Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.04.1972

Delo, Šport: ... Rezultati s Kamniškega sedla

Čeprav je bilo v nedeljo slabo vreme, snežilo je in tudi vetra ni manjkalo pa še novozapadli sneg je oviral smučarje, se je devetega tekmovanja v veleslalomu za Štuparjev memorial, ki ga vsako leto na Kamniškem sedlu organizira AO Kamnik, udeležilo kar 107 tekmovalcev. Alpinistke in planinke so tekmovale na 1300 metrov dolgi progi z 230 m višinske razlike, moški pa na 600 m daljši, z višinsko razliko 410 m.
REZULTATI: alpinisti - 1. Grom (AAO Vrhnika) 1:58,7, 2. Jamnik (AO Kranj) 1:58,8, 3. Jaklič (AO Kranj) 2:11,3; alpinistke - 1. Kurnik (AO Tržič) 1:02,5, 2. Matičič (AO TAM) 1:41,6, 3. Svetina (AO Jesenice) 1:48,4; planinci - 1. Kotnik (Mojstrana) 2:00,2, 2. Zarnik (Kamnik) 2:07,0, 3. Sitar (Kamnik) 2:09,0; planinke - 1. Vilman (Javornik-Koroška Bela) 1:05,4, 2. Trobevšek (Kamnik) 2:06,3, 3. Škarja (Mengeš) 2:49,3. Med ekipami alpinistov je zmagal AO Medvode (Hočevar, Robas, Matijevec) pred AO Kamnik (Ribič, Trobevšek, Volkar) in AO Kranj (Jamnik, Jaklič, Štajer), med planinci pa PD Kamnik pred Mojstrano in PD Javornik-Koroška Bela.
Zadnje tekmovanje za prvenstvo alpinistov Slovenije bo v nedeljo, 28. maja, na plazu pod Jalovcem (memorial VTK). Organizator je Akademsko planinsko društvo.

Bilten ob 25-letnici
Alpinistični odsek in postaja GRS pri PD Kranj pripravljata izdajo posebnega biltena ob 25-letnici dela. Poleg tega so reševalci začeli s sistematičnim snemanjem novih akcij in vaj na film (super 8 mm), oboji pa bi radi v jubilejnem letu pripravili tudi odpravo v enega od visokih tujih gorstev.

Katera bo najvišja?
Tudi letos bomo - kot kaže - priča boju alpinistk, da bi dosegle višinski rekord za ženske. Poljska odprava, ki se je podala na Tirič Mir (7706 m), najvišji vrh Hindukuša, je že napovedala poskus. V ekipi so tudi tri alpinistke, med njimi tudi Allison Chadwick, poročena Onysziewicz, ki je bila ena najboljših angleških plezalk.
Doslej imajo ženski višinski rekord članice kitajske ženske odprave na Kongur Tiube Tagh (7595 m). Dosegli sta ga Phundob in Sheirab. Najvišje (toda ne na vrh) pa se je doslej povzpela 37-letna Japonka Seuko Vatanabe, in sicer 17. maja 1970 na Južno sedlo Everesta (7985 m).

Štajerci pod Everestom
Z drugo mednarodno alpinistično ekspedicijo, ki jo vodi dr. Karl Herrligkoffer, njen cilj pa je zopet jugozahodna stena Mount Everesta, so tudi trije alpinisti z avstrijske Štajerske: Adolf Huber, Adolf Weissensteiner in Peter Perner.
O odpravi niso znani najnovejši podatki. 9. marca so še zadnji pripotovali v Katmandu - seveda z letalom, ki je prepeljalo tudi tovor do Calcutte. Od tu pa do Katmanduja so ga prepeljali z dvema tovornjakoma, dalje pa so zopet vsi potovali z letalom, in sicer do Lukle, s čemer so prihranili teden dni napornega marša. Luklo je prva skupina (5 članov, 10 Šerp in 200 nosačev) zapustilo 15. marca, druga, v kateri so bili drugi v spremstvu prav tako 200 nosačev, pa 20. marca.

Plaz proži signale
Na Avstrijskem so imeli vsa leta velike težave s plazom, ki je od časa do časa zasul cesto na prelazu v širini približno 80 m. Zaradi stalne nevarnosti, da podsuje naključne potnike, so sedaj montirali poseben električen signalni sistem, ki se bo sprožil vedno, kadar se bo tudi plaz. S tem seveda plazu ne bodo preprečili, toda potniki se mu bodo lahko še pravočasno umaknili.

Haute Route
Letošnje veliko zanimanje za turno smučanje je verjetno vzrok, da so se naši planinci pričeli bolj zanimati tudi za enega najbolj znanih smučarskih prečenj v gorah, tako zvano Haute Route, ki poteka od Zermatta do Chamonixa in obratno. Kdor se bi jo rad udeležil, lahko piše na Eiselin Šport - Gerechtigkeitsgasse 78, 3011 Bern. Radi bi mu poslali prospekt in vsa potrebna pojasnila.

  20.04.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.