Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.08.1974

Delo, Šport: ... Sovjetski alpinisti v Vratih

Sovjetski alpinisti iz Taškenta bodo prebili v Julijcih 10 dni. V soboto se je ena naveza povzpela po Skalaški smeri prek S stene Triglava, trije alpinisti pa so v nedeljo v navezi z našimi plezali Kamine v Mojstrovki.
V skupini je troje alpinistk, en mojster in več kandidatov za mojstra športa SZ. Trener društva Spartak, katerega člani so alpinisti, je specialist za tekmovalno plezanje (skalolazenje) in bo v petek v Vratih prikazal plezanje posameznikov in dvojic. Kogar zanima si lahko ogleda to zanimivo športno zvrst, ki se bo morda sčasoma udomačila tudi pri nas.

Številni vzponi v skupini Mont Blanca
Letos so bile vremenske in snežne razmere v skupini Mont Blanca ugodnejše kot prejšnja leta. Ker se je slovenska »kolonija« tokrat zbrala v Chamonixu ob pravem času, je bila bera vzponov izredno velika. Čeprav se plezalci niso lotili nobene od trenutno največjih tur v tem predelu, je treba šteti letošnjo poletno sezono nad Chamonixom za uspešno. To pa predvsem zato, ker so se lotili sten in grebenov Mont Blanca pretežno mladi plezalci, med katerimi so mnogi prvič plezali v ledu in granitu. Večina vzponov je bila opravljena med 1. in 15. avgustom.
Kamniška naveza Ažman-Bauman-Kramar je preplezala tri težavne ledene smeri: Diagonalno smer v Brenvi, Smer čez ledene odlome med Les Droites in Les Courtes ter smer Gréloz-Roch v Aiguille du Triolet.
Bešlin in Erjavec (AO Matica) sta se pomerila s severozahodno steno Aiguille de Bionassay, s severozahodnim razom Aiguille de la Blaitière in z Gervassuttijevim stebrom v Mont Blanc du Tacul, ob koncu pa sta preplezala še severovzhodno steno Aiguille d' Argentière (verjetno po Messnerjevi smeri).
Naveza Golli-Suhač (AAO) je bila uspešna v Gervassuttijevem stebru v Mont Blanc du Tacul (ta steber je postal modna tura, naša plezalca sta se na njem drenjala še z dvajseterico plezalcev), opravila pa sta tudi (verjetno) prvo ponovitev smeri Desmaison-Pollet-Villard v Aiguille du Triolet.
Tudi Boccalattejev steber v Mont Blanc du Tacul je doživel slovenski obisk. Preplezala sta ga Grasselli in Marinčič (AO Matica). Slednji je v navezi z Brišarjem preplezal še strmi ozebnik med Aiguille Verte in Les Droites (na argentièrski strani).
Naveza Brišar-Grošelj-Švegelj (AO Matica) je preplezala Brownovo smer v Aiguille du Plan, sama Grošelj in Švegelj pa še severno steno Aiguille d'Argentière. V sosednji Aiuille du Chardonnet sta Metljak in Mrežarjeva (AO Matica) preplezala Vzhodni greben.
Seveda so bili opravljeni še številni drugi vzponi, vendar se vsi plezalci še niso vrnili in zato nimamo vseh podatkov. Pri veliki večini omenjenih tur gre za prve slovenske ponovitve. Razveseljivo je, da so se plezalci lotevali predvsem lednih tur, čeprav niso bile razmere nič kaj ugodne in je bilo treba plezati večidel po črnem, golem ledu.


Domači vzponi

Naveza Lojze Jerman (AO Kamnik) - Janez Škofic (AS Domžale) je opravila prvo ponovitev komaj nekaj tednov »stare« smeri Klemenc-Pollak v Štruci, v sosednji Skuti pa je mednarodna naveza Dušan Kregar-Dule in Srečo Podbevšek (AO Kamnik) ter Poljak Stašek Rodzinski preplezala Zajedo.
Obisk je dočakala tudi Spominska smer Križnar-Škerl v severni steni Dolgega hrbta (1000m!). Preplezala sta jo Janez Rupar in Vlado Šlamberger
(AAO).

Začetek ženskega alpinizma
Pred 50 leti (24. avgusta 1927) je preplezala Triglavsko steno Nevina Rebekova, in sicer v navezi s svojim kasnejšim možem Slavkom Prevcem in njegovim tovarišem Stankom Hudnikom. Bil je to prvi vzpon kake Slovenke v tej steni in obenem eden od najpomembnejših mejnikov našega ženskega alpinizma.

Velik uspeh Tržičanov
Pred dnevi so se iz Francije vrnili tudi Tržiški alpinisti in povedali veselo novico: »Preplezali smo Walker.« 7. avgusta so Filip Bence-Borut Bergant in Dušan Srečnih-Janez Lončar (obe navezi AO Tržič) vstopili v severno steno Grandes Jorasses. Ker je bila skala prvega dne še večinoma kopna, so kar dobro napredovali in napravili 32 raztežajev. Med bivakiranjem pa je pričelo snežiti in snežilo je (z vetrom!) tudi ves naslednji dan, tako da so napredovali le13 dolžin vrvi in morali še drugič bivakirati. Tretjega dne pa so morali preplezati v hudem vetru še 7 raztežajev ledene stene, da so prišli na vrh Point Walkerja in lahko sestopili v Courmayer.

Naveza Dornik - Osterman
Janez Dornik in Marjan Osterman (oba AAO) sta bila v Chamonixu nekaj več kot 14 dni in med tem opravila dva vzpona in pristop (na Mont Mallet). 6. avgusta sta vstopila v znano smer Bonatti-Gobbi, ki poteka po vzhodni steni Grand Pilier d'Angle. Po 27. urah plezanja sta prišla na greben Peteurey in 8. t. m. po njem izplezala (slabo vreme, sneg in veter). Pred tem pa sta (1. t. m.) preplezala še severni steber (smer A. Charlet) Aig. de Chardonnet.

Dve prvenstveni v Srebrnjaku
Le malo je manjkalo, da se nista pogreznili v pozabo dve novi smeri v Srebrnjaku. Marjan Osterman, Andrej Stritar in Jože Žumer (AAO) so 5. julija preplezali grapo med Ribežni in Srebrnjakom (III/IV, 4 ure). Osterman sam pa je dva dni pred tem plezal desno od »Centralne« (III-IV, 2 uri).

Tendenciozno
V zadnji številki (37) trenutno najboljše alpinistične revije Mountain, je bila objavljena notica o avstrijski odpravi na Makalu, ki je presenetila člane naše IV. JAHO. 9. maja letos so Reinhold Messner, Gerhard Markl in Helmut Wagner (udeleženci 10-članske odprave pod vodstvom Wolfganga Nairza) dosegli višine 7500 m, nekako 300 m pod najvišjo točko, ki so jo dosegli Jugoslovani v južni steni. Že ti podatki niso točni (naši so dosegli višino okoli 8100 m, Španci, ki se tudi odpravljajo v to steno, pa razpolagajo s podatkom, da so Avstrijci prišli, le na 7300 m). Še hujše pa je nadaljevanje: Avstrijci dvomijo, da so Jugoslovani dosegli to točko (7800 m), ker so se stare fiksne vrvi nehale precej nižje! O namenih te in podobnih izjav seveda ni nobenega dvoma, saj hočejo svoj neuspeh vsaj zmanjšati. Tudi za mednarodno odpravo, ki gre na pot konec tega meseca, so že izjavili, da jim uspeh ne more uiti, saj so jim steno tako že oni opremili s fiksnimi vrvmi (kaj pa vrvi naše odprave za njih?).

Tabor pri koči Pellarini
Jesenski alpinistični tabor v Zahodnih Julijskih Alpah se bo pričel 31. avgusta, zbor pa bo pred kočo Luigi Pellarini (1600 m) v Žabniški krnici (Viševa skupina). Dostop je iz Ovčje vasi (Valbruna), okoli 8 km od Trbiža, iz katere zavije cesta po dolini Zajzer. Po dobrih treh kilometrih, ko prične dolina zavijati desno (več odcepov, prava cesta je označena s smernimi tablicami), levo in čez potok zložno navzgor. Pod prvo večjo strmino je potrebno, pustiti avtomobil, naprej je še okoli 2 uri hoda (iz Ovčje vasi 3 ure).
Vsi, ki se želijo udeležiti tabora v Zahodnih Julijcih, morajo poslati od matičnega AO potrjene prijave na naslov: Uroš Zupančič, Titova 3, 61270 Jesenice, z navedbo važnejših opravljenih vzponov. Zbirališče bo 31. avgusta v ŽABNIŠKI KRNICI, v koči PELLERINI.

Vzponi v Dolomitih
Pretekli teden sta bila v italijanskih Dolomitih tudi zakonca Greta in Tine Mihelič (oba AAO). V ponedeljek sta ponovila SV raz Cima Maustorna (300 m, IV), v sredo Z raz Dente del Cimone (500 m, IV), v četrtek pa Castiglionejevo smer v Campanile Predidali (300 m, IV). V petek so se jima pridružili se nekateri člani Akademskega AO in skupaj so ponovili Langesovo smer 700 m, IV) v Cima di Val di Roda.

Prvenstva v Vršacu
V nedeljo sta Janez Rupar in Vlado Šlamberger (oba AAO) preplezala novo smer v steni Vršaca, in sicer v levem delu, ob grapi s Kanjavcem. Nova smer izstopi na gredino koder je mogoč izstop iz Ceklinove smeri. Ocena: 800 m, III/IV+, 8 ur.

  21.08.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.