Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.03.1969

Delo, Šport: ... Še ena prvenstvena

Zadnjo nedeljo letošnje zimske sezone vreme ni bilo najbolj ugodno, kljub temu pa je bil v Raduhi prvenstveni zimski vzpon. V steno so vstopile tri naveze AO TAM iz Maribora: Mirko Rogina - Drago Renčelj v »Mihovo smer« (III), Lojze Pristovnik - Marjan Prelog v Kovačevo smer (VI). Edo Bedenik - Drago Kavnik pa v smer »ZZ« (IV). Južen sneg, stalna nevarnost plazov in megla z rosenjem sta prvi dve navezi prisilil k povratku. Do konca sta vztrajala le Bedenik in Kavnik in v osmih urah opravila prvi zimski vzpon po smeri »ZZ«.

Kramarjev smuk
V nedeljo 30. t. m. bo na plazu pod Storžičem tradicionalni Kramarjev smuk v organizaciji AO Tržič. Prijave je treba poslati na naslov Ludvik Rožič, Tržič - Partizanska 21, prijave pa bodo sprejemali tudi na predvečer tekmovanja.
Smuk bo v dveh tekmovalnih skupinah. Tekmovali bodo posamično in skupinsko (trije člani). Najboljša ekipa alpinistov bo dobila prehodni pokal, prvi trije v vsaki skupini pa spominske diplome.

Zbor načelnikov
Komisija za alpinizem PZS je sklenila, da bo zbor načelnikov AO v Ljubljani, in sicer v petek 4. aprila ob 16. uri (Dom slovenskih planincev »Zlatorog«). Predlagali bodo, naj bo komisija odslej delegatska, tako da bi Maribor dal 1 člana, Koroška 1, Celje 1, Kamnik 1, zgornjesavska dolina do Radovljice 1, Kranj s Tržičem 1 in Ljubljana 3. V času med sejami KA bi delo vodil 4 - 5 članski sekretariat, člani pa bi morali biti iz Ljubljane ali neposredne okolice. KA je potrdila tudi novo ustanovljeni AO Slovenj Gradec ter se dogovorila o obliki pomoči za ustanovitev AO Bovec.

Enotna kategorizacija športnikov
Jugoslovanska zveza organizacij za fizično kulturo (JSOFK) je izdelala predlog kategorizacije športnikov, ki naj bi služil kot vzorec - tudi planinski organizaciji. GO PZJ pa je na zadnji seji zavrnil, da bi pripravil kakršno koli kategorizacijo članov planinske organizacije.

Pohod po poteh I. celjske čete
V nedeljo se je že navsezgodaj zbralo pri Celjski koči nad 70 mladih planincev iz Celja, Laškega, Maribora in pripadnikov JLA, ki so se udeležili tradicionalnega pohoda »po poteh I. celjske čete«.
Ob 8. uri so odšli proti Svetini, kjer so ob spomeniku pod domom obudili spomine na slavne dni NOB. Kljub blatni poti in stalnemu rosenju je pohod nemoteno potekal in ko so počastili še spomin dveh mladih aktivistov, ki sta padla pod domom na Resevni, so pohod končali in se po krajšem počitku spustili v Šentjur pri Celju.

V nedeljo smuk v Tamar
V nedeljo bo spominski turni smuk s Slemena v Tamar, posvečen alpinistom, ki so lansko leto preminuli pod plazom. Udeleženci se bodo zbrali na Vršiču, v Erjavčevi koči (ki je polno zasedena), v nedeljo pa bodo po varni smučini odšli prek Slemena v Tamar.

Ocena jugoslovanskega alpinizma
Čeprav vsi alpinistični odseki še niso poslali poročil, je že možno približno oceniti, kakšna je bila alpinistična aktivnost v lanski sezoni, število vzponov se je nekoliko zmanjšalo, število aktivnih alpinistov je približno v mejah lanskega leta, število odsekov pa je prav tako padlo.

  21.03.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.