Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.11.1979

Delo, Šport: ... Primorski zbor na Nanosu

Zbor primorskih alpinistov bodo letos priredili člani AO Postojna v soboto 8. decembra na Nanosu v Vojkovi koči. Če bo ta vikend zaradi praznikov za parne nevozen, pa bo zbor teden dni kasneje. Posebnega dnevnega reda niso pripravili, predlagajo pa, da bi zastopniki posameznih AO pripravili predloge za skupno delo. Uradni del srečanja se bo pričel ob 18. uri.

Pred odhodom v Afriko
Novic o delu AO Jesenice letos ni bilo posebno veliko, kar pa nikakor ne pomeni, da so bili Jeseničani neaktivni. V odseku računajo, da je aktivnih okoli 40 članov, 12. oktobra pa so pričeli z redno alpinistično šolo, ki ima deset udeležencev. Predavanja imajo vsak drugi teden, tudi dve skupni turi (na Kukovo špico in Dovški križ) so že imeli, 8. decembra na Španovem vrhu načrtujejo sklepno prireditev sezone.
Tudi priprave na odpravo v afriške gore (Mount Kenya) uspešno končujejo. Njen vodja bo Milan Fülle, sodelovalo bo 11 članov AO Jesenice, Mojstrana in Martuljek, na pot pa naj bi odšli 20. decembra.

Pripravljajo kar zimsko ligo
Osem članov AO Črnuče je bilo v začetku meseca v kanjonu Velike Paklenice, skupaj pa so opravili okoli 30 vzponov. Miran Jus in Pavle Polak sta 2. t. m. v Kuku od zagona (Bariera) preplezala prvenstveno smer (V/IV), ponovili pa so več smeri: Velebitaško (Patarčič, Radetič), Karabore, Brahmovo, Mosoraško itd.
Sicer pa so aktivni tudi pri treningu, ki ga imajo sedaj vsak četrtek od 17.30 do 19.30 v telovadnici OŠ. Med treningi so prišli na zamisel, da bi jih popestrili s košarkaškimi tekmami, radi bi pripravili kar nekakšno zimsko ligo za AO. Tekmo s člani AO Ljubljana-matica, ki je bila konec oktobra, so že dobili z nekaj točkami razlike. Decembra pa načrtujejo sprejem 8 novih alpinistov, prireditev bo na Veliki planini.

Že četrti »dan varstva pred snežnimi plazovi«
Komisija za gorsko reševalno službo bo 22. in 23. decembra v sodelovanju s komisijo za vzgojo in izobraževanje pripravila že četrti »dan varstva pred snežnimi plazovi«. Zbor udeležencev bo v soboto zvečer ob 16. uri v domu TTKS v Planici, razšli pa naslednji dan nekako ob isti uri.
Med teoretičnimi predavanji velja omeniti kratek oris nesreč zaradi plazov (1978/79) v Sloveniji in svetu ter predavanje o snegu in snežnih plazovih, ki bo spremljano s 100 barvnimi diapozitivi. Med praktičnimi vajami pa bodo udeleženci spoznavali snežno odejo ter hojo v plazovitem terenu, varnostne ukrepe, možnosti tovariške pomoči ter načine reševanja GRS. Stroške organizacije bodo prispevali prireditelji, oskrbo in drugo pa bodo plačali udeleženci, oziroma organizacije, ki jih bodo poslale. Imenske prijave je potrebno poslati na PZS do 5, decembra.

Alpinistična šola I. del
Ker se spet pričenjajo alpinistične šole je komisija za alpinizem razposlala vsem načelnikom AO letos spomladi izšlo brošuro »Alpinistična šola - I. del«, ki naj bi jo imel vsak GV in inštruktor, sčasoma pa tudi vsak član AO. Edicija pa je na voljo tudi v ekonomatu PZS, Ljubljana - Dvoržakova 9, (cena 47 din). V pripravi pa je tudi že nadaljevanje tega priročnika in posebna redaktorska komisija bo morala kmalu pripraviti vse za ponatis.

Everest - maj 79
Planinska zveza Slovenije je ob vzponu na najvišji vrh sveta Mount Everest pripravila še dodatno značko (poleg že znane serije treh značk v različnih odtenkih po 20 din) z napisom »Everest - maj 79«, ki je prav tako na razpolago (60 din) v ekonomatu PZS.

Soški AO pri PD Tolmin
Informacije, ki smo jih objavili pred tednom dni o ustanovitvi novega odseka na Soškem, dopolnjujemo še z nekaterimi podrobnostmi. 12. t. m. so imeli le pripravljalni sestanek, na katerem je bila udeležba kar presenetljiva - 36 bodočih članov Soškega AO (tako se bo namreč imenoval) pri PD Tolmin, je bilo prisotnih, računajo pa še na okoli 20 članov. Od tega bo 9 alpinistov, trije so pred sprejemom, 6 pa je pripravnikov s končano AŠ.
V pripravljalnem obdobju in tudi na sestanku so dobili vso podporo matičnih PD, TTKS in ZTKO, ustanovitev enotnega odseka za vso občino sta pozdravili tudi obe postaji GRS, v Bovcu in Tolminu, pomoč pa obljubljajo tudi sosednja AO. AO Nova Gorica bo svojo AS vodila tako, da bodo njihovi inštruktorji pomagali pri vzgoji v okviru SAO. Za šolo, ki jo bo vodil Davorin Žagar (AI) je dom JLA v Tolminu že obljubil brezplačno prostore. Sestanke pa bodo imeli za sedaj ob torkih med 16. in 20. uro v prostorih PD Tolmin. Ustanovitev Soškega AO bo v petek 7. decembra ob 18. uri v tolminskem Domu upokojencev.

Rebula še v Patagonijo
Milan Rebula med svojim potovanjem po Južni Ameriki ne more brez gora in alpinizma. Seznanil se je s številnimi čilenskimi plezalci in mladi iz mesta Rancagua so ga za januar in februar povabili v Patagonijo. Za trening so se odločili naskočiti legendarni Campanario (4060 m) ob argentinsko - čilenski meji (vzhodno od Talca), ki so se ga doslej zaman lotevale že številne (domače, argentinske in avstrijske) odprave. Konec oktobra, ko so odšli na pot, je bila tam šele zgodnja pomlad in cesta zaprta, tako da so do vznožja vršne stene potrebovali tri dni, Tu so si zaradi silnega vetra izkopali luknjo v snegu in ves naslednji dan zaradi sneženja v njej prezebali. Menili so, da bo zatem prišel na vrsto pravi alpinizem. Toda zmotili so se. Vrh je 200 metrski stolp, oziroma »pokoncu postavljena njiva«, brez poči, kaminov in podobnega, vrhu tega pa še iz izredno slabe kamenine, med katero so plasti zemlje. Ko jim je pričelo primanjkovati še hrane, so se osmega dne vrnili. Vrh najbrž ni vreden tveganja, čeprav je še neosvojen.

Pred izpiti za GV
Podkomisija za gorsko vodništvo je doslej prejela prijavo 24 alpinističnih inštruktorjev, ki bi radi opravili izpit za gorskega vodnika. V sredo je OI PZS tudi že potrdil izpitno komisijo (Duhovnik, Janežič, Keršič, Malešič, Praprotnik, Robas in Vavken), tako da bodo izpiti že decembra.

Kranjčana v Paklenici
Marko Česen in Matej Kranjc (oba AO Kranj) sta kljub slabemu vremenu z dežjem in močno burjo v dneh od 7. do 10. t. m. v Paklenici preplezala nekaj pomembnejših smeri. Prvi dan Raz za malo kladivo, naslednjega Celjski steber, kar je verjetno 5. ponovitev, potem pa še Tržiško varianto Šaleške (4. ponovitev) in Velebitaško smer. V zadnji smeri so bile razmere še posebno slabe, kamini so bili polni sluzi.

Tečaj le enkrat tedensko
Tečaj iz osnov orientacije, ki se bo pričel v organizaciji PD PTT Ljubljana 3. decembra bo vsak ponedeljek (ne vsak dan, kot smo poročali v sredo) od 16.30 do 18. ure. Podrobnejše informacije je mogoče dobiti v društveni pisarni. Trg OF 16 ali po telefonu 316-531.

Stara smer v Ospu
Bojan Šprogar (Zasavski AO, Trbovlje) in Ivo Veberič (AO Kozjak, Maribor) sta v soboto 10. t. m. ponovila Staro smer v Ospu.

Novo ime na karti Velebita
ZADAR - Ob 80-letnici organiziranega planinstva v Zadru je PD »Paklenica« objavilo, da se bo do sedaj neimenovana kota v Južnem Velebitu (SV od Babinega Kuka) poslej imenovala Liburnija. Na koto so 21. oktobra že postavili posebno spominsko ploščo, namestili skrinjico s knjigo in žigom ter do vrha markirali tudi pot. To je že drugi vrh v Velebitu, ki so ga poimenovali neumorni zadarski planinci. Prvega so posvetili Petru Zoraniču, ki je v svojem znanem delu »Planine« tako lepo opisal to njihovo gorstvo, zadnje ime pa je po predvojnem zadarskem PD.

SPD Trst skrbi tudi za smučarje
TRST - Slovensko planinsko društvo v Trstu bo tudi letos priredilo smučarsko šolo za svoje člane, trajala pa bo pet nedelj (decembra in januarja) za alpsko smučanje in tri za tek na smučeh. Šola bo na Zoncolanu (Ravasclett), prireditelji pa še posebej poudarjajo, da bo otroke poučevala učiteljica v slovenskem jeziku.

Obogaten arhiv PD Ilirska Bistrica
ILIRSKA BISTRICA - Redka so društva, ki ne urejajo arhiva, med tiste, ki zanj še posebej skrbe, pa je prav gotovo PD Ilirska Bistrica. Dolgo so pogrešali del arhiva iz prvih povojnih let, ki je bil shranjen pri družini nekdanjega društvenega predsednika Igorja Klanska, vmes pa je celo zapisnik prvega povojnega sestanka. Imeli so ga 30. avgusta leta 1945. Planinci izpod Snežnika so svoje društvo obnovili torej komaj dobre tri mesece po osvoboditvi, čeprav ga je okupator uradno razpustil že leta 1926.

Že petnajstič pohod spominov na Stol
Na Jesenicah se že pripravljajo na jubilejni zimski pohod, ki bo od 15. do 17. februarja - Čedalje bolj množična prireditev

JESENICE - Na Jesenicah so se že začele priprave za organizacijo jubilejnega, 15. zimskega spominskega pohoda na Stol, ki bo od 15. do 17. februarja prihodnje leto. Priprave vodi odbor pri koordinacijskem odboru planinskih društev občine Jesenice in občinskem odboru ZZB NOV Jesenice.
Zimski spominski pohod na Stol je posebno v zadnjih letih prerasel v množično zimsko planinsko in družbenopolitično manifestacijo. Številni planinci, mladina, taborniki, pripadniki JLA ter drugi delovni ljudje in občani iz vseh krajev Slovenije, drugih republik in tudi iz zamejstva z udeležbo na pohodu dostojno počastijo boj jeseniške čete 20. februarja leta 1942 na Stolu z nemškim okupatorjem. Doslej je na štirinajstih pohodih sodelovalo že več kot 15 tisoč ljubiteljev zimskih vzponov. Pred tremi leti so prireditelji pohod tudi razširili in sicer na tri dni. Prvi dan je pohod namenjen učencem vseh osnovnih šol iz jeseniške in radovljiške občine, ki gredo do Valvazorjevega doma pod Stolom.
Člani izvršnega odbora za organizacijo pohoda na Stol so na prvi pripravljalni seji za jubilejni pohod poudarili, da morajo biti priprave tokrat še posebno skrbne. Znašli so se tudi v težavah, ker ne bo več na voljo karavla nad Valvazorjevim domom, ki jo bodo sedaj nadomestili s šotorom. Poleg tega so se tudi dogovorili, da bodo financiranje skušali urediti tako kot prejšnja leta - prošnje za denarno pomoč bodo poslali delovnim organizacijam in temeljnim telesnokulturnim skupnostim na Gorenjskem. Za pokroviteljstvo pa bodo tudi za jubilejni pohod zaprosili ČGP Delo iz Ljubljane in Ljubljansko banko - Temeljno banko Gorenjske.
Na seji organizacijskega odbora so se tudi dogovorili, da bodo za jubilejni pohod pripravili razstavo o dosedanjih spominskih pohodih na Stol. Razstava bo teden dni pred prireditvijo odprta na Jesenicah, nato pa jo bodo prenesli še v Radovljico. Precej gradiva imajo že zbranega, sedaj pa bodo skušali dobiti še več dokumentov o prvih pohodih na Stol. Poleg tega bodo za jubilejni 15. pohod izdali tudi izpopolnjeno brošuro, ki jo bodo dobili vsi udeleženci jubilejnega pohoda na Stol.

JANKO RABIČ

Po poteh Štirinajste divizije
Od Šoštanja do Ljubnega v izredno slabem vremenu - Venci ob spomenikih
CELJE - Prejšnjo soboto in nedeljo je bil tradicionalni pohod po poteh XIV divizije, ki ga prireja MO PD Celje. Čeprav vreme ni obetalo nič dobrega, se je na celjski železniški postaji vseeno zbralo 21 mladih planincev iz tehniške in ekonomske šole ter ŠC za zdravstvene delavce.
Na poti jih je najprej spremljal dež, od Žlebnika do doma na Smrekovcu pa je že močno snežilo, tako da je hoja postajala vse težja. Zato se je nočitev v tem prijaznem domu prav pošteno prilegla. Toda tudi v nedeljo ni bilo dosti bolje. Snežna odeja je bila debela že skoraj meter in krepko je bilo treba gaziti. Šele od Maškovega doma dalje je šlo spet lažje.
Ob poti, ki so jo prehodili mladi planinci v spomin na legendarni pohod XIV divizije, so položili tudi vence, in sicer pri spomenikih v Zavodnjah, pri Žlebniku, na Kramarci, v Maškovem kotu in v Ljubnem ob Savinji.

Vse pripombe zbrane
Podkomisija za kvalitetni alpinizem pripravlja spremembo klasifikacije
LJUBLJANA - Podkomisija za kvalitetni alpinizem je na posebni seji pregledala pripombe na klasifikacijo dosežkov v alpinizmu in kategorizacijo alpinistov. Da bi omogočili kar najbolj poglobljeno razpravo, so se odločili, da vse pripombe posredujejo AO in AS v razpravo in primerjavo s člankom, ki je bil objavljen v 5 številki PV (str. 315).
Pripomb in predlogov se je nabralo kar precej, čeprav se vidi, da je marsikdo sedaj veljavno klasifikacijo preučeval preveč enostransko. Čutiti je potrebo po znižanju faktorja za ledne in kombinirane ture, vprašljivo je tudi paralelno vrednotenje vzponov navez in posameznikov z delom na odpravah itd. Podobno je tudi pri kategorizaciji. Pripombe zajemajo številne predloge, od tega, naj bi upoštevali le »točke«, kar lahko privede do prevlade kvantitete, pa do tega, da bi upoštevali le ture z najvišjima ocenama, pa še te bi morale biti ovrednotene z najmanj 32 točkami. Vse predloge pa bi bilo seveda potrebno ovrednotiti tudi glede na zahtevo, da sta lahko republiški in zvezni razred do-segljiva tudi samo s turami v domovini.

Tudi letos v mehiških gorah
Dve naši skupini se bosta povzpeli na Popocatepetl in Orizabo

RADOVLJICA - Mehiške gore, posebno pa Popocatepetl (5452 m) in Orizabo (5700 m), so našim planincem že kar dobro znane. Komaj leto dni je minilo, kar se je (kot zadnja) v tej deželi mudila skupina, ki so jo organizirali pri PD Radovljica, vodil pa jo je Janez Pretnar, ki je tudi vodja letošnjih dveh.
Prva skupina šteje 21 planincev in so tako rekoč iz vse Slovenije, druga pa 22. V obeh je tudi zdravnik, denar pa je moral zbrati vsak sam (letos znesejo stroški , že skoraj tretjino več - 26.000 din). Iz domovine so odpotovali v petek, vrnili se bodo 30. t. m.

Predavanje v Kranju
KRANJ - PD Kranj vabi ljubitelje , gora na predavanje z diapozitivi »Everest 79,« ki bo 20. nov. ob 18. uri v dvorani kina Center. Predavali bodo Tone Škarja, Nejc Zaplotnik, brata Štremfelj in Tomaž Jamnik. Prodaja vstopnic dve uri pred začetkom pri blagajni kina Center.

»Železničarji« bodo slavili
Te dni mineva 30 let od ustanovitve Planinskega društva Železničar iz Ljubljane - V soboto slavnostna seja v domu JLA - Nagradili bodo najprizadevnejše - Vrsta uspehov
LJUBLJANA - V soboto bodo člani Planinskega društva Železničar iz Ljubljane praznovali: te dni namreč mineva 30 let od ustanovnega občnega zbora tega razmeroma mladega, a uspešnega planinskega kolektiva.
Kot je navada ob takšnih slovesnih priložnostih, bodo ljubljanski »železničarji« v domu JLA na priložnostni proslavi pregledali delo in prvič v svoji kratki zgodovini nagradili s svojimi častnimi znaki in diplomami dosedanje najprizadevnejše člane.
Dela, ki so ga opravili v treh desetletjih, se jim ni treba sramovati: poskušali so se v gradbeniški dejavnosti v gorah, vsako leto so organizirali vrsto izletov po domačih in tujih gorah, vzgojili so planinski naraščaj, ki zdaj že vzgaja novega, posebna dejavnost planincev - alpinistov, jamarjev, markacistov in fotografov pa je pritegnila dovolj širok krog mladih ljudi, ki jim samo planinstvo ni bilo dovolj.
Edino z gradnjami v gorah niso imeli ljubljanski planinci - železničarji sreče. Že tri leta po ustanovitvi društva je stal na Kisovcu železničarski sindikalni planinski dom, ki so ga postavili z nadvse skromnimi sredstvi in izključno s prostovoljnim delom. Ker so takrat dokazali, da so močna in delovna skupina, jim je Planinska zveza Slovenije še isto leto odobrila obnovo med vojno požganega Skalaškega doma na Rjavi skali nad Bohinjem. Vse moči so odtlej razdali delu na Voglu, markirali iz Bohinja pot, znesli na goro več ton gradbenega materiala in opreme, postavili barako, v kateri so prostovoljci na delovnih akcijah prenočevali, izsekali traso in postavili tovorno žičnico - ko so se pojavili močnejši interesenti za Vogel, kot so bili denarno revni planinci. Propadlo je vse dotedanje delo treh let, propadlo je precej denarja, vloženega v Vogel - in v veliki meri je propadla tudi koča na Kisovcu, ki je zaradi prezaposlenosti na Voglu niso mogli vzdrževati.
Svoj planinski dom pa so kljub vsemu hoteli imeti. Ko se je rodila nova planinska sekcija v divaški kurilnici, so prevzeli dom na Slavniku, vendar so ga kmalu vrnili prejšnjim skrbnikom, ker so imeli izrazito smolo pri svojem oskrbniku.
Naposled so le našli svojo planinsko kočo: zgradili so jo na planini Vogar nad Bohinjskim jezerom in jo uspešno upravljajo že 14 let.
Pred dvema desetletjema je koordinacijski odbor železničarskih planinskih društev Jugoslavije sklenil prirejati vsakoletne tabore planincev - železničarjev iz vse države; ljubljanski železničarji so bili dvakrat organizatorji takšnih srečanj, drugega po vrsti v Bohinju, ko so na Vogarju tudi odkrili spomenik planincem - železničarjem, padlim v NOB in dvanajstega na Pokljuki. Na teh srečanjih se je izoblikovala misel o bratenju med železničarskimi planinskimi društvi; Ljubljančani so že pobrateni s planinci iz Kosovega polja, v soboto pa se bodo pobratili še s prijatelji iz PDŽ Novi Sad.
Doslej so ljubljanski planinci - železničarji organizirali planinske izlete v gore prav vseh jugoslovanskih republik in pokrajin.
Nemara so na teh planinskih pohodih prišli na zamisel, da bi povezali nekatere »železničarske« planinske točke v dolgo jugoslovansko železničarsko transverzalo, ki jo je na njihov predlog skupnosti PDŽ Jugoslavije letos res ustanovila. Tako sta povezana v to transverzalo po dva vrhova v vsaki republiki in po en v vsaki pokrajini, v celoti 14 hribov in še nekaj značilnih točk v nekaj ur oddaljeni okolici.
Po sobotni dopoldanski slavnostni seji PDŽ Ljubljana bo zgodaj popoldne seja koordinacijskega odbora skupnosti planinskih društev Železničar Jugoslavije, zatem proslava s kulturnim programom, zvečer pa - po stari navadi - planinsko rajanje.

MARJAN RAZTRESEN

  19.11.1979


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.