Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.03.1974

Delo, Šport: ... Dobro za konec

Po seriji prvih zimskih ponovitev na začetku sezone vreme alpinistom letos ni bilo več naklonjeno. Tik pred koncem koledarske zime pa je vendarle le še »posijalo sonce« in konec preteklega tedna so nekatere naveze zopet poskusile uresničiti svoje načrte. Pristopov na vrhove pa tudi ni manjkalo, saj je vreme kar samo vabilo. Snega je posebno v severnih stenah še veliko in neredko je tudi plazilo, še posebno ko je v nedeljo narasla temperatura. V prihodnje lahko pričakujemo zato, da bo sneg že več ali manj zrnat, pa tudi manj ga bo.

Dve v Kamniških
Dušan Leb, Janez Šuštaršič in Franci Vrankar so že v petek popoldne vstopili v steno Vršičev. Toda preplezali so le eno dolžino, potem pa so se vrnili na Korošico. V soboto pa so v dobrih 11 urah prvič pozimi preplezali »Kamniško« smer (VI) v zahodni steni. Razmere so imeli dobre.
V soboto pa sta Stane Klemenc in Bojan Pollak v dobrih treh urah kot prva pozimi ponovila še Severozahodni raz Vežice (IV+/VI). Tudi onadva sta imela ugodne razmere.

Novinci iz Kranja
Matjaž Dolenc in Andrej Štremfelj sta v soboto in nedeljo preplezala novo smer v severni steni Kalškega grebena. Plezala sta 15 ur, smer pa spodaj ocenila s V, zgoraj pa z II tež. stopnjo. Smer poteka desno od »Šodraste«, imenovala pa sta jo »Smer dvodimenzionalnega polža«. Razmere v steni so bile dokaj slabe, na najtežjih mestih je bilo veliko ledu, sneg v grapah pa je bil suh.
Marko Štremfelj in Jože Hobič sta v nedeljo ponovila »Rumeno zajedo« v Koglu. V zgornjem delu stene je bila skala prekrita z ledom in za zadnjo dolžino sta potrebovala kar 4 ure, za vso smer pa 7 ur.

Odhod v Lecco
V petek so v Lecco odpotovali Mojstrčani Janez Dolžan (vodja), Izidor Kofler in Goran Rabič, ki bodo že po tradiciji zastopali našo državo na »alpinističnem rallyju«. V soboto se je tekmovanje že pričelo, poteka pa podobno kot lani, ko je ekipa AO Mojstrana v hudi konkurenci zasedla drugo mesto in dobila srebrni pokal italijanskega ministrstva za vojsko. Odhod na letošnje tekmovanje je podprla revija Antena.

Verjetno prvi pristopi
Danilo Cedilnik in Bojan Krivic (oba AO Matica) sta v četrtek spet odšla v Zadnjo Trento. V petek sta pričela s prečenjem grebena Jalovec-Bavški Grintavec, in sicer sta vstopila v Škrbini za Gradom. Prvič sta bivakirala na Pelcih, drugo noč pa ste že sestopila v Zapotok. Razmere sta imela zelo različne, najbolj pa so ju motili mehak sneg (tudi do pasu se jima je udiralo) in plazovi. Tudi greben je precej tehnično težak, je zelo oster, toda tudi izredno lep ter pester. Za prečenje sta potrebovala skupno 27 ur.
Greben doslej pozimi še ni bil preplezan in v njem je bilo prav gotovo še nekaj vrhov (skupno sta jih prečila 11), na katere pozimi doslej še ni stopila človeška noga. Seveda bo za to trditev težko najti dokaze, vendarle konfiguracija grebena, ki skoraj ne dopušča posameznih pristopov in dejstvo, da sta greben pozimi prva prečila, to z veliko verjetnostjo nakazuje, če že ne potrjuje.

Sklad za odprave
Pri PD Kranj so pred dnevi ustanovili namenski sklad za odprave v tuja gorstva, v katerega bodo skušali tekoče vlagati razpoložljiva sredstva. V prihodnje se jim torej ni bati, da bi se ponovila situacija kot med prijavnim rokom za letošnji Kavkaz, ko svojim kandidatom niso mogli izdati garancije za kritje stroškov.

Štuparjev memorial
Kakor smo že poročali bo »Kramarjev smuk« v nedeljo 31. t. m. na plazu pod Storžičem (organizator AO Tržič). Drugo tekmovanje za smučarsko prvenstvo alpinistov - Štuparjev memorial pa bo predvidoma 7. aprila na Kamniškem sedlu. Organizator je AO Kamnik, ki bo v kratkem razposlal natančne prepozicije.

V Kavkaz le 15 alpinistov
Vodstvo alpinistične organizacije v Moskvi je obvestilo komisijo za odprave v tuja gorstva, da ne more razširiti letošnje zamenjave. Predlagano je bilo namreč, da bi zaradi velikega zanimanja po vsej Jugoslaviji izmenjali 20 alpinistov in ne le 15. O tem, kateri bodo kandidati za odpravo »Kavkaz 74« bo KOTG sklepala danes popoldan.

Pozdravne razglednice
Komisija za odprave v tuja gorstva je že pred dalj časa dala v prodajo posebne bloke za pobiranje prostovoljnih prispevkov za V. JAHO. Posamezniki lahko vplačajo po 20 din (tudi večkrat), za kar bodo dobili iz Nepala pozdravno razglednico udeležencev odprave, eden pa bo izžreban tudi za brezplačno potovanje v Kathmandu.

Turni smuk čez Pohorje
Turni smuk čez Pohorje, ki ga organizira AO TAM iz Maribora in ki bi moral biti že preteklo nedeljo, so organizatorji prestavili na 23. in 24. t. m. Zbor udeležencev bo v petek zvečer na Ruški koči.

Kutschera v Zagrebu
V petek je v Zagrebu predaval Avstrijec Otmar Kutschera, ki je vodil odpravo »Prijateljev prirode« v južno steno Mercedaria (Andi - Argentina). Za predavanje je bilo izredno zanimanje, saj je eden od možnih ciljev II. hrvatske odprave (Andi 1974) tudi ta stena.

Avtomobilistični alpinizem
V Ameriki imajo nov nevsakdanji rekord. S posebnim avtomobilom, ki zmore tudi strmine do 25 stopinj, so se povzpeli na 3458 metrov visoki Mt. Lamborn (Rocky Mountains). Višina sicer ni rekordna, bolj presenečajo strmine, ki so jih udeleženci te »avtomobilistične odprave« morali premagati.

Znova na Mt. Everest
Čeprav se je na najvišji vrh sveta povzpelo že sedem odprav, zanimanje zanj ne pojenjuje. Letos spomladi je sem krenila španska alpinistična odprava, za katero kaže, da se je tudi lotila JZ stene. Jeseni pa pridejo; Francozi pod vodstvom Piera Mazeaua in prihodnje leto spomladi Japonke.

  20.03.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.