Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.04.1976

Delo, Šport: ... Srečanje v Paklenici

Tudi letos bo v Paklenici veliko srečanje alpinistov iz vse Jugoslavije, priključilo pa se jim bo tudi nekaj tujih plezalcev. Vsak bo plezal ti­sto, kar mu bo najbolj ustre­zalo. Pri tem pa bi bilo vse­eno prav, da opozorimo, da je Paklenica zaščiteno področ­je (varstvo narave!) in da vsaka smer sprejme le določeno število navez. Miličnikov, ki bi urejali promet, ne bo, do nesreče pa kaj lahko pride.

Postojanke v izhodiščih
Planinski dom v Tamarju bodo začeli redno oskrbovati v torek, 27. t. m., Aljažev dom (cesta je prevozna!) še dan prej, na Vršiču pa bodo v soboto. 21. t. m., odprli še Tičarjev dom. Osrednja izho­dišča za alpiniste v Julijskih Alpah bodo tako zopet redno oskrbovana in plezalna sezo­na se lahko začne. Od sobote, 24. t. m., do 3. maja bo odprta koča pod Bogatinom.

Smuk izpod Rži
Preteklo nedeljo je bil v organizaciji gornjesavskih PD (Martuljek, Mojstrana in Ja­vornik) osmi triglavski turni smuk. Udeležba je presegla vsa pričakovanja in znova po­trdila, da so solidno organizirane tovrstne akcije s pri­memo tradicijo vedno dobro obiskane. V soboto vreme ni obetalo najbolje, bile so tu­di krajše snežne plohe, udele­žencev pa je bilo vseeno 220 (35 žensk) iz vseh krajev Slo­venije, od Kopra do Maribo­ra. Pripomniti pa moramo, da so nekateri vozili izpod Rži že v petek in soboto, ker so se bali gneče. In te, posebno v Staničevem domu, res ni manjkalo, tako da so nekate­ri odšli na prenočevanje raje v Kredarico.
Vremenske in še posebno snežne razmere za smuk v ne­deljo so bile odlične. V gor­njem delu, na Apnenici, je bi­to nekaj novozapadlega pršiča na trdo, gladko podlago, melišča pod Draškimi vrhovi so bila trda in brez plazov, smučali pa so lahko do Zasipske planine.
In še nekaj statističnih po­datkov. Sedem smučarjev se je doslej udeležilo že vseh smukov, 14 jih je dobilo zla­to kolajno (za petkratno udeležbo), 22 srebrno in 81 bro­nasto. Vsa akcija pa je pote­kala brez nezgod, tako da so bili zadovoljni tudi organiza­torji in še posebno gorski reševalci. Le - v prihodnje bo najbrž potrebno vsaj zasilno (za prenočevanje) odpreti tu­di Triglavski dom.

V Zvohu in Kočni
V soboto sta Gselman (Kranj) in Koren (Kozjak) ponovila Štajersko smer v Zvohu z novo varianto (120 m. IV. celoten vzpon 3 ure). V nedeljo pa sta preplezala še sneženo grapo v desnem delu Kokrske Kočne. Grapa je vi­soka 250 m, 300 m pa je bilo še snežišč pod njo. Sneg sta imela v glavnem trd in za ves vzpon sta potrebovala za­to le 3 ure.

Titova štafeta s Triglava

AO Jesenice je organizator tudi 28. triglavske štafete v počastitev rojstnega dne pred­sednika Tita in 35-letnice vstaje naših narodov. Udele­ženci se bodo zbrali v petek, 7. maja, v Aljaževem domu, od koder bodo odšli do Kre­darice in naprej na vrh Tri­glava. Na dan zmage 9. maja bo štafeta krenila z našega najvišjega vrha nazaj v doli­no. V Vratih pod spomenikom padlim gornikom bodo štafetno palico izročili članom dru­štva slepih, ki jo bodo po­nesli do Aljaževega doma. Na­prej jo bo nosilna mladina iz Mojstrane in drugih kra­jev v dolini. Osrednji štafeti se bodo priključili pri hotelu Triglav.

Pohod na Nanos
Zadnji pohod (17. t. m.) na Nanos je kljub slabemu vre­menu lepo uspel. 400 mladih ter članov civilne zaščite se je peš povzpelo do Bobna, kjer jim je govoril partizan Jože Pižent. Pri Abramu, od koder je prišlo še okoli 200 ljudi z vozili, je bila nato še slovesnost, ki so jo pripra­vili učenci OŠ Vipava, govoril pa je udeleženec bitke na Na­nosu Anton Ferjančič-Zvonko.

Ureditev ljubljanskega plezalnega vrtca
Ljubljanski alpinistični od­seki ( AAO, Črnuče, Matica in Železničar) so se dogovorili za organizirano ureditev osred­njega plezalnega vrtca na Turncu pod šmarnogorsko Grmado. Očistili bodo teren, zabili nekaj fiksnih klinov (te bodo obarvali rdeče) in odstranili majave skale. Po­stavili so si tudi že rok —10 dni. Vse, ki vadijo na tem področju, pa prosijo, da zabitih klinov ne bi izbijali. Raz­mišljajo tudi o razgledni tab­li.

Spet turni smuk
Konec tedna bo po progra­mu podkomisije za turno smučanje PZS turni smuk Triglavska jezera—Hribarice— Velo polje—Bohinjska vratca —Krma, ki ga bo vodil Mar­jan Keršič-Belač. Prijave spre­jemajo (z vplačilom 120 din za prevoz in organizacijo) v pisarni PZS, Dvoržakova 9 (tel. 312-553). Odhod posebnega avtobusa bo v soboto ob 7. uri izpred PZS. V nedeljo pa bo avtobus čakal v Zgor­nji Krmi.

Akademska AŠ
Drevi ob 20. uri bo v sejni dvorani na Trgu osvoboditve (II. nadstropje) predaval Mar­jan Poljanšek o bivakiranju in vračanju iz težkih sten. Za soboto pa pripravljajo izlet na Kalški greben in Mokri­co. Vodja izleta boMarjan Osterman. Podrobnejše infor­macije v društveni pisarni.

V kratkem veliko
Alpinistična sekcija pri PD Novo mesto ima šele enolet­no tradicijo. V tem času pa so napravili že zelo veliko. Lansko AŠ je obiskovalo 20 tečajnikov, letošnjo (začeli so jo pred 14 dnevi) pa 15. V lanskem letu so nato opravi­li okoli 80 vzponov, v zadnji zimi pa še okoli 30 pristo­pov. Da so v lanskem letu uspešno opravili šolo na Vrši­ču, so prispevali največ Janez Pfajfar, Tine Černe in Vasja Jerovšek (vsi člani AO Radov­ljica), na pomoč posamezni­kov in tudi močnejših AO pa računajo tudi v prihodnje. Še najbolj primemo bi bilo, če bi jih vabili na svoje orga­nizirane akcije, saj primer­nih terenov na Dolenjskem res ni.

Sarajevčani v Pamir
Sarajevski alpinisti se še naprej pripravljajo na svojo prvo samostojno odpravo (Pa­mir 76), čeprav jih močno ta­re pomanjkanje denarja. Ak­tivni pa so tudi v gorah, kjer se je v zadnjem času posebno izkazal Erol Čolakovič, saj ima največ vzponov (med nji­mi tudi več težkih ponovitev in prvenstvenih). Precej jih je opravil med taborom za­grebških alpinistov, o kate­rem smo že poročali. Logič ter brata Rakič so opravili (3. t. m.) peto ponovitev Centralnega žleba v Osobcu (Prenj). Isti in Šišič so dan kasneje preplezali še žleb (750 m) v Crnogorskom Osobcu (Sivadi­ja), brata Žalica pa sta tega dne opravila prvo ponovitev grebena Jezero—Subar—Vito (Kaoci).

Izlet in kresovanje PD Rašica
PD Rašica vabi na izlet po ljubljanski mladinski poti Jan­če — Grosuplje, ki bo v nedeljo. Odhod iz Ljubljane bo ob 6.30, zbor pa ob 6.15 na železniški postaji. Na predvečer praznika, v ponedeljek ob 19.30, pa bo v počastitev oblet­nice ustanovitve OF pri planin­skem domu na Rašici tradicio­nalno kresovanje.

  22.04.1976


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 

Vir: arhiv planID

 

1 komentarjev na članku "AN - 22.04.1976"

Boris Štupar,

Kopiral Genadij, besedilo uredila Irma

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.