Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.09.1992

Delo, Šport: ... Naša odprava na Anapurno odpotovala

Vodi jo Tone Škarja - Tudi še 13. osemtisočak Slovencem? - Močna ekipa
Po velikih denarnih in drugih navadnih zapletih je v soboto odprava na Anapurno vendarle odpotovala. V njej so: vodja Tone Škarja, Filip Bence, Viki Grošelj, Uroš Rupar, Iztok Tomazin, Stipe Božič, Vanja Furlan, pa Miha Kajzelj, Matjaž Jamnik, Benjamin Ravnik, Slavko Rožič in Robert Supin ter zdravnik Igor Tekavčič in snemalec TV Ljubljana Janez Hrovat. Cilj odprave je južna stena Anapurne, v kateri nameravajo ponoviti Angleško smer, če pa bodo razmere ugodne, bodo preplezali tudi direktno varianto po stebru v zgornji polovici stene.

ANAPURNA: črtkana je angleška smer iz leta 1970, pikčast pa je še nepreplezani steber.

Prva sedmerica so izkušeni himalajci, naslednjih pet pa si bo visokogorske izkušnje pridobilo na tej odpravi. Posredni cilj odprave je obdržati kontinuiteto našega himalajizma. Ravno omenjena peterica Kajzelj, Jamnik, Ravnik, Rožič in Supin je v pripravah na odpravo opravila doma in na tujem nekaj vrhunskih vzponov. Miha Kajzelj je v Koglu preplezal novo smer Amonit, ponovil pa v Vršacu Onkraj resničnosti, v Glavi Planje Črnega barona in Bodečo nežo, v Travniku Zarjo in v Veliki Cini Direttissimo, ki so vse osmice. Matjaž Jamnik je med drugimi zlezel Onkraj resničnosti, Bodečo nežo, Črnega barona, Amonit, Bergantovo v Triglavu (IX-), lansko leto pa prvenstveno v Monte Rosi. Jamnik in Kajzelj sta pozimi skupaj zlezla Katarzo v Planji (VII, A3), pred enim letom pa prvenstveno v Illampuju. Benjamin Ravnik je preplezal dve novi osmici v Rušici, Bergantovo v Triglavu, Das ist nicht kar tako v Šitah, Levi steber v Rakovi Špici, večkrat je soliral po Špiku, Triglavu, Šitah in Rušici, bil pozimi z Jamnikom v Direktni na Skalaški steber v Škrlatici in še kje. O pripravljenosti starih himalajcev seveda ni dvomiti.
Če jim bo uspelo, bo to trinajsti ali predzadnji slovenski osemtisočak, po katerem ostane le še K2. V obeh hribih imamo Slovenci že svoje prvenstvene smeri (Česnovo v K2 in Svetičičevo v Anapurni), vrhov pa žal še nismo dosegli. Za Vikija Grošlja bi bil to že deseti osemtisočak. Na odpravi bodo posneli tudi dokumentarni film. Vzpon predvidevajo med 18. in 25. oktobrom, vrnili pa se bodo 8. novembra.
Naslov odprave je: SLOVENIAN ANNAPURNA EXPEDITION. C/O WILDERNESS EXPERIENCE. P. O. BOX 4065 (TAN-GAL). KATHMANDU. NEPAL.

ALEŠ BJELČEVIČ

ALPINISTIČNE NOVICE

Tudi na Menlungtse se gre
Marko Prezelj in Andrej Štremfelj sta vendarle dobila potreben denar za svoj načrt, priplezati na glavni vrh Menlungtseja (7181 m; Kitajci ga imenujejo Qiao Geni ali Jabo Garu), na katerem doslej še ni bilo nikogar. Dvakrat je poskušala Bonnigtonova odprava, ki pa ni uspela. Sicer pa so Angleži prišli na vzhodni vrh. Prezelj in Štremfelj bosta šla v njegov severni raz. Z Brnika bosta odletela v soboto 27. t. m. ob 14.50.

(A. B.)

Društvene novice
PK Škofja Loka: Boštjan Kekec je v Špiku soliral Direktno v uri in pol. Kekec in Šubic sta v Ojstrici prosto ponovila Herletovo in Zmaja. Simona Miklavčič in Jože Kordiš ter Milan Zver in Jože Prezelj so ponovili Ašenbrenerja, Boštjan Kekec in Jure Oblak ter Simona Miklavčič in Milan Zver pa Trikot. Direktno v Stenarju (VII+) sta prosto ponovila Uroš Rupar in Boštjan Kekec.
AO Domžale: Danijel Čemas in Rok Kralj sta v Vežici zlezla Pasjo s Kramar-Močnikovo (VIII/VII-), Janez Cerar in Bogdana Žgur pa Perčičev steber, Cerar prosto. Avgusta je Rok Kralj soliral Ašenbrenerja. 12. in 13. septembra pa sta Danijel Čemas in Janez Cerar v Rušici splezala letos zelo popularni Alibabo in Smer za prijatelje (obe VIII—), prvo na pogled, potem pa še Lijak.

(AB)

Alpinistična šola v Domžalah
Organizira jo AO Domžale, vpis pa bo vsak četrtek do vključno 1. oktobra ob 19.30 v prostorih PD Domžale na Kopališki 4, zraven bazena.

Zadnje prijave za patagonski treking
Silvo Karo sprejema prijave za treking po Patagoniji, Ognjeni zemlji, Calafatih itd., ki bo od 12. januarja do 3. februaja 1993, samo še ta teden na telefon (061) 712-633.

Športno plezanje

Še o prvi ženski 8a pri nas
Vzpon Nevenke Osredkar (AO Kranj) po Ekosistcmu v Bohinjski Beli je res prva smer s francosko 8a, ki so jo preplezale naše plezalke. Prevajanje v UIAA je nehvaležno pa tudi vedno manj potrebno, če pa poskusimo, potem dobimo za 8a po stari lestvici IX+/X-, po novi, ki jo je UIAA potrdila l. 1989, pa IX+. Nekateri (gotovo pa ne vsi!) naši najtežji ženski vzponi doslej so bili Mirande Ortar Preobrazba, Marije Štremfelj Aidra (obe 7c/7c+), Mea Culpa in Joganand Metke Lukančič v Kotečniku 7c), pa Energy Crisis v Smith Rocku (IX-/IX) Simone Škarja in Petre Vencelj in najnovejša vzpona Sabine Sovinc Brezmadežna in W. Cat, ki sta oba 7c. V svetovnem merilu to ni največ, pa tudi ne malo: tu vodita Lynn Hill, ki je med obiskom v Sloveniji Ekosistem ponovila v drugem poskusu, z 8b+ in Isabelle Patissier z 8b, pri nas pa je 8a dober premik naprej.

(A. B.)

Vzponi Sabine Sovinc in Francija Jensterla
Največ pozornosti zasluži Brezmadežna v Železnikih, ki je bila včasih 7c+, zdaj pa je padla na 7c, in W. Cat v Retovjah pri Vrhniki, ki je tudi 7c. Tema sledi po težavnosti Jazz v Retovjah (7b+) in Nathalie v Bohinjski Beli (7b+), potem je Jumbo v Ospu (7b), Lady (7a+/7b) in Poezija (7a + ) v Bohinjski Beli, Teto Lizo ali po starem Italijansko v Mišji peči (7a) in Pantimento (7a) v Železnikih. To je osem dobrih vzponov, kar kaže na hitrost in seveda način plezanja, ki je vse pomembnejši dejavnik pri tem športu.
Franci Jensterle (PK Škofja Loka) je splezal tele reči: Ritem v zraku (8a+), Ekosistem (8a), Žensko za nagrado (8a) in Fatmana (7c+) na Bohinjski Beli. V istih skalah je na pogled zlezel Stephanie (7c), Strelicijo (7b+/7c) ter Madono, Nathalie in Španske jezdece, ki so vse 7b+. V Retovjah je ponovil Pokrajculjo (8a) in Vio malo (7c+). V stari Bohinjski Beli je opravil z Via facti in Literarnim nokturnom (7c+), na pogled pa je splezal še Maškerado (7b+/7c).

(AB)

Vzponi Domžalčanov
Danijel Čemas in Rok Kralj sta v Bohinjski Beli splezala Ples komarjev (7b+). Janez Cerar se je rešil Nathalie, Madone, Jazza in W. Cata, v Vipavski Beli pa Možganskega mrka (7b+) in Črnih čipk (7c).

(AB)

Športnim plezalcem
Le ti so naprošeni, da poleg imena in ocene sporočijo tudi datum vzpona in/ali čas, ki so ga potrebovali za posamezno smer. Čas je namreč zelo pomemben podatek za vrednotenje vzpona. Novice se še vedno pošiljajo na naslov A. B., Šmarnogorska pot 18, 61000 Ljubljana-Šmartno.

Himalaja in dežela pod njo
Zoran Jerin: Nekje je dežela, kjer še štiri tisoč metrov visoko naletiš na brezo in kjer prav tako visoko štiriletni otroci okopavajo krompir na njivah. Nekje je dežela, kjer so ljudje v stoletjih zgradili na milijone teras, da bi lahko v tej deželi živeli. Nekje je dežela, kjer lahko živijo v isti vasi ljudje treh ali štirih ali celo več različnih si jezikov, da se ne morejo pogovarjati med seboj. Nekje je dežela, čez katero se morajo odprave prebijati tedne in tedne, da bi prišle do snega in ledu najvišjih vrhov našega planeta. Nekje je dežela, kjer lahko včasih pospešiš korak in prideš v enem dnevu iz kraljestva večnega ledu v kraljestvo banan. Nekje je dežela, kije tako čudovita v svoji različnosti, da jo moraš vzljubiti. Ta dežela je Himalaja.

DAMJAN VIDMAR
Ko smo tistega ponedeljka zvečer nemo strmeli v televizijske ekrane, klicali drug drugega, preverjali, iskali mogoče in nemogoče povezave, veze z Nepalom, nihče od nas ni bil sposoben dojeti krute resnice. Preveč sveža je še bila razglednica, na kateri nam poln optimizma sporoča, da po vseh birokratskih formalnostih končno odpotujejo goram naproti.
Že pred 17 leti je z markiranih poti zašel v svet vertikale, v družbo ustanovnih članov takratnega AO Škofja Loka. Izjemen talent ga je že v prvih letih udejstvovanja dvignil v krog ljudi, ki jim alpinizem pomeni ne samo šport, temveč način življenja .
Čopov steber, Aschenbrennerjeva smer, Bonattijev steber in Ameriška direktna v Druju, Walkerjev steber v Grandes Jorasses, vse to so vzponi, katerih logično nadaljevanje je bila udeležba na odpravi ANDI'82, pa kasneje SHIVLING'87, ANAPURNA '90, vmes pa vrsto pomembnih dosežkov na vseh področjih alpinističnega udejstvovanja. Med tem časom si je ustvaril tudi dom in družino, in vse to uskladil v zavidanja vredno harmonijo.
Odprava na še ne osvojeni vzhodni vrh Kumbakarne je bila z njegovo tragično smrtjo kruto prekinjena že na poti do baznega tabora.
Življenje teče svojo pot in mi ostajamo. Del naših sanj pa je izginil v valovih himalajske reke.

Plezalni klub Škofja Loka

Tadej Slabe enajsti na EP
Na 1. evropskem prvenstvu v športnem plezanju se je v Frankfurtu zbrala skoraj vsa elita

LJUBLJANA - Od 18. do 20. septembra je bilo v frankfurtski Ballsportballe prvo evropsko prvenstvo v športnem plezanju. Te, letos najpomembnejše plezalne preizkušnje, so se udeležili tudi naši plezalci: Tadej Slabe, Matej Mejovšek, Vili Guček, Aljoša Grom in Metka Lukančič.
Kljub temu, da je bilo to »le« evropsko prvenstvo, je v Frankfurtu nastopila le delno okrnjena svetovna športno-plezalna elita: 64 tekmovalcev in 35 tekmovalk iz 17 držav je tri dni merilo svoje moči na 15 m visoki in 26 m široki umetni steni. Nemci so se ponovno izkazali kot odlični prireditelji, z nekorektnimi odločitvami pa so razočarali sodniki. Med številnimi primeri prestopov preko plezalnega območja so nekaterim plezalcem prestop spregledali in na ta račun so bili tudi nekateri naši predstavniki ob nekaj mest.
Z nastopom naše ekipe smo lahko zelo zadovoljni. Na tihem pričakovana uvrstitev v polfinale in enajsto mesto Tadeja Slabeta sta ponoven dokaz odlične forme našega vodilnega tekmovalca. V četrt-finale se je prebil tudi najmlajši član slovenske ekipe: Aljoša Grom in osvojil 34. mesto, medtem ko je Metki Lukančič uvrstitev v četrtfinale ušla le za las. Matej Mejovšek in Vili Guček pa sta, prvi zaradi zgrešene kombinacije, drugi pa zaradi prestopa, tekmovanje prehitro zaključila.
Med moškimi je suvereno zmagal svetovni prvak in zmagovalec lanskega svetovnega pokala François Legrand, med ženskami pa Susi Good, ki se je morala do finala za vodstvo boriti z Isabelle Pâtissier. Tudi v finalni smeri sta obe tekmovalki dosegli isti oprimek, ker pa je Goodova segla še nekaj višje, ji je pripadla zmaga.
Rezultati: ženske - 1. Susi Good (Švi), 2. Isabelle Pâtissier, 3. Laurence Guyon, 4. Nanette Raybaud (vse Fra), 5. Venera Čerešneva (SND),... 24. Metka Lukančič (Slo); moški: 1. François Legrand, 2. François Petit (obe Fra), 3. Salavat Rahmetov (SND), 4. Elie Chevieux (Svi), 5. Klaus Bûchele (Nem),... 11. Tadej Slabe (Slo),... 34. Aljoša Grom, 42. Matej Mejovšek, 47. Vili Guček (vsi Slo).

NUŠA ROMIH
 

  21.09.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.