Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.02.1973

Delo, Šport: ... Na Poljsko Erjavec - Rebula

Mednarodnega zimskega alpinističnega tabora, ki ga organizira klub Wisokohorski iz Varšave med 4. in 18. marcem pri Morskie Oko nad Zakopani, se bosta udeležila Boris Erjavec (23) in Milan Rebula (21), člana AO Ljubljana-matica. Naveza Erjavec Rebula je bila izbrana med prijavljenimi alpinisti iz Slovenije in Hrvatske zaradi odličnih vzponov, ki jih je opravila v zadnjem letu.

Znova Dhaulagiri IV
Avstrijsko himalajsko združenje je za letošnje leto pripravilo sedmo odpravo (ustanovili so ga 1953), ki jo je usmerilo na enega najvišjih še nepokorjenih vrhov - 7661 m visoki Dhaulagiri IV. Odprava je posvečena petim avstrijskim alpinistom (R. Hojer, K. Ring, P. Lavichka, P. Nemec in K. Recha), ki so se leta 1969 skupaj s šerpo Tenzingom Nindo ponesrečili med poskusom vzpona na ta vrh. Osemčlanska odprava pod vodstvom Franca Huberja bo 4. marca z letalom odpotovala v Kathmandu.

Postajamo zanimivi
Zadnja leta je v svetu opaziti vedno večje zanimanje za jugoslovanski alpinizem, čemur prav gotovo botrujejo kvalitetni vzponi v tujih gorah, ki jih vse pogosteje registrirajo tudi tuje alpinistične revije. Posebno zadnja himalajska odprava, ki je prva preplezala južno steno Makaluja, je znova dokazala, da stopamo v korak s svetovnimi dogodki. To se ne kaže le s pismi, v katerih uredniki prosijo za natančnejše podatke, temveč tudi v zanimanju proizvajalcev in trgovcev z alpinistično opremo. V zadnjih dneh sta zopet prišli dve ponudbi, za opis vzpona prek južne stene Makaluja v trenutno eni najboljših alpinističnih revij Mountain (Anglija) in za opremo znane firme R. Ch. Maillot iz Nice.

Vzpon na Demavend
8. marca se bo v kinu Komuna našemu planinskemu občinstvu predstavila tudi prva jugoslovanska ženska alpinistična odprava, ki se je lani povzpela na 5772 m visoki Demavend v Perziji. Predavala bo udeleženka in zdravnica odprave dr. Mazovčeva, predavanje pa bo zanimivo tudi zato, ker naši gorski vodniki pripravljajo poletni izlet na ta vrh.

Pomen in razvoj alpinizma
Marsikdo se je začudil, od kod PZS tako bogata zaloga znane knjige dr. Henrika Tume »Pomen in razvoj alpinizma«, da jih še vedno prodaja, čeprav je izšla že leta 1930 in to le v nakladi 2000 izvodov. Ni bilo ponatisa, kot nekateri mislijo, temveč je knjige kulturno literarna komisija odkupila od dedičev. O tem, zakaj niso bile prodane že v letih pred vojno, pa najdemo v Planinskem vestniku september 1961 na str. 470 razlago, ki jo je v zgodovino turistovskega kluba »Skala« vključil dr. Vladimir Škerlak. Knjigo, zanimivo za vse, ki se ukvarjajo s planinstvom in alpinizmom, je še mogoče kupiti (25 din) v pisarni PZS.

Obnovitvena seminarja
Komisija za gorsko reševalno službo bo letos organizirala dva seminarja za inštruktorje slovenske GRS, na katerih bodo obnovili najvažnejša vzgojna poglavja. Zimski bo na začetku aprila, letni pa od 1. do 5. julija na Vršiču. Na njem bodo sodelovali tudi reševalci z Bavarske, katerih redni gostje na podobnih prireditvah so naši reševalci.

Priročnik »Plazovi«
Pretekli teden smo poročali, da bo že v mesecu, marcu pri Planinski založbi PZS izšel priročnik »Plazovi«, ki ga pripravlja inž. Pavle Šegula. Iz zapisa pa ni bilo razvidno, da bo to le prevod, kar danes na željo inž. Pavleta Šegule popravljamo. Pisec priročnika »Plazovi« inž. Albert Gayl je namreč z dovoljenjem avstrijske GRS dal brezplačno na razpolago klišeje, odstopil pa je tudi od avtorskih pravic, zaradi česar bo priročnik lahko tako kmalu izšel in bo tudi precej cenejši, kot bi bil sicer. Inž. Pavle Šegula pa res pripravlja tudi svojo knjigo o plazovih, toda ta bo za tisk pripravljena verjetno šele prihodnje leto.

V znamenju alpinizma
Planinsko društvo Domžale bo imelo jutri ob 17.30 redni občni zbor v sejni dvorani občine Domžale. Po končanem rednem programu pa se bodo predstavili člani alpinistične sekcije, ki so v zadnjem času dosegli nekaj lepih uspehov. Z barvnimi diapozitivi in besedo bodo prikazali, kaj so počeli v zadnjem času in kako si zamišljajo svoje delo v bodoče.

  22.02.1973


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.