Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.02.1969

Delo, Šport: ... Plezalne šole

Alpinistični odsek PD Lj. Matica je pričel s plezalno šolo že pred mesecem dni. Kljub temu, da so na programu zaenkrat le predavanja, je zanimanje zelo veliko.
V torek (25. 2.) prične z rednim programom še druga plezalna šola, ki jo prireja Akademski alpinistični odsek. Plakati že nekaj časa opozarjajo nanjo in precej jih je prišlo celo že v društvene prostore na Trg Revolucije 1/56, tako da bo prav gotovo tudi ta dobro obiskana. Ko, bo skopnel sneg, bodo skale Turnca pod Grmado prav gotovo zopet polne.

Značilne smeri
Ker bo odslej tudi pri nas veljala težavnostna skala, kakršno je lani potrdila mednarodna planinska unija UIAA, se je komisija za alpinizem PZS odločila da hkrati z njeno razlago pripravi tudi novo tabelo smeri, ki so značilne za posamezne težavnostne stopnje. Nekaj podobnega smo doslej imeli le v vodniku »V naših stenah«, toda knjiga je že pošla in tabela je tudi že nekoliko zastarela.
Da bi dobili čim bolj objektiven izbor, so bile na vse alpinistične odseke in nekaterim posameznikom razposlane vprašalne pole s prošnjo, da podajo svoje predloge. Na osnovi odgovorov, ki jih je treba poslati do začetka marca, bo posebna skupina pripravila nov pregled.

Najlažja smer na Fitz Roy
Tudi letos je bilo področje Patagonije (Južna Amerika) zaradi zapore Nepala pomembno torišče alpinističnih odprav. Vse se še niso vrnile, niti niso znani njihovi uspehi, toda že iz dosedanjih uspehov lahko sklepamo, da bo sezona zelo uspešna.
Petčlanska ameriška naveza je v Fitz Royu izpeljala še tretjo smer, ki je od vseh najlažja. Vzpon so opravili v enem dnevu in šele pri spustu so morali bivakirati. Smer poteka bolj vzhodno od Von Rougove in so jo že lani hoteli preplezati Francozi, vendar jim je vzpon preprečilo stalno slabo vreme.
V skupini Paine so bili najprej Japonci. Toda zaradi hude nesreče enega od članov naveze so se morali vrniti. Sedaj tam poskušajo člani češkoslovaške odprave, ki imajo obširen načrt; zaključili ga bodo šele na Aconcaqui.

Ali pridejo vseeno?
Marsikatera naveza je že obupala, da bo v letošnji zimski sezoni še lahko uresničila svoje načrte. Snega je povsod prepolno in vesine so primerne le za plazove, 21. marec pa je že zelo blizu.
Kako pa bo s tistimi, ki so se namenili, da od daleč pripotujejo v naše gore? Prav gotovo že nekaj časa trenirajo, rezerviran imajo čas in pripravljene načrte! Se bodo premislili, ali bodo vseeno prišli in poskušali kljub morda neugodnim razmeram? Najavili so se reprezentanti NDR (5. - 26. 3., Okrešelj), Poljaki in alpinisti iz ČSSR, zato je vprašanje umestno. Ne bi se smelo namreč zgoditi, da bi po uspehih naših alpinistov lani zopet uspel pomemben vzpon le tuji navezi. Vse preveč so še živi spomini na Travnik, Špik in Triglav.

Novo vodstvo AO Jesenice
Pred dnevi so polagali obračun dela tudi jeseniški plezalci. Po mrtvilu, ki je bilo nekaj časa, so zabeležili zelo uspešno sezono. Njihovi vzponi so se vrstili od Zahodnih Alp prek Dolomitov, do Ceia v Kavkazu in Turčije, največ pa so plezali seveda v domačih gorah.
V letu praznovanja 45-letnice društva so si zadali številne nove in pomembne naloge, med katerimi bo glavna skrb - vzgoja. Novo izvoljeni načelnik Uroš Župančič bo lahko prav gotovo veliko koristil. Z dolgoletnimi plezalskimi in reševalskimi izkušnjami pa je obljubil, da se bo zavzel tudi za to, da na Jesenicah končno ustanovijo zopet mladinski odsek, ki bi moral biti rezervoar alpinističnih kadrov.

Tržiški alpinizem
Lani je bilo za tržiške plezalce zelo pestro. Kljub malemu številu aktivnih članov so opravili 256 letnih in 46 zimskih vzponov. Plezali so v Rili (Bolgarija), Kavkazu, Karnijskih Alpah ter seveda Kamniških in Julijskih Alpah. Ob 20-letnici bivaka v steni Storžiča so pripravili manjšo slovesnost, v Dolžanovi soteski so si uredili plezalni vrtec, tesno so sodelovali z gospodarskim odsekom in GRS, le propagandna dejavnost ni bila taka, kot bi morala biti. Zelo slaba in dotrajana je tudi alpinistična oprema. Tema problemoma nameravajo letos posvetiti zato nekaj več časa, radi pa bi pripravili tudi »žepno« odpravo v Zahodne Alpe. Novi načelnik AO Tržič je Ludvik Rožič.
Ker je pri njih zelo razvito smučanje, so se odločili za zanimivo obliko priprav na večja tekmovanja. Občasno bodo namreč pripravljali »prvenstvo odseka«. Prvo je bilo 9. t. m. na Brčevem Rovtu nad Tržičem. Zmagal je Matjaž Anderle, za njim pa sta se uvrstila Slavko Rožič in Janko Jerman.

Turni smuk odpovedan
Zaradi neugodnih snežnih razmer je turni smuk s Stola, ki bi moral biti v nedeljo, odpovedan.

Popravek za občni zbor PD Kranj
Včeraj smo napačno objavili datum jubilejnega občnega zbora PD Kranj. Občni zbor bo v torek, 25. t. m. ob 19. uri v dvorani občinske skupščine in ne v ponedeljek.

 

  21.02.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.