Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.04.1971

Delo, Šport: ... Odhod v soboto ob 5. uri!

Tradicionalni triglavski turni smuk bo v nedeljo 25. t. m., skupen odhod pa je napovedan za soboto ob 5. uri izpred Kovinarske koče na Zasipski planini (Krma). Start smuka bo v nedeljo ob 8. uri z grebena Rži (okrog 2400 m) nad Staničevim domom. Smuk pa vodi prek Apnenice, Pungrtov, mimo pastirske koče in prek Polja ter pod Draškimi vrhovi v dolino Krme. Proga je dolga okoli 9 km, snega pa je še dovolj.
Ker je prenočišč v Zasipski koči le 20, priporočamo prihod v Krmo šele v soboto zjutraj. Cesti iz Mojstrane in z Bleda (skozi Radovno) sta prevozni vse do koče. Hoje do Staničevega doma je 5 do 7 ur.

Koče odpirajo
Dom na Kofcah (1505 m), ki ga upravlja PD Tržič bo od nedelje dalje redno oskrbovan do jeseni. Dom pod Storžičem (1100 m) in Kostanjčeva koča (1520 m) na Dobrči, ki ju upravlja isto društvo, sta zaenkrat odprti le ob nedeljah in med prazniki. Koča pod Bogatinom (1513 m) v upravi PD Bohinj - Srednja vas je redno oskrbovana. Od petka dalje bo redno oskrbovan tudi dom na Uskovnici (1138 m). Vodnikov dom (1817 m) na Velem polju je od 16. t. m. redno odprt (do konca smučarske sezone). Staničev dom (2332 m) pa bo zasilno oskrbovan le za čas »Triglavskega smuka«.

Srečno pot v Pakistan!
V nedeljo dopoldne bo iz Kranja odpotovala III. Jugoslovanska alpinistična odprava v Hindukuš. Njen cilj so prvič gore Pakistana, točneje skupina Istor-o-Nal. Deset, člansko odpravo vodi dr. Ivo Valič, organiziralo pa jo je PD Kranj ob podpori številnih podjetij in organizacij.
Njeni cilji niso lahki. Glavni vrh Istor-o-Nal (7398 m) je bil že dosežen (španska odprava leta 1969) in sedaj je potrebno opraviti nekaj novega. Toda o uresničitvi tega bodo odločali politične razmere, vreme, zbrani podatki o terenskih prilikah in seveda tudi zdravje ter razpoloženje članov odprave.
Akcija pozdravnih razglednic je dobro stekla, tako da so se odločili, da vsem, ki se še zanimajo, omogočijo vplačila (žiro račun 515-9-82304: 10.- din za III. JAOH) še mesec dni po odhodu. Na 11.000 km dolgi poti jim želimo vse najboljše v gorah pa tudi obilo alpinistične sreče.

Direttissima tudi na Makalu
O letošnji francoski ekspediciji na Makalu (8470 m), ki je odpotovala 16. februarja iz Pariza, je slišati manj, kot o mednarodni na Everest. Njen cilj pa je prav tako »direttissima«, nič manj problematična in nič manj natančno načrtovana.
Vodja R. Paragot (44) je na pot v Himalajo popeljal 11 članov. Pod goro se jim bo priključilo še 20 Šerp, prtljage pa imajo nič manj kot 14 ton. Na vrh računajo priti 15. maja, toda priznavajo, da je verjetnost komaj 50 % - kljub vsej tehniki, odličnemu moštvu in bogatim izkušnjam.

Za plaketo mesta Ljubljane
Mladinski odsek PD Ljubljana matica bo organiziral v nedeljo orientacijsko tekmovanje ljubljanskih srednjih in osnovnih šol v počastitev 30-letnice ustanovitve OF. Start v obeh kategorijah bo ob 8. uri pred muzejem NOB v Tivoliju. Ekipe so lahko moške, ženske ali mešane (3 članske). Dolžina proge bo 8 km za osnovnošolce (od 5. do 8. razreda) za srednješolce pa bo 3 km daljša.

Širina poljskega alpinizma
Da je poljski alpinizem že pred leti dosegel svetovni kvalitetni vrh je znano, vse premalo pa vemo o njihovi široki dejavnosti. Le bežen pregled zadnjega Taternika, glasila njihovega Kluba wysokogorskie pa to lepo ilustrira. Različni avtorji so opisali lanske dosežke v francoskih in italijanskih Alpah (naj omenimo samo novo smer v Grandes Jorassih), Dolomitih, na Piku Pobede, v Centralnem in Zahodnem Kavkazu, v skupini Nošaka, Tasmaniji, Braziliji in Karakorumu.

  22.04.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.