja v Paklenici, več kot odlično pa so se izkazali tudi naši alpinisti, ki so kot celota pokazali največ.

NAJVEČI DOSEŽEK - Severozahodna stena Aniča Kuka (350-400 m) s smerjo Klin, po kateri sta Knez in Tomazin opravila prvo prosto ponovitev.

Po mnenju vseh sodi na prvo mesto med dosežki tabora prav gotovo prva prosta ponovitev smeri Klin v Aniča Kuku. Franček Knez (AO Impol) in Iztok Tomazin (AO Tržič) sta se zanjo domenila že v južni steni Lotseja lani, opravila pa sta jo 11. t. m. v šestih urah. Za kakšen vzpon gre, najlepše govori ocena VII+/VI+ (po raztežajih: IV, IV, VII, V+, VI-, VII+, VI, VI+/VI-, IV-V, V-/III), še posebno, če vemo, da Knez navadno raje oceni za stopnjo niže kot, drugi. Najtežje mesto pa pravzaprav ni v originalni smeri. Da bi se izognila gladki plošči s svedrovci, sta namreč opravila varianto prek strehe v smeri Šubara direkt. Tu si je Tomazin, ki je plezal kot prvi, pomagal s prijemom za drevesce, ki je pognalo v gladki plošči nad streho. Knezu pa se je drevesce v enem izmed poskusov zlomilo, zato se je moral za trenutek prijeti za klin. Drugo najtežje mesto - vstopno prečnico in vse drugo - pa sta oba srečno preplezala povsem prosto. To je doslej tudi najzahtevnejša prosta ponovitev (tako po dolžini, kot po težavah), ki je bila opravljena pri nas.
Smer Utopija (VII/VI, 140 m), ki sta jo - desno od Karabore - lani preplezala Avstrijca in za katero dolgo sploh nismo vedeli, sta prva ponovila (10. t. m.) Angleža Ian Parsons in Jon de Montjoye, dva dni kasneje pa še Knez in Lidija Painkiher (Akademski AO). Vsi so, tako kot prva plezalca, opravili »čisti« vzpon, ne da bi zabili kak klin, pomagali so si le z zatiči in podobnimi pripomočki.
Prve proste ponovitve so doživele še nekatere pomembne smeri. Knez (s Painkiherjevo) je 8. t. m. tako preplezal smer Forma viva (VI+, VI, 2.30 h), Tomazin (v navezi z Mirkom Pogačarjem, AO Radovljica) pa dan kasneje Angelsko smer (Kačo, VI + /V-VI, 5 h) in takoj za tem še Fanikino (VI+/V+, 2 h). Levo Tržiško smer sta prva prosto ponovila (9. t. m.) Nemca Düll in Sandner, kot druga pa dan za tem Knez in Painkiherjeva. Ocena za prosto ponovitev je VII-/VI.
Več navez (Angleži, Nemci, Čehi) je prosto preplezalo Raz za kladivce in potrdilo Tomazinovo oceno VII, morda celo VII+, Angleži pa so dostavili svojo: E3 6a, 5a 5a. Thomas Düll, ki je 11. t. m. opravil 2. PP Velebitaške, je oceno ključnega mesta zvišal s VI+ na VII- in splošno oceno s IV-VI na VI. Avstrijca Bärntaler in Varch sta 11.t. m. opravila 1. P Smeri dos servesas v Kuku od Zagona. Plezala sta prosto in smer ocenila s VI+ (1 R), ostalo V+ in IV. Vse, kar so poskušali, pa se ni posrečilo.
Tomazin in Knez sta opravila tudi več solo vzponov. Izstopa zlasti prvi po Diagonalni zajedi, ki ga je opravil Knez. Zadnji dan pa so plezali tudi v kanjona Male Paklenice. Knez in Parsons sta preplezala novo (E 3, 5 c, oz. VI) v Koti 648, prav tako de Montjoye in Painkiherjeva (Kri, znoj in solze: E1, 5 b, oz. V+). Skupaj pa so potem preplezali še Angleško (A1, IV) v Koti 610. Pogačar in Tomazin sta ponovila Barbkino v Buciča Umcu, prvenstveni vzpon pa je opravila tudi splitska naveza Stipe Božič - Ana Mažar (Bevanda: IV-V, A1) v Koti 610.
Vreme je bilo sprva zelo lepo, potem pa je pričel nagajati dež, ki je na koncu prešel v pravo neurje. Tudi organizacija je bila dobra. Vsak večer so bila predavanja; Božič o Everestu in Lotseju, Gilič o Paklenici, Ceciano o Hoggarju, Mesarič o Pamirju, Jesenko iz Avstrije o Nanga Parbatu, Francozi o vzponih v Alpah, Avstrijci o zimskem vzponu v Eigerju, Švicarji spet o domačih. Na splošno prevladuje mnenje, da je tabor odlično uspel in da bi ga bilo nujno čim prej ponoviti ter povabiti v goste še predstavnike tistih organizacij, ki se tokrat niso mogle odzvati. Realna pa je najbrže tudi trditev, da 1. PP Klina, smer Utopija in tudi nekatere PP pomenijo novo prelomnico za naše plezalce in nadaljnjo spodbudo za razvoj tovrstne aktivnosti.

Razmnožili poskusno številko ID
Informacije o vsebini tujih planinskih revij in razne zanimivosti

LJUBLJANA - Po svetu je planinski tisk v velikem razmahu. Vodilni nemški reviji Alpinismus in Bergsteiger imata pravi konkurenčni boj s prevzemanjem sodelavcev, različnimi obljubami, objavljanjem krasnih fotografij, posterjev za priloge itd. Pri nas pa vse to lahko spremljajo le redki, saj je do revij vse težje priti. Pobuda INDOK službe PZS je zato najbrž dobrodošla. Posebna skupina sodelavcev naj bi petkrat na leto pripravljala pregled najpomembnejših revij in posebej še zanimivejša gradiva.
Ker pa je težko oceniti zanimanje in s tem naklado ter usmeritev, so načelniki dobili poskusno številko internega glasila Informacije - dokumentacija (ID 82.0). V njej sta poleg uvoda, ki pojasnjuje zamisel in poziva k oceni ter prijavam, poskusna pregleda dveh številk Alpinismusa ter dve tabeli za dokumentacijo: pristopi na Fitz Roy in Velika smuška prečenja. Ne manjka tudi prijavnica, ki pa si jo bodo morali zainteresirani sami razmnožiti. Poslati pa jih je potrebno vsaj do 24. t. m. To je novi rok, sestanek, ki naj bi oblikoval programsko zasnovo, pa bo 28. t. m., ker je nastala zamuda pri razmnoževanju.

F. S.

Sodelovanje z mladinci
Jutri ob 16.30 bo v prostorih PZS prva redna seja nove komisije za alpinizem. Načelnik Drago Metljak za prvo točko predlaga dogovor o sodelovanju z mladinsko komisijo PZS. Pomembni bodo sklepi v zvezi z mariborskim Alpinističnim klubom, ki je bil ustanovljen izven planinske organizacije in tudi deluje povsem po svoje, v svoje vrste pa vabi začetnike in tudi že oblikovane alpiniste. Pogovoriti se bo potrebno tudi o sklepih zbora načelnikov in ustanovljeni komisiji za opremo in varnost, pa seveda o tekoči problematiki (prvomajsko srečanje v Paklenici, registracija itd).

Spominski turni smuk
Soški alpinistični odsek vabi 24. t. m. na četrti spominski turni smuk posvečen Damjanu Mlekužu in Igorju Marki. Zbor bo ob 8. uri pred postajo D kaninske žičnice, smuk pa bo preko Kaninskega pogorja s spustom v dolino.
Poročajo, da se je uspešno končal Deržajev spominski turni smuk, ki ga je pripravil AO Rašica. Čeprav je v Ljubljani deževalo in se jih je zbralo le 25, so bili s turo prek Viševnika in na Veliki Draški vrh vsi zadovoljni.

Plezajo in smučajo
Kranjčani poročajo, da sta Jamnik in Šegregur 7. t. m smučala z Brane, tri dni kasneje pa z Grintovca. Marko Česen in Gartner sta 10. t. m. ponovila Staro v Ospu, z Meto Meh (Celje, drugi AO Kranj) pa še Medota. Staro smer sta preplezala tudi Kranjc in Kobal. Mekuč in Rehberger pa sta 11. t. m. ponovila Kaminsko v Studorju (Bohinj).
V Ospu so plezali (11. t. m.) tudi člani AO Matica. Steno Ospa so prečili Krevelj s Kunaverjevo, Bešlin s soplezalko iz Kopra in Kregar z Dolenčevo. Marinčič in Rakovič pa sta ponovila Staro smer. V Osapski steni sta bili tudi dve navezi iz Škofje Loke. Kekec, Kovačič, Peterlin in Vidmar so 3. t. m. ponovili Gobo, Langerholc in Vidmar pa naslednji dan Žago.

Znova AO Trbovlje
Na občnem zboru PD Trbovlje so sklenili, da se bo Zasavski AO znova imenoval AO Trbovlje, saj kljub dogovorom s sofinanciranjem drugih zasavskih PD, katerih člani so tudi v tem kolektivu, ni bilo nič. Novi načelnik je Matevž Lenarčič. Še to: Lenarčič je s Simončičem 9. t. m. kljub obilici novega snega preplezal Hunikino smer v Vežici.

Vzpona Celjanov
V nedeljo 11. t. m. so Golavšek, Horvat in Petek preplezali Levi raz Klemenče peči. Cankar, Povše in Šahova (vsi AO Celje) pa so opravili prečenje Mrzle gore.

Plezali so v Paklenici
Kot smo nekajkrat že poročali, je v Paklenici vedno živahno. Pred mednarodnim alpinističnim taborom in med njim je bilo pa še posebej. Rečani poročajo, da sta Juroš in Starčevič ponovila Klin, Košta in Paučič pa Šaleško in Mosoraško (vsi člani AO Kamenjak). Marjan Brodar (AS Litija) in Bojan Šprogar (AO Trbovlje) sta 28. marca opravila verjetno šele 3. ponovitev Botaničnega vrta. Milan Romih (Impol) in Janez Sabolek (Akademski) sta v manj kot dveh urah preplezala Klin, v treh urah in pol pa El condor passa, prosto ponovila Fanikino smer itd. Bojan Leskošek (s soplezalcem iz Osijeka) pa prosto še Ljubljansko smer. Brata Silvo in Stane Kragelj (AO Litostroj) pa sta v dneh od 11. do 13. t. m. med drugim ponovila Raz za kladivce, Klin in Diagonalno zajedo.

Na Mt. Blanc in Grossgeiger
Da bi kar najhitreje zapolnili vrzel med alpinisti in planinci, da bi zadovoljili potrebe tudi tistih, ki si žele tudi neuhojenih poti, za težje plezanje pa jim ni, alpinistični odseki vse pogosteje prirejajo izlete v visokogorje. AO Trbovlje (Ulica 1. junija 10 - 61420 Trbovlje) organizira 21. julija petdnevni izlet na Mt. Blanc. Cena izleta (vodstvo, avtobusni prevoz in zavarovanje) je 6.000 din, vodja bo Janez Bizjak, prijave pa sprejemajo do 15. maja. Podrobnejše informacije posredujejo v društvenih prostorih vsak ponedeljek med 19. in 20. uro.
Za ljubitelje visokogorskega turnega smučanja pa bo kot nalašč izlet PD Ljubljana-matica. Odhod z avtobusom bo 8. maja (prijave do konca meseca) ob 4. uri izpred hotela Kompas, že naslednji dan pa bo tura: iz koče na višini 2260 m s smučmi na sedlo (3100 m) in potem brez njih na vrh Grossgeigerja (3360 m), nazaj pa s smučmi skoraj do avtobusa. Število udeležencev je omejeno (informacije na 312-645), vodil pa bo Peter Janežič.

Soški AO v zimski sezoni
Tudi letos smo bolj malo lahko poročali o članih Soškega AO, čeprav so bili prizadevni. Pred koncem zimske sezone so Georgij Hvala, Lado Mrakič in Marko Žagar v enem dnevu (14 h) prečili greben Svinjak-Bavški Grintavec, David, Domen in Vili Černuta so preplezali Tumovo smer v Jerebici, Hvala in Robi Žagar pa Bovško v Lopi. 11. t. m. sta Vinko Černič in Milan Nikolič preplezala Centralno grapo v Mangrtških Vršičih, Vili Černuta in Mrakič pa novo smer v J steni M. Vršičev (Velikonočna: V-/VI, 250 m). Veliko so opravili tudi turnih smukov, največ čez Kaninsko pogorje, pa z Mangrtskega sedla in Rombona.

Tri ženske prvenstvene
Milena Ekar (AO Kranj) in Tamara Likar (AO Nova Gorica) sta v času zimskega tabora na Komni opravili dva kratka prvenstvena vzpona v S steni Mohorja. Centralno sta ocenili s 65-70 st., 200 m, levo smer pa s 45-50 st., 110 m. V začetku meseca pa sta opravili še prvenstveni vzpon (Skrajno leva grapa: 55 st (II-IV, 40/15 st., 700 m) v Babah (Ravenska Kočna). Mislili sta, da sta ponovili grapo, ki je bila prvič preplezana januarja letos, pa se je kasneje pokazalo, da je smer nova. Grapa je izrazita, toda šele, ko si že v njej, konča pa se v sedelcu med Veliko in Malo Babo. V smeri sta pustili en sam (jeseniški) klin.

  19.04.1982


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.