Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.07.1997

Delo, Šport: ... Plaz ledu in kamenja izsilil umik

Silvo Karo in Anglež Jerry Gore sta konec maja odšla na Aljasko, kjer sta hotela preplezati novo smer v tisočmetrski steni Mt. Barrilla. Svojega načrta nista uresničila, saj se je sredi stene nanju usul plaz skal, ledu in snega. Karo (PD Domžale, Športna četa Slovenske vojske) jo je sicer odnesel brez poškodb, vendar pa je bil njegov soplezalec tako potolčen, da sta se morala umakniti iz stene.
Na ledenik pod steno ju je 2. junija pripeljalo letalo. V prvem obdobju sta imela precej slabo vreme z dežjem in sneženjem, tako da sta prvič vstopila v vzhodno steno Mt. Barilla šele 11. junija. Spodnjo polovico stene sta nameravala opremiti s fiksnimi vrvmi, nato pa v enem zamahu splezati do vrha. 

V spodnjem delu stene sta naletela na zelo zahtevno tehnično plezanje, katerega težavnost sta ocenila z A4. Napredovala sta lahko le s pomočjo posebnih pripomočkov - hudičevih krempeljcev, ptičjih kljunov in bakrenih glavic. Silvo Karo, ki je v velikih granitnih stenah preplezal že kar nekaj najtežjih smeri na svetu, je povedal, da je bilo to njegovo doslej najzahtevnejše tehnično plezanje v gorah.
Na Aljaski je junija 24 ur svetlo, vendar pa se temperature močno spreminjajo - ponoči je hudo mraz, čez dan pa se močno ogreje. Zaradi nočnega zmrzovanja in dnevnega taljenja čez stene pogosto leti kamenje in led. Ko sta Karo in Gore 18. junija napenjala še zadnji dve fiksni vrvi, sta eno od varovališč uredila v velikem kotu. Ker sta vedela, da sta na tem mestu izpostavljena padajočemu kamenju, je Karo hitro preplezal naslednji raztežaj. Ko je prišel na stojišče, je nad njima močno zagrmelo in čez steno se je usulo kamenje, led in sneg. Karo, ki je bil že izven vpadnice plazu, jo je odnesel brez posledic. Angležu pa je plaz tako poškodoval ramo in hrbet, da ni bil več sposoben za plezanje. Takoj sta začela sestopati. Naslednji plaz se je usul, ko sta bila že na varnem, poškodoval pa jima je vrvi.
Čeprav sta najtežji del stene že preplezala (težave do 5.10, A4). sta se morala zaradi nesreče nadaljnjemu plezanju odpovedati. Po radijski zvezi sta poklicala letalo, s katerim sta se 19. junija vrnila v civilizacijo.

M. P.


DELO 1997 julij 24.

Nova slovenska smer v Andih
LJUBLJANA - Grega Lačen, alpinist iz Črne na Koroškem, in Peter Mežnar, alpinist iz Tolmina, sta 17. in 18. julija v alpskem stilu preplezala prvenstveno smer Tretji svet (VI, 6. 5c, 950 m) v vzhodni steni Cavesha v perujskih Andih. V tej steni je bila do sedaj preplezana le ena smer in sicer Britanska iz leta 1983. Lačen in Mežnar sta prva Slovenca, ki sta splezala na Cavesh, ki zaradi strmih sten in ostrih grebenov sodi med težje vrhove v Andih.

M. P.
 

21.07.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.