Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.07.1996

Delo, Šport: ... Podvig Šentjurčanov - Chacraraju premagan

Slovenski alpinisti prvi preplezali zelo težko in nevarno zahodno steno v perujskih Andih
Ena izmed najlepših pa tudi najtežjih gora v vseh Andih je prav gotovo Chacraraju (6112 m) v perujskih Andih. Čeprav so alpinisti od vsepovsod v njem preplezali že celo vrsto smeri, je ostala zahodna stena vse do letos nepremagana. Junija pa je prvi vzpon prek osrednjega dela te težke in nevarne stene izpeljal član alpinistične odprave AO Rifnik iz Šentjurja.
Odprava je prišla v Peru že sredi maja, vendar pa so se zaradi slabega vremena stene lahko lotili šele v začetku junija. V prvem poskusu so v ledu in snegu preplezali spodnji del stene in čezenj napeli fiksne vrvi. Štiristo metrov nad vstopom so uredili bivak pod 80 metrov visoko skalno pregrado, ki se vleče čez steno.
Nato sta 16. in 17. junija Viktor Mlinar in Igor Oblak, ki jima je pomagal še Bask Ariza Monastero, preplezala skalno pregrado. Naletela sta na zelo zahtevno tehnično plezanje (VII-, A3) v previsni steni. Prvi kopni raztežaj se prevesi kar deset metrov! Ker se jima je pri urejanju zgornjega stojišča zlomil ročaj za vrtanje svedrovcev, sta se morala obrniti. Med sestopom je Igorja Oblaka zadela snežna opast, ki se je podrla v zgornjem delu stene in mu tako poškodovala roko, da do konca odprave ni bil več sposoben za plezanje. Tudi Bask Monastero je pomrznil po nogah, tako da so za delo na gori ostali le še Dušan Debelak, Viktor Mlinar in Tomaž Žerovnik.
Po tem sta se 22. junija v steno odpravila Dušan Debelak in Tomaž Žerovnik. Zaradi poslabšanja vremena sta se vrnila že naslednji dan, ne da bi resno lotila stene.
Četrti poskus, v katerem so Dušan Debelak, Viktor Mlinar in Tomaž Žerovnik steno tudi preplezali, se je začel 26. junija. Tega dne so se po pritrjenih vrveh povzpeli na vrh skalne stopnje, preplezali še raztežaj in pol, nato pa zaradi močne odjuge - čez steno so tekli slapovi vode - sestopili do bivaka pod skalno pregrado. Naslednje jutro in dopoldne je Dušan Debelak preplezal težak skalni raztežaj (VII, A3). Ko sta bila ob pol dveh popoldne pri njem tudi Mlinar in Žerovnik, je bilo že tako toplo, da bi bilo zaradi padajočega kamenja prenevarno plezati dalje. 28. junija so preplezali le dva raztežaja, nato pa prišli pod 25 m visoko navpično ledeno svečo, čez katero je neprestano letelo kamenje, led in sneg.
Počakali so noči in malo pred polnočjo se je Mlinar lotil sveče. V slabem ledu je zanjo porabil kar dve uri in pol in tako odprl pot v zgornji del stene, kjer je težavnost nekoliko popustila (skala do V, led okrog 70 stopinj). Ob 15.30 so priplezali na greben približno 50 višinskih metrov pod vrhom. Zaradi ogromnih opasti in prhkega snega so se morali vzponu na sam vrh odpovedati. Na grebenu so ostali dve uri, nato pa začeli sestopati. Sestopali so vso noč in naslednji dan ob osmih zjutraj so bili spet v baznem taboru. Spali niso že 48 ur, vmes pa so le enkrat kuhali!
Smer so poimenovali Alpos, Facig-Slovenija in jo ocenili z najvišjo možno kompleksno oceno ABO (VII+, A3, 95 stopinj, 945 m). V steni so vsega skupaj preživeli devet dni. Med vzponom so zavrtali 16 svedrovcev.

CHACRARAJU - Tomaž Žerovnik se vzpenja čez prvo skalno pregrado v novi smeri Alpos, Facig-Slovenija. (Foto: Dušan Debelak).

Po besedah Toneta Škarje, načelnika komisije za odprave v tuja gorstva pri PZS, gre za izjemno dejanje, pri katerem so člani odprave pokazali veliko vztrajnosti. Po njegovem mnenju gre za najtežjo slovensko smer v gorah, ki so primerljive s Chacrarajujem.
Odpravo so omogočili Alpos Šentjur, Facig Ljubljana, Constructa, Elektroinstalacije Selič, Maptrade, Avtoprevozništvo Rajh, Makrocom, Grafostik, Občina Šentjur, Probit, Delo, Dinos, Razvojni center IRC, Kemikal, Duena-spirulina, Evergreen club, Telkom, TERRA šport, Alp šport in Kemoplast.

MIHA PETERNEL

Martina Čufar dvakrat druga
VAL DISERE - V tem smučarskem središču je bilo minuli konec tedna 1. mednarodno tekmovanje v športnem plezanju, tako imenovana tekma boulder. Plezalci imajo na sporedu šest krajših, a zato zelo zahtevnih smeri, ki jih skušajo preplezati s čim manj poskusi.
Nastopajo prav vsi najboljši na svetu. Naš edini plezalec Vili Guček je bil uspešen v polfinalu. Ženski del reprezentance so sestavljale Martina Čufar, Katarina Štremfelj, Metka Lukančič in Maja Šuštar. Čufarjeva je nalogo opravila odlično in še s 7 tekmovalkami vse smeri splezala do vrha v prvem poskusu. Zelo dobro je prvič v svetovni eliti nastopila še ne 16-letna Katarina Štremfelj. Po polfinalu je na izvrstnem 12. mestu, Lukančičeva je 17., Šuštarjeva pa 29. in torej še v finalnem delu.
Za najboljših osem uvrščenih je bila v soboto zvečer na sporedu tekma »duel«: plezali so v parih v enakih in izredno težkih smereh. Martina Čufar je bila izvrstna. Še enkrat dokazala svojo letošnjo izjemno formo in se uvrstila v finale, kjer je v seštevku dosežkov iz obeh smeri za malenkost zaostala za Francozinjo Richer, medtem ko je bila tretja njena rojakinja Bodet. Med plezalci je presenetljivo zmagal domačin Daniel Dulac.
Tudi finalni del tekme »boulder« je Martina Čufar opravila odlično, premagala jo je samo Francozinja Liv Sansoz. Tako je Martina dosegla v enem vikendu kar dve srebrni odličji. Prihodnji konec tedna našo ekipo čaka še tekmovanje Master v Sere Chevalier. Mesto v eliti že ima zagotovljeno tudi Martina Čufar, drugi naši pa si ga bodo skušali še izbojevati na »opnu«. V Sere Chevalier žal ne bo mogla nastopiti Štremfljeva, ker zaradi mladosti še nima mednarodne licence za tekmo takšnega ranga. Drugi člani našega zastopstva bodo v Franciji preostale dni do tekme izkoristil še za zadnji trening.

TOMO ČESEN

TEČAJ ŠPORTNEGA PLEZANJA - Trener plezalcev AO Impol Rudi Lončarič se je zaradi velikega zanimanja za tečaje športnega plezanja, ki jih prireja ta mesec v Bohinju, odložil za dodatni termin med 30. julijem in 4. avgustom. Namenjen bo otrokom, starim vsaj 8 let. Podrobnejše informacije po telefonu (062) 837-247.

(M. P.)

ČITALNICA NA PZS - Čitalnica alpinistične literature na PZS bo čez poletje zaprta, septembra pa bo spet začela delovati ob istih terminih kot doslej (torek od 17. do 18. ure).

(M. P.)

Dom Petra Skalarja
PD Bovec obvešča, da je Dom Petra Skalarja na Kaninu odprt le ob dnevih, ko obratuje kabinska žičnica (za večje najavljene skupine pa ga odpro tudi posebej - informacije Miran Klaves, 061/225-199 oz. 065/86-139). Ta mesec je to le od petka do nedelje, avgusta pa bo od četrtka do nedelje. Žičnica vozi ob 8., 10., 12. in 14. uri; zadnja vožnja s Kanina je ob l6. uri.

(F. S.)
 

  22.07.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.