Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.07.1999

Delo, Šport: ... Matej Sova preplezal Bastillo

Matej Sova, član ŠPO Tržič, je v Mišji peči preplezal 40 metrov dolgo smer Bastilla (8b+) v Mišji peči. Za smer je porabil pet dni in meni, da je ocena težavnosti primerna. Pred Bastillo je v dveh plezalnih dneh naštudiral in splezal Ptičjo perspektivo (8a+, 32 m). Na fleš, kar pomeni, da je uspel v prvem poskusu, je pa imel nekaj informacij o smeri, je splezal Samsaro (8a). To je za Popajem (8a+) njegov drugi najboljši vzpon na fleš.
Plezal je tudi v Italiji, kjer je v Ceredu in Arcu opravil nekaj dobrih vzponov na pogled. Na ta način je preplezal tri smeri z oceno 7c in dve 7b+. Tako ime na svojem seznamu vzponov na pogled že 15 smeri z oceno 7c in 13 z oceno 7b+. V smeri Kinesis (7c+/8a) pa je uspel v drugem poskusu.

Odličen štart na Evropskem mladinskem pokalu
Prva letošnja tekma za Evropski mladinski pokal v športnem plezanju je bila v Imstu, kjer se je zbralo preko 150 tekmovalcev iz 15 držav. Slovenska ekipa je presegla pričakovanja in v ekipnem seštevku povedla pred Avstrijo in Francijo, s čimer je na dobri poti k obrambi naslova ekipnih prvakov. Selektor naše mladinske reprezentance Rudi Lončarič je povedal: ?V zadnjih letih so naši konkurenti, ki imajo na voljo večjo populacijo ter boljše materialne pogoje za delo, zelo napredovali. Že lani smo dobre rezultate dosegli s trdim in marljivim delom, ki je letos še bolj profesionalno. Zelo resno smo se lotili priprav na svetovno mladinsko prvenstvo v Italiji. V primerjavi s prejšnjimi leti smo več pozornosti posvetili hitrostnemu plezanju. V sklopu priprav odhajamo na trening v Francijo, na koncu katerega se bomo udeležili 2. tekme za EMP v Bernu 14. in 15. avgusta.? Za podporo se zahvaljuje Pivovarni Laško, Iglu športu in Lapisu.
Rezultati v Imstu: dečki l. 80/81: 1. Crespi Flavio (It.), 6. Primož Žitnik, 18. Boštjan Potočnik (oba Slo.). Deklice l. 80/81: 1. Katarina Štremfelj, 3. Eva Tušar, 5. Saša Truden (vse Slo.). Dečki l. 82/83: 1. Tomaž Valjavec, 6. Anže Štremfelj, 13. Blaž Rant (vsi Slo.). Deklice l. 82/83: 1. Barbara Bacher (Avst.), 2. Nastja Guzzi, 8. Jana Oman, 9. Lučka Franko (vse Slo.). Dečki l. 84/85: 1. Roman Felix (Švi.), 9. Andrej Trošt, 11. Nejc Česen (Slo.), 22. Miha Jensterle (Slo.), 23. Jure Mohar (Slo.). Deklice l. 84/85: 1. Natalija Gros, 5. Katja Vidmar, 7. Eva Finžgar, 11. Teja Oman (vse Slo.).

Igor Kopše dokončal projekt v Bitnjah
Igor Kopše je v plezališču Bitnje pri Bohinjski Bistrici preplezal projekt, ki ga je opremil letos spomladi. Po 16 dneh študiranja je brez napake priplezal do vrha 28 metrov visoke smeri, ki ji je dal ime ?Mene iščeš, sonce?. Gre za vzdržljivostni problem, ki ga je po posvetovanju s prijatelji ocenil 8a+/b.
V istem plezališču je Kopše splezal še star projekt Zgornji štuk (7a).

Novice iz Peruja
Iz Peruja so prejšnji mesec prihajale vesti o slabem vremenu in neugodnih razmerah v gorah.
Izboljšanje vremena so odlično izkoristili Korošci Grega Lačen, Iztok Mihev in Matej Flis, ki so 29. in 30. junija preplezali zahtevno prvenstveno smer v Huantsanu (6395 m). Po informacijah, ki so jih dobili v Peruju, na glavnem vrhu Huantsana že 15 let ni bilo nikogar! O vzponu smo obširneje že poročali.
Matija Klanjšček in Vasja Košuta (oba Soški AO) sta med aklimatizacijo preplezala prvenstveno smer Magične gobe (TD-, 80/50-60, 500 m, 7 h) v Ishinci (5530 m). Več kot dve tretjini smeri vodi pod nevarnimi visečimi seraki.
Zoran Radetič in Andrej Magajna sta po Ferrarijevi smeri osvojila Alpamayo, Andrej Zaman in Boštjan Perše pa sta splezala na vzhodni vrh Quitaraja.

Nova opremljena smer v gorah
Suzana in Viktor Relja sta v Velikem grebenu, nad potjo na Bivak pod Skuto, preplezala prvenstveno smer Igra solz (VI, A0, V+, 5 raztežajev). V smeri sta pustila vsa varovala (28 svedrov, 14 klinov, zatič in nekaj pomožnih vrvic). Za 15 metrov dolgo tehnično mesto pravita, da je prosto preplezljivo.

Severna stena Velike Goličice
Urban Golob in Đana Kurtagić sta 4. julija potegnila prvenstveno smer Brez lune (VI+/V, 350 m, 6 ur) v severni steni Velike Goličice. Zanimivo je, da je to šele prva smer v tej steni. Prva plezalca sta naletela na solidno belo skalo.

Od Dolomitov do Paklenice
Alenka Jerala in Meta Boncelj (obe On-Line, AO Kranj) sta preplezali smer Constantini-Ghedina (VI-, 450 m) v južni steni Tofane di Rozes. Boncljeva je pred tem z Andrejem Kecmanom ponovila Kačo v Paklenici.
Rok Zalokar je v navezi s Kunšičem (oba AO Radovljica) v Triglavu ponovil Helbo z izstopom po Gorenjski. V isti steni sta Tadej Debevec in Matevž Kramer (oba AO Rašica) preplezala Kunaver - Drašler (VI+, A0) z dostopom po Prusik-Szalayu. Urban Ažman (On-Line, AO Kranj) je v tričetrt ure soliral DKV v Trapezu Draškega vrha.
Takoj za mejo, v stenah nad Belopeškimi jezeri, sta navezi Debevec - Kramer in Gregor Sluga (AO Rašica) - Aljaž Škarlavaj (AO Matica) preplezali Gilbertija (V+/IV-V, 800 m) v Koritniškem Malem Mangartu. Slednja dva sta ponovila še Barbaro (V+/IV-V, 500 m) v Vevnici.

Vzponi kranjskih športnih plezalcev
Luka Zazvonil je v Mišji peči ponovil Popaja (8a+). Njegova sestra Lara je v Bitnjah splezala Lepotico (7a+), v Bohinjski Beli pa Fatmana (7a). Jure Bobnar je preplezal štiri smeri z oceno 8a: Grizlija v Bitnjah, Pokraculjo v Retovjah ter Žensko in Ekosistem v Bohinjski Beli.

M. P.

  19.07.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.