Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.01.1979

Delo, Šport: ... Tri privlačne možnosti – Temeljito pripravljeni

Odhodi v Fanske gore, južni Pamir in Novo Zelandijo - Problem bo seveda zbiranje denarja - Zadnje zagotovilo
LJUBLJANA - Komisija za odprave v tuja gorstva PZS je pred dnevi končno objavila dolgo napovedani razpis o možnostih letošnjih potovanj v tuje gore. Prišlo je namreč še zadnje zagotovilo iz Moskve, da so predlagani aranžmaji uresničljivi in sedaj je vprašanje le še, kdo bi lahko šel (kvaliteta) in kdo bo lahko šel (denar).
V Fanske gore bo odpotovalo deset alpinistov v zamenjavo za enako število sovjetskih, ki bodo prišli v naše gore. Odprava bo na poti od 10. julija do 15. avgusta letos, od tega v gorah (tabor Artuč) 30 dni. Profsojuzi, ki so organizatorji te zamenjave, bodo naše alpiniste prevzeli v Samarkandu, dali jim bodo tudi žepnino (75 rubljev), ekvivalent tega pa seveda pričakujejo tudi za svoje člane, ki bodo pri nas od 27. avgusta do 26. septembra. Izračun stroškov še ni bil napravljen, zato tudi še ni znano, koliko bodo morali k stroškom prispevati udeleženci, oziroma matična društva, znan pa je že rok za prijave (za člane in posebej za vodjo) - 16. februar 1979. Poslati pa jih je potrebno na Planinsko zvezo Slovenije (KOTG), Dvoržakova 9 - 61000 LJUBLJANA. Pomembno pri tej odpravi je še posebej to, da v teh gorah doslej ni bil še nihče od naših in da ima to pogorje, v katerem pa je največ sovjetskih »šestic«, zelo redke tuje obiskovalce.
Obisk Južnega Pamirja bi bil mogoč v aranžmaju Federacije alpinizma SZ, ki za 1400 ameriških dolarjev na osebo prevzame vso oskrbo (in transport) v tradicionalnem mednarodnem taboru. Komisija za odprave v tuje gore je v dogovorih s turistično agencijo KOMPAS in vse kaže, da bi bilo mogoče uresničiti udeležbo na tem edinstvenem taboru tudi v dinarjih. Seveda pa moramo pristaviti, da morejo kandidati pri kalkulaciji prišteti še stroške za prevoz do Moskve in nazaj. KOTG se je odločila, da bi za letos pripravila lahko odpravo, v kateri bi bilo skupaj osem alpinistov (vključno z vodjo), trajala pa bi od sredine julija do sredine avgusta. Prijave je potrebno poslati na isti naslov in prav tako do 15. februarja. Zaradi visokih stroškov pa bo odprava subvencionirana, tako da bodo stroški udeležencev enaki onim za Fanske gore.
Tretja možnost pa se ponuja v kombinaciji s turističnim izletom, toda šele konec leta, in sicer za obisk gora na Novi Zelandiji. Odprava bo bržčas trajala tri tedne (december-januar), na pot pa bosta, v primeru seveda, da bo odpravo moč organizirati, odšli dve do tri navezi (ekstremnih) alpinistov, takih, ki bi lahko dostojno zastopali naš alpinizem. KOTG bo udeležbo podprla s prispevkom po 20.000 din na posameznika. Rok za prijavo poteče 30. marca 1979. Za tistega, ki bi se pred odločitvijo želel seznaniti z novozelandskimi gorami, pa je ne voljo precej literature v Centralni planinski knjižnici.

F.S.

Prosijo za pomoč
Komisija za alpinizem PZ Vojvodine ima v načrtu organizirati letos začetniški alpinistični tečaj (15 udeležencev), ki naj bi bil v drugi polovici februarja pod Ljubotenom (Makedonija). V njihovi pokrajini je namreč precejšnje zanimanje za alpinizem, nimajo pa potrebnega kadra za vzgojo. Zato so naprosili našo komisijo za alpinizem, da jim pomagajo z delegiranjem 2-3 inštruktorjev. Inštruktorji, ki bi bili voljni potovati v Makedonijo (povrnjene bodo dobil: stroške prevoza in dnevnice), naj se javijo Komisiji za alpinizem PZS - Dvoržakova 9, 61O0O Ljubljana do 31. t. m.

Spominski pohod na Lupoglav
Komisija za alpinizem mestne planinske zveze Sarajeva organizira 10. in 11. februarja letos že IX. spominski vzpon na Lupoglav, najvišji vrh Prenja. Pohod organizirajo vsako leto v spomin na trojico tovarišev Dilberja, Jajatoviča in Stjepanoviča, ki so se smrtno ponesrečili med povratkom s prvega zimskega pristopa, ki so ga opravili 14. februarja 1970.
Organizatorji sporočajo, da je obvezna poprejšnja pismena prijava na naslov: Gradski planinarski savez - S. Milutinoviča 10/I, 71000 SARAJEVO in sicer do 1. februarja. Udeleženci morajo s seboj prinesti popolno zimsko opremo (tudi bivak), organiziran pa bo prevoz (v obeh smereh) iz Sarajeva do Ratine okuke, Drežnice, prav tako kot tudi vodniška služba do Baninog dola. Nočitev bo v šotorih (lastnih!) blizu vasi Grabovčiča. Informacije na telefon (071) 23-434.

Na Makaluju niso uspeli
Nekaj pred koncem lanskega leta se je vrnila domov poljska alpinistična odprava, pod vodstvom znanega Januša Kurčaba, ki je imela v načrtu pristop na Makalu (8481 m), in sicer po normalni smeri. Alpiniste, med katerimi sta bili tudi: dve alpinistki (Halina Kruger-Sirokomska in Ana Okopinska), je že od vsega začetka spremljala nesreča. Najprej slabo vreme med prevozom v Nepal. Potem je v baznem taboru (tam, kjer je doslej mirno spalo že toliko odprav!) 6. oktobra plaz do smrti zasul Andrzeja Mlinarčika itd. Uspeli so sicer postaviti štiri višinske tabore: 28. septembra T1 (5300 m), 3. oktobra T2 (6640 m), 17. oktobra T3 (7000 m) in 21. oktobra T4 (7400 m), toda hudi snežni meteži so jim preprečili zaključni poskus.
Obenem s poljskimi alpinisti je bila pod Makalujem francoska odprava. Po neuradnih podatkih je dvojici, enemu od alpinistov in enemu izmed Šerp, uspel vzpon na Makalu II (7660 m).

Kratke iz Mežice
S Koroške javljajo, da ob začetku letošnje zimske sezone sicer niso dosegli kakšnih posebnih uspehov, toda brez vzponov pa le niso ostali. Zadnji dan leta sta Milan Kolar ih Janez Sešl v 12 urah opravila 1. zimsko ponovitev Veternega raza (V+, A2, 200 m) v JV steni Kordeževe glave (Peca). Vstopila sta kljub hudemu vetru, ki je bril, pomešan s snegom in dejstvu, da v steni tako rekoč ni bilo klinov in sta zato večji del morala plezati prosto. 7. januarja pa je Kolar sam opravil prečenje: Okrešelj, Turski žleb, vse štiri Rinke in nato mimo Bivaka in čez Žmavčarje v Kamniško Bistrico. Kot je povedal, je bil presenečen nad odličnimi razmerami.

Zimsko veselje
LJUBLJANA - Zimske ture so nadvse prijetne, a lahko tudi hudo nevarne. Nenadna sprememba vremena, zdrs ali nepreviden korak, vse je lahko usodno.

Previdnost, previdnost!
LJUBLJANA - Skala je zdaj zasnežena in večinoma tudi poledenela. Za tiste, ki se zdaj podajajo v stene, je zato prvo pravilo - previdnost na vsakem koraku.

Foto: Stane Klemenc

 

  22.01.1979


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.