Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.01.1992

Delo, Šport: ... Prek severne stene Štajerske Rinke

Janko Oprešnik, za prijatelje Zumba, član AO IMPOL iz Slovenske Bistrice je ponovno opozoril nase. V sredo, 15. t. m., je opravil prvo zimsko ponovitev smeri v spomin Miše Nerata v severni steni Štajerske Rinke. Za smer, ki je poleti ocenjena s VI, A2-3, dolga pa okoli 500 m, je porabil devet ur. Razmere v steni so bile namreč prave zimske, čisto drugačne kot tiste, ki jih je imel za Silvestrovo v Ojstrici. (Severna stena Ojstrice, kjer je za praznike opravil odličen prvenstveni vzpon, je ocenil kot »kopno«, vsaj v zgornjem delu, seveda pa le v primerjavi s steno Štajerske Rinke!)
Najtežja v Mišotovi smeri je bila streha, za katero je potreboval skoraj štiri ure in — veliko tehničnih pripomočkov. Veliko je moral plezati tudi v derezah, posebno v tistih delih stene, kjer je stena poleti najlažja. Tudi izstop (po gredini, kjer se smer konča) je bil zelo zahteven, ledeno-snežen.

FRANCI SAVENC

Nov plezalni klin
Iz Novega mesta se je oglasil Marko Beligar, ki vodi podjetje (za trgovino in turizem) ALP šport: »Z veseljem vam sporočam in hkrati vsem alpinistom, da smo skupaj z dolenjskimi obrtniki razvili nov plezalni klin.« Priprave so se začele že julija. Klin je dolg 110 mm, debel je 4,2 mm, širina lista pri ušesu je 23, premer luknje pa 17 mm. Krstili so ga »Krpan«, težak pa je 89 gramov.
Klin, ki ga bodo izdelovali v dveh trdotah, je bil že preizkušen tako v laboratoriju kot praktično. In prva serija 400 kosov (za sedaj še brez oznak in enotne trdote) je že v prodaji po 150 SLT. Pripravljajo pa novo, večjo, v obeh trdotah (z oznakami M za mehke in T za trde). Krpan M naj bi po trdoti ustrezal »Jeseničanom«.
Vsi, ki so sodelovali pri razvoju klinov, si želijo čim prej dobiti informacije uporabnikov, zato podjetje ALP šport poziva vse, da jih naroče pri njih direktno (BTC Javna skladišča, 068 26024 int. 27), 23. januarja po 20. uri pa jih bo mogoče kupiti tudi v prostorih AO Matica, Ljubljana Trdinova 8.

F. S.

Anketa '91
Komisija za odprave v tuja gorstva in komisija za alpinizem PZS sta tudi letos pripravili anketo za najpomembnejše dosežke in najuspešnejše alpiniste, posebej tudi za alpinistične smučarje, v preteklem letu. Da bi bil izbor lažji, je anketi priložen »Pregled« (priprava planID) z izborom najpomembnejših tur. Vse ture pa so oštevilčene in razvrščene po gorstvih, tako da bo javljanje lažje; ne bo potrebno prepisovati imena in podatkov ture, dovolj je (obrobna) številka. Žal pa je seznam nepopoln, manjkajo nekateri podatki (ki niso bili objavljeni v AN). In bilo bi prav, če udeleženci teh tur (lahko pa tudi njih načelniki, po knjigi vzponov) podatke dopolnijo. In eventualno tudi razširijo pregled, če je bila kaka pomembnejša izpuščena; nekateri namreč celo pomembnejših tur očitno niso javljali. Za primerjavo je v Pregledu pri vsaki tudi naveden datum objave v AN.
Skrajni rok za posredovanje odgovorov (pismeno, s faksom, z osebno oddajo na PZS ali telefonično med 8 in 10.uro na 312-553ali315-493) je 22. januarja. V naslednjem tednu bo potem opravljena analiza in potem se-veda tudi podelitev priznanj. V anketi lahko sodelujejo tudi tisti, ki niso direktno dobili anketnih listov, morajo si jih le skopirati.

FRANCI SAVENC

Obisk iz Italije
V četrtek je s posredovanjem slovenskega ministrstva za turizem PZS obiskala novinarska ekipa italijanske gorniško-turistične revije Rivista della montagna. PZS je goste seznanila z razvojem in organizacijo našega planinstva, zgodovino in dosežki alpinizma, planinsko turistično ponudbo, vodniško in vzgojno literaturo itd. Ob tem, ko ministrstvo ustanavlja posebno agencijo, ki začenja vse od začetka, premalo upošteva, da je vsaj slovenski gorski svet slikovno in opisno že zelo kvalitetno obdelan, le prirediti in prevesti bi bilo treba izbor iz velike količine odličnega materiala. Le usmerjanje in finansiranje naj bo iz centra, vsebino pa naj predstavljajo organizacije, ki se z zadevo dejansko ukvarjajo. Samo pri založbi PZS obstajajo kubični metri zemljevidov, pri-ročnikov, plezalnih, planinskih, turno smučarskih in kajakaških vodnikov, prospektov, monografij, ki obdelujejo slovenski planinski svet po vseh mogočih kriterijih, zanimanjih, dejavnostih itd. S količino in kvaliteto informacij so bili gostje zadovoljni.

Razvoj oblačil za gorništvo
Prejšnji teden se je s podpisom pogodbe med Andrejem Barvarjem, predsednikom Planinske zveze Slovenije in Milanom Maroltom, direktorjem podjetja Univerzale Domžale končalo obdobje pogovorov in začelo sodelovanje pri zagotavljanju kvalitetne opreme za planince in alpiniste. Univerzale izdeluje obleke iz termovelurja, sodobnega blaga, ki obenem ščiti pred mrazom in odvaja znoj od kože navzven, tako da niti vlažna obleka ni mrzla. Za zaščito pred vetrom in padavinami bodo s pomočjo Silva Kara izdelali nekaj modelov oblačil iz mikroporozne tkanine, kot je porotex iz kočevske Opreme ali tetratex. Ti sodobni materiali prepuščajo izparjen znoj, ne pa vodnih kapljic. Prav pri uporabi teh modernih materialov smo Slovenci še v velikem zaostanku za razvitim svetom, kar gre bolj pripisati neznanju kot pa nekoliko višji ceni.

Koledar ob stoletnici
Prihodnje leto bomo Slovenci praznovali 100. obletnico svojega organiziranega planinstva. V okviru te obletnice bo Planinska zveza Slovenije izdala stenski koledar. Nosilni motivi koledarskih listov bodo lep in atraktivni posnetki našega gorskega sveta, na manjših slikah pa bo prikazana narava v detajlih, koče. poti, delo in življenje v gorah in podobno, posebej pa še posnetki štajerske, dolenjske, notranjske in primorske sredogorske in hribovske pokrajine. PZS za koledar zbira diapozitive formatov 6 (7)x6 in 36x24. Izbrane posnetke bodo honorirali. Skrajni rok za dostavo je 14. februar 1992 na naslov: Planinska zveza Slovenije (za koledar), Dvoržakova 9,61000 Ljubljana. Kdor more, naj jih prinese že prej.

T. Š.

  20.01.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.