Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.08.1989

Delo, Šport: ... Po poškodbi spet v stenah

Peter Podgornik (AO Nova Gorica) je po skoraj dveh letih odsotnosti zaradi poškodbe ponovno začel s plezanjem bolj zahtevnih smeri. V zadnjih treh mesecih je tako v Velikem Skednju prosto ponovil smer ZSZ s Simonom Bizjakom (prav tako AO Nova Gorica). Potem je z Dušanom Erjavcem iz istega odseka prosto ponovil smer, Tako je govoril Zaratustra v Vršacu. Obenem pa je bila to tudi druga ponovitev te smeri. Nadalje je s Filipom Bencetom v Malem Koritniškem Mangrtu ponovil Meč (VI+). Sledila je Paklenica in prosta ponovitev Utopije (VII-) s Pavletom Kozjekom ter s Slavico Stojakovič prosta ponovitev Velebitaške. Z isto soplezalko je nato v Kleku splezal smer HPD 80 in Žoharjev steber. Skupaj s Simonom Bizjakom pa je 15. t. m. opravil še prvenstveni vzpon v SZ steni Planje. Novo smer sta splezala po markantnem stebru desno od grape Utrujenega stolpa. Smer je visoka 500 metrov, težave pa so enakomerno porazdeljene čez celotno steno. Ključno mesto (20 m) ima oceno VII, ostalo pa je VI+,/V-VI. Poleg tega je previsna poč v zadnjem raztežaju (5 m) ocenjena A0. Plezala sta 10 ur, skala je mestoma krušljiva, izstopni raztežaji pa nudijo lepo plezanje. Smer se imenuje Trentarski steber, posvetila pa sta jo prezgodaj umrlima prijateljema Iztoku Hrovatu in Vladu Kverhu.

Tabor pod Mangrtom zadnji teden avgusta
Alpinistični odsek Nova Gorica, organizator tradicionalnega alpinističnega tabora pod severno steno Malega Koritniškega Mangrta, obvešča, da bo srečanje letos zadnji teden v avgustu. Kot običajno bo taborjenje pod steno ob vodi. Vso potrebno literaturo bo mogoče dobiti v taboru. Vabljeni so vsi alpinisti, ki obvladajo težave od V. stopnje naprej v 600 do 800 metrov visokih stenah.

T. Č.

Vzponi v Dolomitih
V začetku tega meseca sta Tomo Šetina in Tomaž Petač (oba AO Šmarna gora) plezala v Pali. V Punta della Disperazione sta ponovila smer Timillero -Criegern (V, VI, 200 m), v zahodni steni Cima della Madonna pa smer Bertel - Kleisel, ki je visoka 450 metrov in ocenjena s VI. Marko Vrevc in Miha Vreča pa sta v Tore Venezia plezala smer Tissi – Andrich - Bartoli (VI-, 500 m), v Punta Tissi pa slavno smer Philipp - Flamm (VI+, 900 m). Tudi slednja dva plezalca sta člana AO Šmarna gora.
Janez Primožič (AO Tržič) in Igor Badalič (AO Nova Gorica) pa sta obiskala skupino Bosconero in v severni steni Rocchetta Alta di Bosconero ponovila smer Via Della Grole, ki je visoka 700 metrov in ima oceno VI, A1.

Frantarjeva in Uršičeva v Treh Cinah
Sredina avgusta je bila za Marijo Frantar (AO Rašica) in Miro Uršič (AO Impol) zelo uspešna. V Veliki Cini sta najprej ponovili smer Comici - Dimai (VI, A0, 550 m, 7 ur) potem pa v 450 metrov visoki steni Zahodne Cine še Cassin - Ratti (VI, A0, 7 ur). Pri omenjenih vzponih gre za prvi jugoslovanski ženski ponovitvi, teh dveh zelo slavnih smeri. Poleg tega sta v Mali Cini ponovili še Rumeni raz (VI-, A0, 330 m).
Še pred odhodom v Dolomite pa je Frantarjeva z angleško soplezalko Cathy Woodhead splezala Hudičev steber v Prisojniku ter Varianto Aschenbrennerja v severni steni Travnika.

V Julijcih in Kamniških
Srečko Likar (AO Vrhnika) in Darko Podgornik (Soški AO) sta v južni steni Jerebice prosto ponovila smer Vaja con dios (VI+). V SZ steni pa sta opravila drugo ponovitev Smeri izgubljenih idealov. Plezala sta prosto (VI+ , VI), prav tako tudi mesto A2 v Matijevem stebru, po katerem Izgubljeni ideali tudi izstopijo. To mesto je sedaj ocenjeno VII.
Boštjan Ložar in Andrej Gaspari sta v severni steni Travnika plezala redko ponavljano Debeljakovo varianto Aschenbrennerja (VI+, VI, 800 m). V triglavski steni pa sta ponovila kombinacijo Helbe in Čopovega stebra (VII+/VI, 1000 m). Ložar je obe smeri ponovil prosto.
Marko Vrevc in Miha Vreča (oba AO Šmarna gora) sta v Dolgem hrbtu ponovila Triangel (VII-, 350 m), potem pa sta v Široki peči prosto ponovila Čihulovo smer (VI+, 700 m).
V Julijcih je plezalo tudi precej alpinistov AO Kozjak iz Maribora. Damjan Karničnik in Stane Razdevšek sta ponovila Skalaško s Čopovim stebrom, Janko Oprešnik in Branko Verdnik pa Helbo z izstopom po Gorenjski smeri. Boris Strmšek je opravil solo ponovitev Skalaške s Čopovim stebrom, skupaj s Sašom Puhmajerjem pa sta prosto (Strmšek na pogled) ponovila Spominsko smer Iva Reye (oziroma Zmaja) v Ojstrici. Ocena za prosto ponovitev je VII-, VI+/V, višina smeri pa 470 metrov.

Plezali v Grossglocknerju
Janez Kovač, Franc Šolar in Ivan Halas (vsi trije iz Šentjerneja, kjer si Janez Kovač prizadeva za ustanovitev AS, ki bi delovala pod okriljem AO Novo mesto), so 29. julija odšli na Grossglockner z namenom, da splezajo nekaj svojega. Vstopili so čez ledeni previs v skrajnem desnem delu Palaviccinija, plezali približno 8 raztežajev po njegovem desnem robu (mestoma 60 stopinj), potem pa splezali 7 raztežajev prečnice (tudi tu mestoma 60 stopinj) na vrh Lammergrata. Izstopili so raztežaj od via normale, po kateri so se potem povzpeli še na vrh.
Kovač je v juliju plezal v JV steni Planjave in ponovil Nedeljsko smer z novo izstopno varianto, ki Nedeljsko smer povezuje s smerjo Jin-Jan. Skupna dolžina variante je 150 metrov, plezanje pa ni zahtevno (IV/ II-III).


Ponovitev Diretisime v Sfingi
Kot prva sta to najdaljšo smer v Sfingi ponovila Janez Kešnar in Marjan Kovač (oba AO Mengeš) 15. t. m. Do stika z Obrazom je treba splezati 4 raztežaje, od tam naprej pa še pet raztežajev (ves čas poteka desno od Obraza). Smer je kompleksno zelo zahtevna. Ocena je namreč VII-, A3/A1,e. Predvsem zgornji del smeri je precej izpostavljen, na nekaterih mestih pa je skala kar precej krušljiva. Za prvo ponovitev Diretisime sta Kešnar in Kovač potrebovala 9 ur in pol.
Omenjen vzpon pa ni bil edini, ki ga je v zadnjem času opravila ta naveza. Dober teden pred tem sta prav tako v Sfingi splezala Obraz, še nekoliko prej pa sta plezala v severni steni Dedca. Kešnar je tam na pogled prosto ponovil Beli raz (v navezi s Kovačem).

Inštruktorji odpotovali v Nepal
Obstoj šole za gorske vodnike v Manangu je že ogrožen

LJUBLJANA - V sredo so kot inštruktorji odpotovali v nepalsko šolo za gorske vodnike Bojan Pollak, Frane Kemperle, Matevž Lenarčič, Darja Jenko, Cene Griljc in dr. Milenko Savič iz Beograda. Zaradi slabih finančnih razmer zanimanje naših alpinistov za to šolo upada. Od že tako skromnih sredstev, ki zadoščajo le za prevoz in polovico povprečne jugoslovanske plače, bodo simboličen del priložili znesku, ki so ga Nepalci namenili letošnjemu nakupu lesa za obnovo ostrešja prihodnje leto. Brez tega bo stavba propadla. Če ne bo denarja za popravilo strehe in več denarja za inštruktorje, bo treba s tečaji prenehati. Škoda, da ugled Jugoslavije prav samo oblast še najmanj skrbi. In cenejšega načina kot je vzdrževanje te šole in tečajev v njej, si ni mogoče misliti. Potrebovali bi 10 do 15.000 dolarjev letno, zberemo jih 5 do 6.000.
Res pa je, da brez zavesti o koristnosti tega sodelovanja med Jugoslavijo in Nepalom niti tega denarja ne bi bilo.
Največji delež sta prispevala Zavod SRS za mednarodno, znanstveno, tehnično, prosvetno in kulturno sodelovanje (ZAMTES) in Republiška raziskovalna skupnost Slovenije. Ne dosti manj pa: Planinska zveza Beograda, Bombažna predilnica in tkalnica Tržič, Cene Griljc, TITAN Kamnik, Skupnost za ceste Slovenije, Induplati Jarše, Jata Ljubljana, KOTG pri PZS.
Res je del tega denarja še v obljubah, a do vrnitve inštruktorjev 10. oktobra bo gotovo že na računu PZS.

TONE ŠKARJA

Iz športnega plezanja
Začnimo tokratni pregled opravljenih vzponov z ženskimi ponovitvami. Petra Vencelj (AO Železničar) je v Dolžanovi soteski ponovila svoje lanskoletne najtežje vzpone. Tako je preplezala Mozartove kroglice in Tri srca (obe VIII+). V Ospu pa je opravila dober vzpon na pogled, in sicer je splezala Žensko finalno smer iz tekmovanja Osp 88.
Marjeta Tomšič (AO Matica) je plezala v Verdonu in Buouxu. Smer Jeanett No. 10 je splezala v Verdonu (ocena je 6c+ oziroma VII+/VIII-), v Buouxu pa je bila uspešna v smeri Podium z oceno 6c (VII+).
Tretji ženski vzpon pa prihaja iz Paklenice, kjer je Slavica Stojakovič (AO Velebit Zagreb) ponovila smer Shogooth (VIII-). Pri fantih začnimo z Dolžanovo sotesko, kjer je Janez Kešner (AO Mengeš) ponovil Disco
vertical
in Bogove (IX-). Marjan Kovač (prav tako AO Mengeš) je splezal Tri srca (VIII+), Aljaž Anderle (AO Tržič) pa je opravil enega redkih vzponov v Direktni smeri (IX). Poleg te smeri je v avstrijskem Finkensteinu ponovil smer Can-Can (VIII-/VII), na pogled pa je ponovil še dve smeri sedme stopnje (prav tako tudi klubski kolega Klemen Premrl).
Boris Čujič (AO Velebit Zagreb) je v Beli nad Vipavo ponovil Džuli Šviga (VIII+/IX-) in Možganski mrk (IX-). V Golubinjaku pri Lokvah pa je ponovil moško finalno smer Bokassa. Prvi vzpon je sicer opravil Ajo Slamič in ga ocenil IX-, potem pa je pred tekmo nekaj oprimkov odstranil oziroma zmanjšal. Ocena je sedaj IX-/ IX, prvi vzpon v tej popravljeni smeri pa gre zapisati Čujiču. Poleg teh smeri je v Paklenici ponovil prva dva raztežaja (VII+ in VIII+) Kitajskega sindroma.
Za konec pa še nekoliko starejša novica iz Paklenice, kjer je Uroš Grilc na pogled ponovil Present od nature (6c), eno od novih smeri, katere avtorji so tujci (tudi sicer je nekaj novih sedmic).

Kozjek v Triglavu
Pavle Kozjek (AO Matica) je 15. t. m. popoldan vstopil v severno steno Triglava. V dveh urah je prosto ponovil Peternelovo smer (VII-), sestopil po spodnjem delu Skalaške smeri in nato v slabih dveh urah ponovil še Prusik -Szalaya.

  21.08.1989


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.