Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.05.1979

Delo, Šport: ... Tradicionalni VTK memorial

Akademsko planinsko društvo je že po tradiciji prireditelj vsakoletnega smučarskega tekmovanja na plazu pod Jalovcem, zadnje v seriji treh, ki štejejo za slovensko prvenstvo alpinistov. Za razliko od Kramarjevega smuka in Štuparjevega memoriala pa na VTK lahko tekmujejo le registrirani člani AO.
Tekmovanje bo v nedeljo (27. t. m.) s pričetkom ob 10. uri, lahko pa tudi že prej, če bi se sneg prehitro mehčal, na kar morajo računati tisti, ki bodo v Ta-mar prišli šele zjutraj. Poimenske prijave sprejema Akademsko PD, Ljubljana - Trg osvoboditve 1/96, do vključno četrtka, možne pa bodo še na predvečer tekmovanja do 20.30 (žrebanje številk bo ob 22. uri).
Organizatorji so že razposlali razpis na vse alpinistične odseke, včeraj pa so imeli pod Jalovcem tudi že tradicionalno »prvenstvo odseka«, da bi kar najbolj proučili razmere na plazu.

Kranjčani že v Andih
Alpinistična odprava PD Kranj v Ande, ki je odpotovala v nedeljo, 13. t. m. z vlakom ob 22.12 do Mulhousa, nato pa z letalom v Limo, je že v skupini Cordillera Blanca. Cilj odprave je »Blatna reka«, 5947 m visoki Alpamayo, ena najlepših gora na svetu, morda celo prek še ne preplezanega južnega ostenja.
V odpravi je 13 članov: Tomo Česen (19), Matjaž Dolenc (25), Jože Hobič (25), dr. Matija Horvat (zdravnik, 44), Matej Kranjc (22), Luka Karničar (član AO Jezersko, 23), Peter Markič (vodja, 23), Pavle Oman (26), Barbara (20) in Marija (22) Perčič, kot prva ženska naveza, ki se udeležuje naše alpinistične odprave, Marjan Ručigaj (30), Drago Šegregur (26) in Žarko Trušnovec (23).

Paklenica in Klek
Čeprav je prvomajsko srečanje v Paklenici komaj dobro minilo, so bili člani Akademskega AO pred tednom dni spet v tamkajšnjih stenah. Košir in Žagar sta ponovila Velebitaško smer, Klobčič in Vrtovec (Železničar) pa Mosoraško. Dobili pa smo tudi novico, da sta med srečanjem v Paklenici tam plezala tudi Roman Cerar in Lojze Pleš, člana nove sekcije (AAO) pri PD Delo. Vsega sta opravila 12 vzponov (Karabore, Raz za malo kladivo itd.). V Kuku Tisa pa sta 2. t. m. preplezala celo prvenstveno smer (II-III, 120 m) po desni strani stebra.
Celjani so bili v steni Kleka. Pet alpinistov in 13 letošnjih tečajnikov je skupno opravilo 65 vzponov. Preplezali so HPD 90, JV glavo in večino lažjih smeri.

Pred odhodom k vojakom
Komisija za alpinizem PZS poziva vse AO in AS, da do konca tedna pošljejo sezname vseh aktivnih članov, ki so bili rojeni med letom 1952 in 1961 in še niso odslužili kadrovskega roka v JLA. Seznam, ki mora razen imena in priimka, naslova, poklica, alpinističnega staža in števila opravljenih vzponov, vsebovati še dosežene nazive (kdaj), bo komisija poslala upravi za ljudsko obrambo.

Triglav v japonski reviji
Japonska alpinistična revija Iwa To Yuki, ki štirikrat letno izhaja v japonskem jeziku, le kratki povzetki so v angleščini, je ena najbolj razširjenih na svetu. Odlikujejo jo odlični barvni posnetki, zanimive tehnične skice tehnike plezanja in posnetki sten z vrisanimi smermi, kaj drugega pa povprečen Evropejec tako ne zna prebrati. Za nas pa je zanimivo, da ima že nekaj zadnjih številk vedno tudi kak sestavek o našem alpinizmu (v zadnjem je o Triglavu).

Zanimanje za Osp ne popušča
V nedeljo, 13. t. m., sta Kranjčana Marko Česen in Klemen Kobal preplezala še drugo smer - Magično gobo. Smer se jima je zdela precej težja od Stare smeri, pretirana pa se jima zde opozorila na velike razmike med klini. Če sva se midva stegnila v vsak klin brez podaljška lestvic, ki sva manjša kot 170 cm, se bo kdo drug tudi lahko - sta izjavila. Ta dan sta Staro smer ponovila Tržičana Matjaž Ivnik in Franc Meglič.

Sestanek alpinistk v Franciji
Za srečanje alpinistk, ki bo letos od 1. do 7. julija v Franciji, je komisija za alpinizem izbrala šest udeleženk, oz. tri naveze. V Francijo bodo odpotovale Barbara in Marija Perčič (AO Kranj), Slava Mrežar-Suhač (Matica) in Marija Sabolek (AAO) ter Vanda Reščič-Šušteršič (Mengeš) in Irena Markuš (Kamnik), ki je v zadnjem pregledu izpadla. Vodja naše skupine bo Nadja Fajdiga.

Komisija za alpinizem je pohitela
Da bi se pred poletno sezono, ko se alpinisti porazgube po gorah, pripravili kar se da za sistematičnejše delo v drugi polovici leta, se bo nova komisija za alpinizem prvič sešla že jutri ob 17. uri v prostorih PZS in to v polni sestavi. Kot prednostna točka dnevnega reda pa je vzgojna literatura, razmnožitev
le-te pa tudi priprava novih separatov, seznami dosegljive literature, ki bi lahko služila za dopolnitev vzgoje, itd.

Turni smuk za Cmirom
Konec maja je pričakovati, da se bodo razmere za turno smuko že izboljšale. Tako pri PZS že sprejemajo prijave za tradicionalni turni smuk za Cmirom, ki ga poznavalci prištevajo med naše najlepše ture. Smuk bo šele naslednjo soboto in nedeljo, prijave pa sprejemajo v pisarni PZS le do naslednje srede, 24. t. m.

S. M.

  21.05.1979


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.