Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.11.1970

Delo, Šport: ... Smuka na Vršiču

Zadnji sneg, na Vršiču ga je zapadlo 40-50 cm, je prekril zgodnja smučišča. Na Vršiču je že mogoče smučati pri lovski koči in na plazu pri Tičarjevi koči. Škoda le, da je odprta le Rjavčeva koča, v kateri ob sobotah zvečer skoraj ni mogoče zaspati, zaradi glasne družbe.

Plezalni vzponi
Pisarna planinske zveze Slovenije je včeraj pričela razpošiljati v prednaročilu vplačane plezalne vodnike. Zaradi zamudnega pripravljanja paketov pa bo razpečevanje žal trajalo še precej časa. Zato uredniški odbor naproša vse, ki so Plezalne vzpone naročili, da jih po možnosti dvignejo osebno. Vse tiste, ki plezalnega vodnika še niso naročili ali so to storili te dni, pa prosimo da potrpijo, ker še ni znana prodajna cena.

Izpiti za gorske vodnike
Marca ali aprila 1971 bo podkomisija za gorske vodnike PZS organizirala izpite. Že sedaj naproša vse planince, turne smučarje in alpiniste, ki bi želeli opravljati izpit, da pošljejo prijavo najkasneje do 10. januarja 1971. Prijava naj poleg osebni podatkov vsebuje tudi izčrpno poročilo o dosedanjem delu v gorah in planinski organizaciji. Prijave mora potrditi matično planinsko društvo.

V svetu gora
Pretekli teden smo napačno najavili televizijsko predvajanje filma »Eiger 69«. Film je bil namreč na sporedu v sobot ob 22.10 ter v nedeljo dopoldan. V soboto ob 21.40 pa bosta na sporedu, zopet dva zanimiva filma - poljski »Spust« in angleški »Plezalci«.

Kdo plačuje japonske ekspedicije?
Splošno je znano, da nobena država na svetu ne prireja toliko odprav in velikopoteznih ekspedicij na vse strani sveta kot Japonska. Znano je tudi, da nobena od teh odprav nima problemov z denarjem. Spomnimo se samo podatka, da je vzpon po direttisimi v Eigerju (1969) stal preko 80.000 DM in da so udeleženci sami povedali, da so imeli s seboj opreme za velik alpinistični klub. Pri tem pa je bil to le trening za odpravo v Baltoro. Zadnja odprava na Everest je stala nad 3.000 000 din. In kdo vse to plačuje? Planinska organizacija deloma, precej več pa prispeva industrija in največ tisk, radio in televizija.

Vzhodni Nemci v Tienšanu
Odprava vzhodnonemških alpinistov je letos poleti z velikim navdušenjem in ambicijami odpotovala v Centralno Azijo. Tam pa so jim sovjeti dovolili le vzpon na 4442 m »visoki« Tegge Dorr.

Alpinistična šola
Alpinistični odsek PD Ljubljana-matica je že razpisal novo vzgojno sezono. Z alpinistično šolo bodo pričeli jutri ob 19. uri v društveni pisarni na Miklošičevi 17.

Sprejem v članstvo
Alpinistični odsek PD Jesenice se že nekaj let trudi, da bi vključil v svoje vrste čim več novih plezalcev, ki bi lahko dostojno nadaljevali tradicijo, železarjev-gornikov. Takoj po končani letni sezoni so pričeli z načrtnimi pripravami za sprejem skupine štirinajstih mladih alpinistov. Izpiti bodo v četrtek 26. t m., slovesen sprejem pa med prazniki v koči GRS na Španovem vrhu.

Plazovi in lavinska služba
V gorah je že zapadlo toliko snega, da se vedno pogosteje prožijo plazovi. Marsikdo zato ostaja doma in čaka stabilnega vremena, ko je majhna nevarnost plazu celo na plazovitem terenu. Toda kaj pa tisti, ki gredo v gore ne da bi pomislili na nevarnost?
Po vseh alpskih deželah imajo že nekaj let vpeljano lavinsko službo, ki spremlja snežne razmere in redno obvešča prek radia in drugih javnih občil o nevarnostih plazov. Pri nas pa še vedno čakamo. Ali je res potrebna velika snežna katastrofa, da se bomo lotili te prepotrebne naloge, brez katere si množičnega zimskega turizma ne moremo in ne smemo zamisliti.

Pohvala naše GRS
V zadnji številki Taternika (glasilo Kluba wysokogorskiego iz Varšave) je kratek zapis o reševanju Jerzy Burzykowskega, ki se je letos juliji ponesrečil v »Kratki nemški smeri« v Triglavu. Avtor Jan Lacki se v tem članku zelo pohvalno izraža o naši gorski reševalni službi (reševala je postaja GRS Mojstrana), ki je posredovala hitro in učinkovito.

Pakistanci na K2
Veteran odprave na Mašerbrum (7820 m) iz leta 1960, major Jawed Akhter je letos vodil dvanajst člansko pakistansko vojaško odpravo na Diran (7273 m) v zahodnem Karakorumu. Vrh so prvi dosegli Avstrijci leta 1968. Kakor so javili, naj bi bila to priprava na pakistansko odpravo v letu 1971, katere cilj naj bi bil nič manj kot K2 (8611 m), drugi najvišji vrh na svetu.

Skala težav v ledu
Odkar so pričeli alpinisti ocenjevati vzpone, skušajo na podoben način kot smeri v skali, oceniti tudi ledne. Toda doslej se še nikomur ni posrečilo predlagati primerne rešitve. Zadnjo znano je predlagal Hans Hintermeier.
Naklonina do 30 st. - I, do 40 st. - II, do 50 st. - III, do 60 st. - IV, do 75 st. - V in nad 75 st. - VI. Ali se bo obnesla?

 

 19.11.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.