Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.06.1968

Delo, Šport: ... Kennedyeva smer

Kakor smo že poročali, sta Enrico Mauri in Mirko Minuzzo prišla pod Civetto, da bi jo preplezala v novi - ekstremno težki smeri v območju Torre Venezia. Ker pa je imel »Giorno« ekskluzivne pravice objave, se do sedaj ni točno vedelo o zaključku vzpona. 17. t. m. je končno prišla reportaža o uspehu.
V steni sta bila 228 ur (!), ali 13 dni, z 9 bivaki, ko ju je večinoma pokrival sneg. Povprečno sta na dan opravila 28-29 m vzpona. Zabila sta okoli 400 klinov in če se spomnimo, da sta imela s seboj okoli 15 kg fotografske »šare«, potem ostanemo brez besed. Največji problem so bile strehe, ki sta jih po številnih poskusih premagala 16. t. m. in naslednjega dne izstopila. Izstopne raztežaje je plezal Mauri in to v »studencu« ledeno mrzle vode. Sestopila sta po smeri Tissi, potem ko sta se na vrhu srečala z dvema alpinistoma iz Münchena.
Smer je dobila ime po Robertu Kennedyju, ker sta za atentat nanj zvedela plezalca v steni.

Dve prvenstveni tudi pri nas
Za peto in šesto prvenstveno smer v letošnji letni sezoni smo zvedeli precej kasno. Že 1. junija sta novo smer v južni steni Rušice preplezala Janez Rupar (AAO) in Lojze Šteblaj (Litostroj). Imenovala sta jo »Smer ob rumenem odlomu«, poteka pa v vzhodnem delu stene. Ocena smeri je IV, višina stene 270 m (izmerjeno z višinomerom), čas plezanja pa 6 ur.
9. t. m so trije mladi kamniški alpinisti Marjan Perčič, Janez Humar in Blaž Slapnik preplezali novo smer v Planjavi, desno od Wisiakove grape. Imenovali so jo »Pripravniška smer«, 250 m višine pa so ocenili s IV-V (5 ur). Plezali so v zelo slabih razmerah (dež in sneg).

Peternelova smer
Vest o drugem inozemskem vzponu (avstrijska naveza) po Peternelovi smeri v triglavski steni je ostala nepotrjena. Naveza Klavdij Mlekuž - Janez Dovžan (Mojstrana), ki je 12. t. m. smer ponovila kot tretja letošnja naveza, je v njej še vedno našla sporočilo druge naveze, ki zanesljivo ne bi ostalo zataknjeno za klin, če bi bila vmes še ena naveza.

Podpora izbranim navezam
Komisija za alpinizem PZS je na zadnji seji razdelila sredstva namenjena za podporo navezam, ki letos računajo na kvalitetne vzpone v Zapadnih Alpah. Ker razen nameravanih vzponov o njih ni imela podatkov, je vsem prijavljenim preprosto dodelila enotno podporo 460 din. Podporo so dobili: Mitja Košir (Jesenice) Jernej Koritnik, Tone Škarja, Janez Uršič (Kamnik), Janko Ažman, Janez Brojan (Mojstrana), Vlado Šlamberger, Andrej Kalar, Peter in Barbka Ščetinin, Jože Mihelič (AAO), Silvo Jošt, Lojze in Janez Golob (Celje), Matija Maležič, Jože Pirnat, Mitja Košir, Franko Šuštaršič (Lj. Matica). Če v Chamonixu ne bo Belgijskega tabora za katerega sta določena Klavdij Mlekuž in Janko Kofler, bosta tudi ta dva dobila enako podporo

Vojaški inštruktorji alpinizma
V soboto so bili v Vratih izpiti starešin JLA za inštruktorje alpinizma. Z odlično oceno je opravilo izpit pet kandidatov, prav toliko je bilo prav dobrih, dva dobra, le eden pa je padel. Velika večina udeležencev je pokazala odlično teoretično znanje in prav tako praktično, čeprav se je nekoliko poznalo da na tečaju, ki ga je vodil kapetan Matič, zaradi slabega vremena niso mogli v celoti opraviti vsega praktičnega dela. Izpitom sta v imenu PZS prisostvovala Tomaž Banovec in Tone Škarja, udeležili pa so se jih tudi zastopniki JLA - polkovnik Sotler in podpolkovnik Malalan. Na večer pred izpiti pa je udeležence tečaja obiskal dr. Miha Potočnik z nekaterimi člani UO PZS.

Mednarodni alpinistični tabor
V soboto so se v Ljubljani pričeli zbirati alpinisti, udeleženci Mednarodnega alpinističnega tabora. Prva sta bila predstavnika Italije, zakonca Sylvia in Gino Buscaini, ki sta že dobra znanca naših alpinistov. Nato sta prišla Heinz Leuzinger in Hansueli Brunner, simpatična švicarska vodnika, specialista za ledene ture. Navezi iz ČSSR in Poljske sta pripotovali skupaj prek Madžarske. Piotr Malinowski in Zbigniew Szcyglolski sta oba doma iz Zakopanov, najbolj znanega alpinističnega centra Poljske, oba Čehoslovaka pa izhajata iz trde šole peščenjakov. Nemca Martin Lutterjohann, ki že pozna naše stene (Čopov steber) in Albert Steinbacher sta zaradi spremembe v zadnjem trenutku pripotovala vsak zase. Claude Fyrns in Elie Hanoteau sta pripotovala kar s spačkom iz Belgije. Čeprav nenapovedani (na vabilo namreč ni bilo odgovora) so pripotovali tudi Bolgari - Georgij Atanasov in Todor Kuzev ter Španci - Antonio Pererz Ayuso in Antonio Flores Pelacio. Kot zadnja pa sta zaradi okvare na vozilu prišla predstavnika AV Avstrije - Sepp Valazza in Johan Etscmayr. Predstavnika SZ je moral zastopnik PZS odpeljati iz letališča v Zagrebu naravnost v Logarsko dolino, ker sta imela zamudo.
V nedeljo 16. t. m, so bili na programu že prvi vzponi Nemca, ki sta Logarsko dolino zapustila že v soboto zvečer, sta preplezala Direktno smer v Štajerski Rinki. Švicarji in Belgijci so skupaj z zakoncema Ščetinin ponovili Igličevo smer, Italijani in Španci pa skupaj s Sandijem Blažino Vzhodno smer v Mali Rinki. Drugi udeleženci so bili na Klemenškovi planini. Od tod so prav tako že prvi dan opravili vzpon po Herletovi smeri (Rusi, Bolgari) ter Ogrinovi (Čehoslovaki, Poljaki in naša naveza Golob - Jošt) v Ojstrici.
Drugega dne je mešana Češko - Poljska naveza ponovila Desno smer (ena od redkih ponovitev), Nemci skupaj s Ščetininoma Gradišnikovo smer z Glavo v Planjavi, Švicarji in Avstrijci Direktno smer v Štajerski Rinki, Italijani pa Steber v isti steni.
Zadnjega dne je bilo zaradi slabega vremena nekaj manj vzponov, toda najbolj zagrizeni so vseeno plezali. Belgijci, Bolgari in Rusi so ponovili Steber Štajerske Rinke, naveza zakoncev Ščetinin Direktno v Štajerski Rinki, Čehoslovaki in Poljaki pa Igličevo smer. Drugi alpinisti so čas izkoristili za oglede okolice.
V sredo so udeleženci tabora odpotovali iz Logarske doline in se na Šmarjetni gori ustavili za kosilo in kratko srečanje s predstavniki PZS. Okoli 17. ure so nadaljevali pot skozi Bled v Tamar, koder bodo do konca sobote, nato pa bodo odšli v Vrata. V torek 25. t. m. bo v Aljaževem domu zaključek tabora.

  21.06.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.