Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.12.1977

Delo, Šport: ... Začela se je zimska sezona

Z nastopom koledarske zime se je pričela tudi alpinistična zimska sezona, čas, v katerem se najbolj pokaže pripravljenost plezalcev, obdobje v katerem je mogoče opravljati zimske ponovitve in zimske prvenstvene vzpone. Posebno slednji pa pomenijo v današnjem času vrhunec, saj so le še redki predeli sten nepreplezani, (v glavnem so to izprane grape, ki so poleti zaradi zlizanosti neprehodne.) Razmere v gorah so sorazmerno ugodne. Daljše obdobje stabilnega vremena je sicer povzročilo, da je sneg v glavnem še prhek (pršni plazovi), kar je neprijetno posebno v grapah, toda ni ga veliko, prav tako kot tudi ne požleda. Računamo, da so vsaj nekatere naveze že vstopile v stene, ki so jih zadnji čas samotni gorohodci pogosto ogledovali. Toda o tem v glavnem pričajo, le stopinje, saj se le redek izda, kod je hodil in zakaj.

Kategorizacijo so zavrnili
Na skupščini PZJ, ki je bila v soboto v planinskem domu Smetovi blizu Zenice, o alpinizmu kot ponavadi sicer ni bilo veliko govora, vse pa je zato toliko bolj presenetila vest, da je ZTKJ zavrnil predlog kategorizacije, ki ga je pripravila slovenska podkomisija in potrdilo tudi že predsedstvo PZS. Vest je posredoval tajnik PZJ, ki pa vzrokov (razen tega, da ne ustreza sprejetim splošnim kriterijem) ni znal pojasniti, tako predsedstvo kot skupščina PZS sta sprejela sklep, da je potrebno problem takoj razjasniti v osebnih razgovorih in nejasnosti odpraviti, oziroma popraviti morebitne napake, tako da bi lahko kategorizacija veljala že prihodnje leto.

Condorjeve višave
Le redki, ki niso stalni gledalci televizije, so pretekli petek videli prvi del filma, ki ga je Radovan Riedl posnel v Južni Ameriki med letošnjo alpinistično odpravo v Cordillero Huauhuash. Glede na že izpričano kvaliteto Riedlove kamere in redke priložnosti, da vidimo planinske filme, je ljubljanski TV moč očitati, da je za najavo projekcije premalo storila. Morda zato ne bi bilo odveč, če bi predvajanje ob prvi priliki ponovili.
V petek ob 21.05 bo na sporedu še druga (zadnja) polurna oddaja, ki pa bo za razliko od prve, ki je bila bolj splošna, etnografska, skoraj povsem alpinistična. Pri vzponu prek stene Yerupaje, kjer avtor filma ni sodeloval, si je moral sicer pomagati z nekaj diapozitivi in opisnimi posnetki, zato pa je drugi vzpon (na Jirishanco Chico) prikazan toliko bolj doživeto. Ob tej priliki je prav, da omenimo še nekaj zgodovine. Iz dosedanjih poročil o odpravi namreč ni bilo razvidno, da sta SV steno Yerupaje leta 1968 kot prva preplezala Dix in Jones, udeleženca angleške odprave. Toda to je bilo še pred potresom, med katerim se je stena deloma spremenila. Vzpon na Malo Jirishanco pa ni bil prvenstven, kot so nekateri upali še po povratku. Nanjo sta se menda prva povzpela W. Mariner in S. Aeberli julija 1954, kasneje pa so smer še večkrat preplezale različne odprave.

1. ponovitev v zimskih razmerah
V nedeljo, 18. t. m., sta Marko Klopčič in Rok Kovač (oba člana AAO) v povsem zimskih razmerah opravila verjetno šele prvo ponovitev »Pripravniške smeri« v Srednjem Rokavu, ki sta jo letos 4. julija preplezala Milan Kržišnik in Tone Petkovšek (oba člana AS Logatec). Ocena IV, 300 m, ponavljalca pa sta za vzpon zaradi snega potrebovala 8 ur (prvenstveni vzpon je bil opravljen v 5 urah).

Plenum na Medvednici
V soboto so imeli na Hrvaškem zbor načelnikov AO ali plenum alpinistov PZH, ki se ga navadno udeleži vsaj po en član odseka. Dogovorili so se, da bodo leta 1979 organizirali odpravo na Kavkaz, leto kasneje pa v Ande ali gore Azije. Natančnejše načrte pa bo pripravila posebna komisija do februarja prihodnjega leta. Za načelnika KA so ponovno izbrali Miroslava Pleška. Za 25 let dela v komisiji pa so nagradili Draga Belačiča, popularnega Žoharja. Med alpiniste pa so sprejeli 3 (izmed 156!) pripravnike AO Zagreb-matica in enega iz AO PDS Velebit, medtem ko je s seznama odsekov odpadel AO Vihor, tako da imajo sedaj le sedem AO in dve AS.

Alpinistične šole
V nedeljo so zaključili AŠ na Uršlji gori, ki se je je udeležilo 5 tečajnikov, 6 pripravnikov, 7 članov in le dva predavatelja (nekaj predavanj so imeli namreč tudi udeleženci šole sami), šola je povsem uspela. Čeprav udeležba ni bila tako številna kot so pričakovali. Alpinistična šola Akademskega AO pa se bo pričela drevi, ob 20. uri v društvenih prostorih v Ljubljani na Trgu osvoboditve 1/56. Uvodno predavanje bo imel Nejc Zaplotnik o odpravi »Karakorum 77«.

Zametki AS v Sežani
Že pred leti, nekako leta 1970 so se v Sežani pričeli ukvarjati z alpinizmom. Najprej posamezniki, dokler niso lani in letos poslali prvih na tečaje ter se kot AS skušali priključiti AO Postojna. V tem času so opravili tudi že kakih 40 vzponov. PD Sežana jim je tudi oskrbelo nekaj najnujnejše opreme, nekaj pa so si jo nabavili sami in si pričeli urejati tudi plezalni vrtec v dolini Risnik pri Divači (drugače pa obiskujejo tudi skale na Črnem kalu). Letos so našteli 48 vzponov, dva zimska, turni smuk, osem pristopov nad 3000 m in 34 letnih plezalnih vzponov III. in IV. težavnostne stopnje. Med temi sta tudi dve prvenstveni turi.

Dopolniti je treba prijave za Everest
Komisija za odprave v tuje gore poziva vse kandidate za odpravo »Everest 79«, ki so bili izbrani v prvo selekcijo in še niso poslali pregleda svoje aktivnosti v letošnjem letu, da to store najkasneje do konca leta.

Sprejem v Kamniški Bistrici
V soboto so imeli v Kamniški Bistrici alpinisti iz Kamnika in Mengša tradicionalni sprejem. Med alpiniste so sprejeli dve dekleti (v vsak AO pa eno) in štiri fante (enega v AO Mengeš in tri V AO Kamnik). Omenimo naj še, da so imeli pred sprejemom delovno akcijo na tovorni žičnici Kokrsko sedlo ter da je AO Kamnik letos proslavil 40-letnico (ustanovil ga je Pavle Kemperle s tovariši).

Poljaki gredo na dva osemtisočaka
Poljski alpinisti bodo prihodnje leto imeli dve odpravi v nepalsko Himalajo. Odprava PKG pod vodstvom Pjotra Mloteskega bo pred monsunom naskočila eno najvišjih še neosvojenih kot, okoli 8490 m visoki južni vrh Kangčendzenge, KW iz Varšave pa bo pod vodstvom Januša Kurboaka jeseni poskusila priti na Makalu (8481 m). To odpravo bodo organizirali v počastitev 50-letnice osnovanja kluba v Varšavi. Poleg njih pripravljajo še nekaj odprav v Hindukuš ter v Karakorum, ki pa še niso dobile dovoljenj.

Tatranci v Fanskih gorah
Letos se je v Fanskih gorah (Tadžiška SZ) mudila tričlanska odprava slovaških alpinistov pod vodstvom Arna Puskasa, ki je te gore obiskal že leta 1974 in 1976. Opravili so tri vzpone na vrhove nad 4000 m in prav toliko na pettisočake. Puskas pa je potem sam v družbi s sovjetskimi alpinisti obiskal še pogorje Mačta, ki je zelo podobno Fanskim goram ter opravil še en vzpon na vrh prek 5000 m. Vse to so gore, ki jih tujci le redko obiščejo in so že nekaj časa tiha želja tudi naših organizatorjev.

Zaključek AO Črnuče
V soboto so se na Veliki planini zbrali člani AO Črnuče in med alpiniste sprejel tri pripravnike. Sicer pa so bili v letošnjem letu aktivni tudi kot celota: 22 jih je opravilo blizu 300 vzponov, največ pa jih je zbral Filip Štucin (51).

 22.12.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.