Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.05.2001

Tomaž Jakofčič: Dirka po stenah Paklenice

V okviru mednarodnega plezalskega srečanja, je bilo tudi letos v steni Debelega kuka tekmovanje v hitrostnem plezanju. V malo popravljeni smeri Diagonalka (6b, 220 m) se je pomerilo šest navez. Vsaka naveza je morala plezati menjaje v vodstvu in vpenjati vse svedrovce. Lanskoletna zmagovalca Silvo Karo in Marko Lukič se tudi letos nista pustila presenetiti. Lanskoletni čas sta še izboljšala in za smer porabila pičlih 29 minut in 41. sekund. Domačina Čujić in Matković sta zaostala slabih pet miut, tretja, Slovaka Linek in Piala pa že sedem ninut in 14 sekund.
Karo in Lukič sta nekaj dni pred tekmovanjem za "vplezavanje" opravila zanimivo povezovalno turo. V Aniča Kuku sta pričela s plezanjem ob 7.30 in do 20.30 preplezala Rajno (7a), Šubaro (6c+), Klin (6c+) in Albatros (6c+). Vse skupaj je naneslo kar okoli 1200 m precej težkega plezanja.

Nove cene vrhov
Vlade Pakistana Indije in Nepala so izdale najnovejše sezname cen taks za vrhove. Hiter pogled na listo pove, da se cene niso kaj dosti spremenile, opaziti je le rast cene najbolj želene "normalke" na svetu; Everesta preko južnega sedla. Zaradi velikega navala na to smer je nepalska vlada dvignila ceno do skoraj neverjetnih 70 000 ameriških dolarjev za 12 člansko odpravo. Precej velika razlika s severno smerjo iz Tibeta, ki znaša "le" 5000 dolarjev (za 7 članov). Tu pa se zanka skriva v obvezi sodelovanja vseh odprav s kitajsko gorniško organizacijo, ki nato dobi dovolj denarja z organizacijo prevozov, spanja, birokracijo ipd.
V Nepalu so tudi razširili seznam dovoljenih vrhov z štirinajstimi novimi vrhovi. Najvišji "novi"vrh je Mt. Palumb v skupini Kančendzenge, kjer leži tudi na novo odprt Janak (7090 m), željena (a ne odobrena) gora naše lanske odprave v pogorje Janak Himal.

T.J.


Ob tem še članek Ponovil najtežjo smer - Tomaž Jakofčič

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.