Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.08.1996

Delo, Šport: ... Vrhunski vzpon desete stopnje za Marijo Čufar

Mojstrančanka je kot prva ženska pri nas preplezala smer z oceno 8b - Po plezanju v skali zdaj priprave za nastop na Mastru v Arcu
KRANJ - Vrhunska mojstranška plezalka Martina Čufar ima po vseh letošnjih odličnih tekmovalnih rezultatih sedaj za seboj še en zares vrhunski vzpon. S ponovitvijo smeri »Moški za naslado« v Bohinjski Beli je tako prva plezalka pri nas, ki je splezala smer z oceno 8b oziroma X po lestvici UIAA.
Čufarjeva je vstopila v svet desete stopnje 31. julija 1994, ko je kot 17-letnica splezala Ceko sistem (8a oz. IX+/X-) v Bohinjski Beli. Približno leto dni kasneje je v zaporedju dveh tednov v istem plezališču ponovila Žensko (8a), Ritem v zraku (8a+) in Love story (8a+/b), ki je bil vse do letos najboljši ženski vzpon pri nas. Konec istega leta je tem smerem dodala še vzpon v smeri Blood, sugar, sex. magic (8a) v Mišji peči.
Po izvrstnih rezultatih na mednarodnih tekmah (lani je bila v svetovnem pokalu na 7. mestu) sta na začetku letošnjega leta s trenerjem pripravila poseben načrt priprav, ki se je pokazal za dobro rešitev. V ospredju so bila seveda tekmovanja, tako da za vzpone v naravni skali ni bilo odmerjenega več toliko časa. Kljub temu je Čufarjeva poleg tekmovanj pokazala vrhunstvo tudi pri vzponih v naravnih plezališčih. Na začetku leta je v drugem poskusu splezala Sonce v očeh (8a+) v Mišji peči, v Brdavsu (8a/a+) v Retovju pri Vrhniki pa je pred uspešnim vzponom v smeri potrebovala le en poskus z varovanjem od zgoraj. Vsi ti vzponi so bili opravljeni med treningi za največja tekmovanja, prav tako je kot del treninga služil tudi dvodnevni majski obisk Arca, kjer je med drugim na pogled splezala smer z oceno 7c. Takrat je bila sploh na pragu izrednega vzpona. Pri plezanju na pogled v smeri z oceno 8a je padla dva giba pred vrhom smeri! Sledile so največje tekme, kjer je pokazala in z 2. mestom v Val d´Iseru dokončno dokazala, da je med najboljšimi na svetu.
Tekma v Serre Chevalierju (v polfinalu je vodila, na koncu pa osvojila 7. mesto) konec julija je za najboljše pomenila tudi začetek dober mesec trajajočega tekmovalnega zatišja. Tako je bilo nekaj časa tudi za vzpone v plezališčih. Martina je šla »na ogled« v Bohinjsko Belo, samo trikrat v dveh dnevih z varovanjem od zgoraj pogledala »Moškega«, potem pa smer 31. julija gladko splezala v prvem poskusu. Bila je to prva slovenska ženska 8b (sicer za Lukičem in Kalanom šele tretji vzpon), po nepopolnih podatkih pa je v svetu plezalk s takšnim vzponom nekaj manj kot deset.
Takoj po tem vzponu je odšla na enotedenske priprave v Francijo, kjer je bilo na sporedu samo plezanje na pogled. Med drugim je tako ponovila štiri smeri z oceno 7b, 6 smeri z oceno 7b+ in dve smeri z oceno 7c.
Zdaj je že sredi priprav za naslednjo tekmo, ki bo 7. in 8. septembra. To bo tradicionalni Master v Arcu, ki je nedvomno največja tovrstna tekma na svetu. Nanjo pridejo samo najboljši in za Martino bo letos to prvi nastop na tej tekmi.

TOMO ČESEN

Peter Mežnar obdelal Planjo
Južna stena Planje je dobrih dvesto metrov visok zid nad dolino Zadnjice. Zaradi dobre skale in neprekinjenih težav je v tej steni več zelo zahtevnih smeri. Peter Mežnar je v tej sezoni preplezal vse najtežje. Poleg prve proste ponovitve Vizije (IX-), je na pogled preplezal Bodečo nežo (VIII), z rdečo piko pa Črnega barona (VIII).
Bodečo nežo je preplezal v navezi z Blažem Stresom. Prvih pet raztežajev sta se menjavala v vodstvu. Po Stresovem padcu v šestem raztežaju pa je Mežnar do vrha plezal kot prvi. Smer je po raztežajih ocenjena VII. VII-.VII-, VII+, VIII-, VII-, VII+, VIII, VII-. Šesti in deveti raztežaj sta navkljub nizki oceni zaradi slabega varovanja psihično zelo zahtevna. Mežnar je vzpon opravil na pogled.
Črnega barona je preplezal s Tomažem Jakofčičem. Ta smer je od vseh v južni steni Planje najbolje opremljena. Vsa težka mesta so opremljena s svedrovci, vmes pa tiči kakšen klin. S seboj je dobro imeti še vsaj tri kline. Najtežji je tretji raztežaj (VIII), ki ga edinega ni zmogel na pogled. 4. in 5. raztežaj sta ocenjena VII+, šesti VIII, vse drugo pa je lažje. Jakofčič je najtežji raztežaj sicer preplezal prosto, vendar pa si je višje pomagal s klini.
Peter Mežnar in Blaž Stres sta preplezala še Snežniško (VII-), ki prav tako poteka v južni steni Planje.

(M. P.)

Simonič, Mežnar, Jošt: res odlične ponovitve
Mežnar prosto ponovil Vizijo (IX-) v Planji - Jošt in Simonič preplezala Švicarsko (IX-) v Dolomitih

Športno plezanje v visokih stenah, ki se je v zadnjih letih v Alpah močno razvilo, je bilo med našimi alpinisti kar nekako zapostavljeno. Letos pa so opravili nekaj lepih prostih ponovitev, katerih težavnost je ocenjena s spodnjo deveto stopnjo. Najuspešnejši so bili Peter Mežnar (Soški AO ), Albin Simonič (PD Laško) in Matic Jošt (PD Celje).
Peter Mežnar je opravil prvo prosto in hkrati tudi prvo ponovitev Vizije v južni steni Planje. Smer sta prva preplezala Silvo Karo in Miranda Ortar in jo ocenila VI, A2. Mežnar je z Maticem Joštom v Vizijo vstopil dvakrat. Prvič sta naštudirala četrti in peti raztežaj, ki sta najtežja, nato pa sta zaradi dehidracije in utrujenosti sestopila. Vrnila sta se 31. julija. Mežnarju je najtežji raztežaj uspelo preplezati v prvem poskusu. Tudi Jošt je bil pri prvem poskusu že blizu uspeha, saj je padel že nad ključnim mestom. Poskusil je še trikrat, vendar mu raztežaja ni uspelo prosto preplezati. Mežnar je nato prosto preplezal še peti raztežaj, potem pa ju je do vrha čakalo le še plezanje šeste stopnje. Zbrana sta morala ostati vse do roba stene, saj v zgornjem delu varovanja ni mogoče nameščati (zavrtanih je nekaj svedrovcev), smer pa poteka po drobnih in drobljivih škrapljah.
Peter Mežnar je četrti raztežaj ocenil XI-, petega pa VII. Drugi del smeri je lažji, vendar so razdalje med varovali zelo velike. Če bodo naslednji prosti ponavljala to oceno potrdili, se bo Vizija uvrstila med najtežje prosto preplezljive smeri v naših gorah.
Drugi zelo dober vzpon sta opravila Albin Simonič in Matic Jošt. Previsne stene Treh Cin v Dolomitih so v 50. in 60.-tih letih predstavljale izziv za tehnične plezalce. Danes so skoraj vse klasične smeri že prosto ponovljene. Jošt in Simonič sta 6. avgusta v Zahodni Cini prosto ponovila 23 raztežajev dolgo Švicarsko smer (IX-).
Glavne težave so zbrane v spodnjih dveh tretjinah smeri, kjer poteka smer čez velike strehe in previse sredi stene. Plezanje je zelo izpostavljeno in atraktivno. Oprimki so relativno veliki, vendar pa je smer zelo previsna, tako da gre za izrazit vzdržljivostni problem. Dvanajst raztežajev presega šesto stopnjo (1 x IX-, 1 x VIII+, 3 x VIII, 1 x VIII-, 2 x VII+, 1 x VII, 3 x VII-). Najtežji raztežaj poteka po rahlo previsni plošči. Dva raztežaja sta preplezala z rdečo piko, ostalo pa na pogled.
V zgornjem delu sta tako kot večina ponavljalcev zavila v smer Cassin - Ratti, kjer ju je dobila nevihta. Ker so po žlebovih tekli celi potoki vode, sta le s težavo izstopila pred temo. S tem vzponom sta Jošt in Simonič opravila eno najtežjih prostih ponovitev naših alpinistov v stenah izven Slovenije.
Albin Simonič je z Dušanom Deranom opravil tudi prvo prosto ponovitev Nebeških zvonov v Golarjevi peči. Prvo ponovitev te smeri, katere avtor je Franček Knez, je opravil že junija z Matejem Mejovškom. Vendar pa sta si takrat, tako kot Knez, v raztežaju pod streho pomagala s klini. Drugič mu je smer uspelo v celoti preplezati prosto. Ocene po raztežajih so: VIII+, VII+, VI-II+/IX-, VIII+/IX-, IV. Smer je skoraj popolnoma opremljena, s seboj je dobro imeti le še tri kline in manjše metulje.

MIHA PETERNEL

V južni steni Marmolade
Janko Meglič in Slavko Rožič (oba AO Tržič) sta v začetku avgusta odšla v Dolomite, kjer ju je pričakalo slabo in deževno vreme. Edini lep dan je bil 9. avgusta. Izkoristila sta ga za ponovitev smeri Via Estasi v južni steni Marmolade.
850 metrov visoka smer je ocenjena VII-, A0. Ocena na prvi pogled sicer ni visoka, vendar je treba vedeti, da jo je prvi preplezal znani Maurizio Giordani, ki slovi po precej ostrih ocenah. Poleg tega le na dveh mestih tiči nekaj starih klinov, vse drugo varovanje pa je treba urejati sproti.
Via Estasi poteka desno od Vinatzerja, ene od klasik v Marmoladi. Glavne težave so zbrane v spodnjem delu stene. Smer izstopi 100 metrov levo od zgornje postaje gondole, kjer sta Tržičana po 12. urah plezanja tudi prespala. Ko sta naslednji dan sestopala, je spet deževalo.

(M. P.)

Popravek
Prejšnji teden je bil pod sliko, objavljeno v alpinističnih novicah, napačen podnapis. V resnici je bila slika posneta med plezanjem prvenstvene smeri v Ocshapalci, njen avtor pa je Špela Hleb. Za napako se opravičujemo.

(M. P.)

Odlični vzponi Goloba in Groma v ZDA
Aljoša Grom in Jure Golob sta se s plezalne turneje po ZDA oglasila z zelo dobrimi novicami.

Juretu Golobu je uspelo preplezati smer Seven O'Clock Show, ki je ocenjena z ameriško oceno 5.14d. Enakovredna ocena po francoski lestvici je 8c, kar pomeni, da je Golob naš tretji plezalec s tako težkim vzponom. V kratki smeri z zelo težkimi gibi mu je uspelo četrti dan. Lep uspeh je dopolnil s ponovitvijo smeri School Fuck (5.13c/d oz. 8a+/b), ki mu je uspela že v drugem poskusu.
Aljoša Grom je opravil zelo dober vzpon na pogled. 25 metrov dolga smer Cryptices Captain je ocenjena 5.13b/c oz. 8a/a+, preplezal pa jo je prvem poskusu, ne da bi jo od prej kakorkoli poznal. Z rdečo piko mu je uspelo v Slices of Life (5.13d/14a oziroma 8b/b+).
Turnejo po Ameriki so omogočili SLED d.o.o;, Občina Vrhnika, Treking šport, ŠOU in Montana Tržič. O njunih vzponih bomo podrobneje poročali, ko se konec meseca vrneta domov.

(M. P.)

Tabor pod Mangartom
Od petka 23. do nedelje 25. avgusta bo pod steno Koritniškega Malega Mangarta spominski plezalni tabor, posvečen Tamari Likar in Petru Podgorniku. Smeri v Mangartu in sosednji Vevnici so dolge in zahtevne, zato neizkušenim udeležbo odsvetujejo. Vsem, ki se bodo konec tedna udeležili tabora, pa bo prav prišel najnovejši plezalni vodnik za to področje. (M. P.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Trije v bolivijiskih Andih
Iz kordiljere Real v Boliviji so se vrnili Andrej Kokalj, Mire Steinbuch in Ničo Kregar (56 let, najstarejši član odprave). Za aklimatizacijo so se povzpeli na Pico Ilusion (5300 m) v bližini bolj znanega Condoririja (5700 m), ki je bil tudi njihov naslednji cilj. Po smeri normalnega pristopa (D/D+) sta vrh dosegla Kokalj in Steinbuch.
Po nekajdnevnem počitku v La Pazu so vsi trije opravili še normalen pristop na Huayno Potosi (6088 m). Po tem vzponu jim je ostalo še deset dni časa, vendar pa so se morali, zaradi prebavnih težav odpovedati drugim ciljem.

(M. P.)

Novice iz Julijcev
Janko Meglič in Slavko Rožič (AO Tržič) sta ponovila Smer norčkov (VI+, A2-3) v Šitah. V tehničnem raztežaj u čez streho sta naletela na nezanesljive stare kline.
V soboto 10.8. sta Špela Hleb in Branko Starič splezala Severni raz (V+/IV-V, 800 m), Damjan Karničnik in Sandi Vaupotič (vsi štirje AAO Kozjak) pa Severni steber. Smer sta preplezala prosto in menita, da se težave gibljejo v okviru šeste stopnje.

(M. P.)

Ponovili slovenske smeri na Artensonraju
V kordiljero Blanco v Peruju prihaja zadnja leta toliko slovenskih alpinistov, da Indijancem sploh ni več treba razlagati, kje je Slovenija. Nekateri med njimi pa celo znajo že nekaj naših besed.
Letos poleti so na tem področju plezali tudi alpinisti iz Kamnika in Mengša. Klemen Mali in Robert Poličnik sta ponovila Trikot (TD+) v Artensonraju (6025 m), ki so jo pred tremi leti preplezali Naglič, Sbrizaj in Semrajc. Smer se jima je zdela lažja, kot sta pričakovala iz opisa, saj sta ves čas plezala v ledu z naklonino med 60 in 65 stopinjami, le izstop je bil strmejši (75 st.).
Monika Kambič in Marjan Malus sta se za aklimatizacijo najprej povzpela na Pisco, nato pa še preplezala eno od smeri (AD+, 400 m) v njegovi južni steni. Uspešna pa sta bila tudi na Artensonraju. Preplezala sta smer, ki so jo najverjetneje prvi preplezali prav tako Slovenci. Poteka levo od Trikota, v zgornjem delu pa se priključi normalnemu pristopu. Ocenjena je TD-.
Glavni cilj odprave je bil šesttisočak Huantsan, na katerem Slovenci še nismo bili. Gre za hrib, ki je že bolj himalajskih kot pa andskih razsežnosti. Mali je poskusil splezati nanj z Marjanom Malusom, vendar pa sta zaradi močnega vetra in plazov odnehala na taboru 1.
Za konec se je Klemen Mali po normalnem pristopu sam povzpel na Huascaran Sur. Isti vrh je osvojil tudi Dare Božič. Kamničanom so odpravo pomagali uresničiti Uršič d.o.o. in Calcit Kamnik ter ŠZ, PD in AO Kamnik, Mengšanom pa generalni pokrovitelj Galma d.o.o. ter Brigita market, Avto Car, Servis Gregorc, Avtomehanika Cotman, Janez Rženičnik, Avtogen, Občina Mengeš in AO Mengeš.

(M. P.)

Nad Logarsko dolino
Janko Oprešnik je sam preplezal Zajčkov steber (V+, 400 m) v Mali Rinki.
Silvo Babič, Špela Hleb in Irena Kamplet (vsi AAO Kozjak MB) so v Turski gori splezali zelo lepo Direktno zajedo (V+, 150 m).
Špela Hleb je s svojim očetom Srečkom (54 let) preplezala Vzhodno smer (IV/II-III) v Mali Rinki. Srečko Hleb je plezal prvič v življenju in je bil navdušen.

(M. P.)

Novo plezališče v Zasavju
Trboveljski plezalci so pri kraju Škofja Riža pod Kumom uredili novo plezališče Čerjan. Smeri potekajo po rahlo previsnih ploščah in so na nekaterih mestih še nekoliko prašne. Večino sta jih opremila in preplezala Vili Guček in Borut Kavzar. Sedaj ponuja plezališče 7 smeri, težkih od 6a do 6c in 13 težjih smeri, ocenjenih od 7a do 7c.
Do plezališča se pripeljete po cesti proti Dobovcu - Kumu, pri odcepu za Škofjo Rižo zavijete desno skozi vas in od zadnjih hiš še približno 300 metrov po cesti do majhnega parkirišča na desni strani ceste. Po označeni stezi je do plezališča le še 5 minut hoda navzdol. Podrobnejše informacije lahko dobite pri Viliju Gučku (tel. 0601 24 661), plezališče pa bo verjetno predstavljeno tudi v novi številki revije Grif.

(M. P.)

  19.08.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.