Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.11.2000

Tomaž Jakofčič: Nova KA

Na petkovem zboru načelnikov na Mengeški koči na Gobavici je prišlo po dolgem času do temeljite spremembe v sestavi Komisije za alpinizem pri Plninski zvezi Slovenije. Načelnikovanje najvišjega alpinističnega organa je prevzel Blaž Stres (AO Tolmin), člani KA pa so (p)ostali: Grega Lačen (AO Črna), Blaž Navršnik (AO Tam), Tomaž Jakofčič (AAO), Tanja Rojs (AO Kozjak) in Roman Robas. Načelniki podkomisij so: PZVA - Grega Kresal (AO Matica), PZATS - Grega Ažman (AO Radovljica) in PZVI - Jani Bele (AO Rašica). Danes zvečer bo na vrsti že prva seja nove KA, ali bodo šle stvari na bolje pa bo pokazal čas.

T.J.

Odlični športni vzponi
Luka Zazvonil (AO Kranj, Vrh, Samsara, Papi Sport) je v zadnjem času z odličnimi vzponi v plezališčih pokazal, da je v zares odlični formi. Med obiskom francoskega plezališča Le Tarn je med drugim opravil odličen vzpon na pogled; zmogel je 50 m dolgo Les ailes du desir (8a). V domačih logih je nekaj časa zahajal v Kotečnik in tam ponovil kratki a težki Nebo na Berlinom (8a) in Tamavček (8b), miniserijo pa zaključil z daljšo Butnskalo (8b/b+). Ko se ozračje malo ohladi, se športni plezalci, kot lastovke, radi preselijo v tople kraje. To je storil tudi Luka in v Mišji peči preplezal svojo trinajsto smer ocenjeno z 8b ali več, Bastillo (8b+), prepleza pa je tudi dva novejša projekta. Lažji, Deževna sodba ima v tridesetih metrih težave 7c, Izgubljeni sin (8a+, 40 m), pa spada med najdaljše smeri v Mišji peči.
Dobesedno po kosilu je svojo drugo 8b+, Bastillo, preplezal tudi gorenjski primorec, Igor Kalan (AO Kranj, Samsara). Očitno mu blaga klima dobro dene.

T.J.

Balvani iz ptičje perspektive
Uroš Perko (Citywall) je po krajšem poletnem počitku in kasnejšem obilnem treningu, sedaj v zelo dobri formi. Jesensko sezono je odprl z vzponi v vse bolj popularnih balvanih. V Trenti je tako kot prvi ponovil dva problema, ki jih je prvi preplezal Urh Čehovin; Bilek ima fountainbleujsko oceno 7b+, Goodfelous pa 7c. V problemu Kufajn je uspel kot prvi odkar se je odlomil eden od ključnih oprimkov, ocena je tako zrasla na Fb 7b+/c. Nadaljeval je z vzponi v krajših smereh kot sta San Pedro (7c+, NP) Pod Sušo in Biokil (/c/c+, fleš) v Bohinjski Beli. V Bitnjah je v drugem poizkusu preplezal Grizlija (8a+), serijo pa končal z odličnim vzponom v Mišji peči, kjer je na fleš preplezal Ptičjo perspektivo (8a+). Zgornjega dela te 32 m dolge smeri ni poznal, niti mu kombinacij gibov ni nihče povedal,. Kljub temu je ob dejstvu, da je Uroš stalni obiskovalec Mišje peči že deset let, o vzponu na pogled težko govoriti. Vsekakor pa gre za odličen vzpon, ki potrjuje, da je Perko odličen tudi v plezanju na pogled oz. fleš.

T.J.

100-letnica slovenskega planinstva na Koroškem
Celovec - Slovensko planinsko društvo Celovec je v veliki dvorani deželnega studia avstrijske radiotelevizije ORF s slavnostno prireditvijo praznovalo 100-letnico organiziranega slovenskega planinstva na avstrijskem Koroškem. Slovesnost, katere pokroviteljstvo je prevzela Slovenska športna zveza, se je udeležilo veliko število planincev iz Koroške in Slovenije. Častni govornik dr. Matjaž Kmecl je poudaril narodno pomembnost slovenskega planinstva na Koroškem, ki briše stara sovraštva in prispeva droben delež k potlačeni samozavesti Slovencev v koroški deželi.

I. L.

Obvestila
Vse registrirane člane alpinističnih kolektivov se poziva, da oddajo seznam alpinističnih tur za kategorizacijo za obdobje 1.12.1999 - 30.11.2000 do 30.11.2000. Seznam mora biti poslan na obrazcu »Pregled opravljenih alpinističnih vzponov«, za prvenstvene vzpone pa je poleg skice smeri potrebno poslati tudi forografijo stene z vrisano smerjo.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.