Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.05.1997

Delo, Šport: ... Proste ponovitve smeri v Paklenici

A. Grmovšek prosto preplezal zahtevno smer v Debelem kuku - Nova Waterworld med najtežjimi v Aniča kuku
Med prvomajskimi prazniki je bila V najbolj obiskanih smereh v Paklenici prava gneča. Opravljenih pa je bilo tudi nekaj kvalitetnih vzponov. Andrej Grmovšek (TERRA šport) je z Ivom Baumanom prosto ponovil smer osme stopnje v Debelem kuku, Boris Čujič pa je preplezal smer Waterworld (7c oz. IX) v Aniča kuku.
Andrej Grmovšek in Ivo Bauman sta preplezala steno Debelega kuka po smeri, ki naj bi jo lani prva preplezala dva avstrijska plezalca. Kasnejša preverjanja pa so pokazala, da se ta smer bolj ali manj pokriva s Karaokami (VII-, A2), ki sta jih prva preplezala Čujič in Dular. Avstrijca sta opremila vsa stojišča, med njimi pa zavrtala le tri svedrovce, tako da je ostalo varovanje treba urediti z zatiči in metulji. Najtežji raztežaj je Grmovšek ocenil VIII, VIII+, sicer pa se težave gibljejo okrog sedme stopnje. Skala je ostra in poraščena.
Grmovšek je z Baumanom prosto ponovil še Welcome (7b+ oz. IX-), s Kresom Džodarjem pa Šubaro, za katero predlaga oceno 6c. Waterworld je nova smer, ki so jo lani jeseni prvi preplezali in opremili s svedrovci Avstrijci. Poteka po rumeni steni desno od Velebitaške smeri. Čujič je smer preplezal v dveh delih in z rdečim krogom, kar pomeni, da se je po padcu spustil do stojišča, vendar pa je vrv pustil vpeto v najvišji dosežen klin. Na ta način je vsa mesta preplezal prosto in predlaga za posamezne raztežaje naslednje ocene: 6a+, 6a+, 6a, 7b, 6c+, 7c, 7a+, 6c, 4, 6a+. Po njegovem mnenju sodi smer med najlepše in najtežje v Aniča kuku, seveda pa še vedno čaka na prvo pravo prosto ponovitev.
Matic Jošt in 16-letni Erih Obrez sta prosto ponovila moderno klasiko Rajno (7a, 10 razt.). Vse razen najtežjega raztežaja sta preplezala na pogled.

M. P.

Ekshibicijska boulder tekma na Tednu mladih
Tekmovanja v plezanju kratkih smeri so se udeležili naši najboljši plezalci in plezalke.
Klub študentov Kranj je letos že tretje leto organiziral tradicionalno prireditev Teden mladih. Prireditev se je odvijala na Glavnem trgu v centru Kranja od 9. do 17. maja. Tekma v prostem plezanju je sodila v sklop športnih prireditev, želja organizatorjev pa je bila promocija športa in prikazati plezanje gledalcem na nov, do sedaj malo znan način, saj so pripravili bolder ekshibicijsko tekmo.
To je bila prva bolder ekshibicijska tekma na prostem v Sloveniji. Posebej v ta namen so na Glavnem trgu postavili 3 stene z skupno plezalno površino 36 kvadratnih metrov, na katerih se je pomerilo 6 najboljših slovenskih plezalcev in 5 najboljših slovenskih plezalk.
Tekma je potekala v treh različnih kratkih smereh. Za vsako od teh so imeli tekmovalci na voljo 5 minut, kar je nekako zadostovalo za tri poskuse. Tekmovalci so se pomerili v treh smereh hkrati, ki jih je postavil Stane Židan. Pričakovano premoč je pokazal Jure Golob, ki mu je sledil Aljoša Grom, Urh Čehovin pa je dokazal, da so takšne tekme njegovo področje in bi lahko po-segal tudi po višjih mestih. Vse kaže, da zna letos biti še veliko zanimivih bojev.
V ženski konkurenci je Martina Čufar pokazala, da se njena forma še naprej stopnjuje, Katarina Štremfelj se ji počasi približuje, Metka Lukančič je še vedno v dobri formi, Saša Truden pa je vedno boljša. Na koncu je bila še tekma rekreativcev, kjer je zmagala Maša Friškovec.
Vsa pohvala gre organizatorjem, ki so kljub slabemu vremenu izpeljali tekmo.
Tekmo so omogočili: Alan, Aligator Music Shop, Annapurna, Arete, Asa, BPT, Čistilni servis Prosen, Dežnikarstvo Jenko, Elektro Kranj, Eurocom, Gorenjska mlekarna, Gorenjski muzej, Grafit, Halo Pizza, Hribar in otroci, Iglu šport, Jub Dol, Labod, PRO Montana, Njammy, Omnia šport, Opus, Paintball klub Skobec, Papirnica Vevče, Perftech, Pivovarna Union, Rašica, Štular Zoran, Turnc, Upravna enota Kranj, Zebra.
Rezultati, moški: 1. Jure Golob; 2. Aljoša Grom; 3. Urh Čehovin; 4. Vili Guček; 5. Franc Jensterle; 6 David Stepanjan; ženske: 1. Martina Čufar; 2. Katarina Štremfelj; 3 Metka Lukančič; 4. Saša Truden; 5. Blaža Klemenčič.

JURE DEŽMAN

Slabo vreme na Everestu
Iz Tibeta so prispele novice, da je Everest zajelo daljše poslabšanje vremena. V dvignjeni bazi na 6400 metrih so samo še člani hrvaške odprave, v kateri sodelujejo tudi Slovenci, in Rusi. Vse ostale odprave pa so se že umaknile v t.i. kamionsko bazo. Naši nameravajo vztrajati na gori do konca maja in ob morebitnih izboljšanjih vremena poskušati z vzponom proti vrhu.

M. P.

Plezalni vodnik za Hrvaško
Zagrebški plezalec Boris Čujič je prvi vodnik po hrvaških plezališčih napisal že pred leti. Od takrat so pri naših sosedih uredili nekaj povsem novih plezališč, v starih pa so dodajali nove smeri. Zato je Čujič pripravil novo izdajo, v katero je poleg plezališč vključil tudi nekaj daljših smeri, zaledenele slapove in področja, ki nudijo velike možnosti za urejanje novih plezališč. Moderno zasnovan vodnik odlikujejo lepe in pregledne skice. V kratkih komentarjih avtor obljublja zvrhano mero užitkov v plezanju in bivanju v naravi. Vodnik je mogoče naročiti pri avtorju (Malešnica 52,10000 Zagreb), v nekaj dneh pa bo na voljo tudi v slovenskih trgovinah s plezalno opremo. Cena je 120 kun (pribl. 33 DEM).

M. P.

Predavanji o Patagoniji
Klemen Mali in Monika Kambič sta minulo zimo tri mesece plezala v Patagoniji. Deželo in tamkajšnje stene bosta z diapozitivi predstavila na dveh predavanjih: prvo bo v petek 23. maja ob 21. uri nad kavarno Veronika v Kamniku, drugo pa v petek 30. maja ob 21. uri v Mengeški koči nad Mengšem.

M. P.

Ledeniški tečaj
Podkomisija za vzgojo in izobraževanje na PZS organizira začetni in nadaljevalni ledeniški tečaj, ki bo od 29. maja do 1. junija 1997 v Stubaiskih Alpah. Namenjen je starejšim pripravnikom, ki že imajo nekaj izkušenj iz zimskih gora, udeležijo pa se ga lahko tudi alpinisti in kandidati za alpinistične inštruktorje. Vodja tečaja bo Bine Mlač. Zadnji rok za prijave je 27. maj. Vsak udeleženec mora pokriti stroške tečaja, ki znašajo 10000 SIT. Infor. na PZS, Dvoržakova 9. Ljubljana, tel. (061) 312 553, Meta Vukič.

M. P.

Srečanje v Tamarju
Tradicionalno spominsko srečanje sedanjih in bivših članov Akademskega alpinističnega odseka - Memorial VTK - bo v Tamarju v petek 30. maja zvečer, kot ponavadi pa bo v soboto še turni smuk s Kotovega sedla.

M. P.

Jesenski treking v Nepal
Konec oktobra in novembra pripravlja KOTG pri PZS treking v nepalsko Himalajo. Celo potovanje bo trajalo 25 do 27 dni, cena pa bo med 1300 in 1600. Prijave zbirajo na PZS (ga. Meta Vukič) do 15. junija 1997.

M. P.

Granitne stene Dauphineje
Alenka Jerala, Miha Marenče, Andrej Prinčič in Tomaž Strupi (vsi AO Kranj) so med prvomajskimi prazniki obiskali pogorje Dauphineje, ki leži južno od svetovno znanega Chamonixa. Področje slovi po sončnem in stabilnem vremenu, plezalci in alpinisti pa lahko izbirajo med plezališči, daljšimi skalnimi stenami in visokogorskimi turami po gorah, katerih višina se giblje okrog 4000 metrov.
Kranjčani so plezali v granitnih stenah sektorja Palava, ki leži 2000 metrov visoko. Smeri so dolge 300 do 400 metrov in so opremljene s svedrovci. Alenka Jerala in Andrej Prinčič ter Tomaž Strupi in Miha Marenče so ponovili Derforance (6c/6b, 300 m, Marenče A0) in La voie devant soi (6b/6a, 350 m). M. P.

Zlomljena bajla
Viktor in Suzana Relja sta v Velikem grebenu opravilo verjetno prvo prosto ponovitev Smeri zlomljene bajle (VI/IV, VI-, 155 m).

M. P.

Centralna smer
Iztok Ipavec in Peter Štefančič sta v severni steni Bavškega Grintavca v začetku marca preplezala novo Centralno smer (III/4,450 m, 4. h).

M. P.

Uspehi Mateja Sove
Matej Sova, član ŠPO Tržič, je v Mišji peči splezal nekaj novih smeri. Potem, ko je uspel v smeri Strta srca (8a+) v drugem poskusu letos, oziroma v četrtem poskusu nasploh, je splezal še Chiquto (8b) in na pogled novo smer v Mišji peči 9A (7b+). Med prvomajskimi prazniki se je podal v Arco ob Gradskem jezeru v Italiji. Tam je preplezal številne smeri na pogled, med katerimi so najpomembnejše: Cannabis (7b+), Only Locals (7b+), Il Vizzietto (7c), Bonsai (7c),40 metrov dolga smer Abissi (7c) in Zelda (7c+). Po vrnitvi iz Arca je v Mišji peči na pogled splezal še smer Pinot (7b+).
 

19.05.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.