Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.04.1999

Delo, Šport: ... 8b klub

Frenk Jensterle (AO Kranj) je dodal svojemu seznamu novo smer desete stopnje; No fly zone v Mišji peči. Sam meni, da je ocena 8a iz zadnjega vodnika občutno prenizka in predlaga oceno 8b. Po načinu plezanja in težavah bi smer lahko primerjal z bližnjo smerjo Eagles Ob tem, da je bila smer precej neočiščena se Frenk priporoča za vse informacije o prvem vzponu. Vsa dejstva govore, da je šele on opravil prvi vzpon z rdečo piko.
Tudi ostali plezalci niso lenarili. Andrej Grmovšek je preplezal Pikovo damo (8b), Matjaž Jamnik pa je uspel v svoji prvi "čisti desetki"; preplezal je smer Lahko noč Irena.

Nov plezalni vodnik
Pred kratkim je pri založbi Planinske zveze Slovenije izšel nov plezalni vodnik; Jezersko. Na 208-ih straneh so avtorji in uredniki Tone Golnar ter Drejc in Davo Karničar opisali več kot 260 skalnih, lednih in smučarskih smeri od zahodne stene Babe pa vse do zahodnega grebena Kočne Vodnik je ohranil koncept svojega "predhodnika" iz leta 1977, ki je spadal med naše najkvalitetnejše plezalne vodnike. Novi vodnik odlikujejo predvsem dobra preglednost, jasne fotografije z vrisanimi smermi ter lepe in čitljive skice Aleša Dolenca. Edino kar bi lahko očitali sicer res dobremu vodniku je nekaj manjkajočih smeri ter nekoliko zastarel način ocenjevanja. Ob današnjem razvoju plezanja bi morda veljalo v prosto že ponovljenih smereh nadomestiti tehnične ocene z ocenami za prosto plezanje. Kljub vsemu vodnik, ki je opremljen tudi s številnimi barvnimi fotografijami ter ob dejstvu, da opisuje eno alpinistično najpomembnejših področij v Sloveniji, ne bi smel manjkati v nobeni zbirki plezalnih vodnikov.

Plezalni klub Laško
Na pobudo Albina Simoniča so pred kratkim v Laškem ustanovili plezalni klub, ki združuje predvsem mlajše športne plezalce iz Laškega in okolice. Pod Simoničevem trenerskim vodstvom so mladi športni plezalci že dosegali vidne rezultate na pomembnejših tekmovanjih. Na lanskem državnem prvenstvu osnovnih šol sta se odlično uvrstila Martin Kozmus z drugim In Rok Deželak z osmim mestom. Na letošnjem državnem prvenstvu v Škofji Loki pa je bil Kozmus tretji. 20.04. se bo v klubu začela tudi plezalna šola.

Izpiti za alpiniste
14.-16. maja bodo na Koči na Gozdu pod Vršičem potekali izpiti za alpiniste. Vsi predhodno prijavljeni kandidati morajo imeti s seboj popolno zimsko in letno alpinistično opremo (dvodelni plezalni pas, klasični kompleti), prvo pomoč, kompas, kotomer, ravnilo. Zbor je ob 17.30.

Tomaž Jakofčič

  19.04.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.