Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.07.1967

Delo, Šport: ... V Vratih - uspešno

Tabor AAO iz Ljubljane, ki je bil od 10. do 16. t. m. v Vratih, je privabil številne mlade plezalce. Skupno je sodelovalo 25 članov AAO, kot gostje pa še dva iz Lj. Matice in po eden iz AO Jesenice in Tržiča. V štirinajstih različnih smereh so opravili 61 vzponov. Naveza Vasja Doberlet in Matija Maležič je kot tretja letos ponovila Čopov steber in opravila vzpon tudi prek smeri Sandija Wisiaka. Janez Gradišar in Bine Mlač sta opravila V. ponovitev »Zajede spominov« v Stenarju, prav tako V. ponovitev pa je opravila tudi naveza Boris Gruden in Mitja Košir v Peternelovi smeri. Razen teh smeri je bilo največ obiskov v Bavarski in Kratki nemški smeri.
V tem času je bilo v Vratih še nekaj pomembnih vzponov. Franci Salberger in Zvona Kofler (Mojstrana), sta 15. t. m. ponovila smer Bernard- Zupan, kar je letos že druga ponovitev (za Strehovcem in Šušteršičem), skupno pa šele tretja. Poljska naveza Zdzislau Czarnik - Andrej Paulo, ki je sodelovala na mladinskem srečanju UIAA, je opravila šesto ponovitev Peternelove smeri in izstopila prek Ladje (16 ur).

Jubilejne naveze
Alpinizem prav gotovo spada med tiste panoge telesne kulture, ki praktično ne poznajo starostnih meja. Znani so primeri, da so alpinisti z več kot petdesetimi leti plezali še prvenstvene in najtežje ponovitve. Joža čop je na primer z 52 leti preplezal izredno težak Centralni steber v triglavski steni, ki se poslej imenuje po njem in je še vedno med našimi najtežjimi smermi. Naš znani pianist in alpinist Marijan Lipovšek ga je v navezi s hčerko in sinom ponovil pri petdesetih letih, itd.
Tudi letos je bilo nekaj jubilejnih vzponov. Edo Deržaj je skupaj s svojim sinom Matjažem za štiridesetletnico plezanja ponovil Slovensko smer v Triglavu, Tone Bučar pa prav tako s sinom - Vojkom Zimmer - Jahnovo smer, za petdesetletnico in petintrideset-letnico plezanja. Najvišje povprečje imata prav gotovo Brojan in Delavec iz Mojstrane, ki sta preplezala Pallavicinnijev žleb v Grossglocknerju; njuna skupna starost že presega 110 let.

»Češka« v Frdamanih policah
V gorah Martuljka je pred dvema letoma preplezal znani češki plezalec Josef Čihula dve zelo markantni smeri - v Frdamanih policah in Široki peči. Oboje so naši alpinisti že dolgo poprej ogledovali in znani so celo poskusi, toda do ponovitve lansko leto ni prišlo. Naposled sta ponovila smer zakonca Barbka Lipovšek in Peter Ščetinin, in sicer v osmih urah.
Ker sta se letos skoraj vso zimo pripravljala na odpravo v Pamir in imata za seboj tudi že nekaj najtežjih smeri, nas njun čas ne sme presenetiti, čeprav sta prva plezalca za prvenstveni vzpon potrebovala polne štiri dni. Čihula in Machovič sta, kakor kaže, plezala zaradi nepoznavanja naše skale izredno počasi; ker sta bila že izmučena, sta smer tudi previsoko ocenila. Ocena ponavljalcev je namreč le V, z več mesti V+ in raztežajem VI.

Vesti iz Walliških Alp
Alpinisti, ki so se namenili prečiti Zermattske štiritisočake, so si postavili tabor v Randi, mali vasici pred Zermattom. Začetno vreme ne obeta slabega. Kakor sporočajo so si prve dolžnosti že razdelili. 15. t. m. so v treh skupinah odšli postavljat depoje za hrano. Ob 11. uri sta prek Rottbodna odšla Koflar in Oman, da bi nekje na Monte Rosu postavila III. depo. Tri ure za njima sta odšla Sazonov in Mlekuž na Hörnli Hütte, kjer bo drugo skladišče. Le nekaj za njimi pa so odšli še preostali trije proti izhodiščni točki pod Weishornom. Tu naj bi pustili manjšo količino hrane in opremo, ter postavili bivak.

  21.07.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.