Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.06.1967

Delo, Šport: ... Centralna smer v Planjavi

Lansko leto preplezana Centralna smer v Planjavi (4. IX. Koritnik - Bauman), je v nedeljo doživela že svojo drugo ponovitev. Kot prva sta jo 4. junija ponovila Berlec in Škarja iz Kamnika, sedaj pa sta jima sledila še člana AAO Janez Kunstelj in Janez Gradišar.
Obe navezi potrjujeta oceno VI- in dodajata, da je v njej še izredno malo klinov, da pa je smer izrazito tehničnega značaja, kar ji daje prednost pred drugimi v tej steni.
V soboto je bila v Kamniških Alpah ponovljena tudi Igličeva smer v Mali Rinki (J. Gradišar - Vida Strašek) ter še nekaj drugih smeri v Planjavi in okoliških stenah.

Čopov steber
Smer po centralnem stebru triglavske stene, ki je pri nas mnogo bolj znana pod imenom Čopov steber, je bila letos že dvakrat ponovljena. Prva sta bila Križnar in Škerlj (Kranj), in sicer že 28. maja, kot druga pa sta plezala Koritnik in Škarja preteklo soboto. Obe ponovitvi sta bili izvedeni v zelo težkih razmerah in s polno zapetljajev. Prva ponavljalca sta v steni izgubila dobršen del tehnične opreme. S tem sta bila močno prizadeta, ker je bila stena mestoma še pokrita s snegom. Le dobri pripravljenosti in izkušnjam iz letošnje zime sta se lahko zahvalila, da jima ni bilo potrebno bivakirati. Drugi navezi pa se je na najbolj kritičnem mestu nad glavama odlomila velika ledena sveča, ki ju je le za las zgrešila. Toda to še ni bilo vse! V kaminu sta naletela na pravi slap vode, na koncu pa se je izpulil še klin pred tako imenovano mizo. Zaradi treninga sta plezala le z eno vrvjo.

Prvi prvenstveni vzpon
Preteklo nedeljo so Anton Oman, Milan Robič, Janez Krušic, Janez Ramuš in Janez Zakrajšek izvedli nov plezalni vzpon v Spodnjem Rokavu v Martuljkovi skupini. Direktna smer skozi »Škarje« v vzhodnem ostenju Rokavov poteka po sistemu izpostavljenih prečk, kaminov in poči. Težavnost se z višino stopnjuje od III na V. Stena je visoka približno 250 m, čas plezanja pa znaša 3 ure in pol.
Alpiniste je na izstopu presenetila nevihta. V dežju in megli so nato sestopali po divjih grapah južnega ostenja in se prek grebena med Kališčem in Spodnjih Rokavom vrnili nazaj k bivaku II.

»Kavkaz 1967« - odpovedan
Priprave za letošnjo alpinistično odpravo na Kavkaz so bile ravno v polnem zamahu, ko je iz Moskve prišel odklonilen odgovor: »Odprava v Bezengi ali Cei ni možna, če hočete v Elbrus - dobro, drugače pa za letos razdremo dogovor o izmenjavi in se morate za prihodnje leto zopet prijaviti!«

  22.06.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.