Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.01.1967

Delo, Šport: ... Še - slabe razmere v stenah

Zimski alpinizem se pri nas zaradi tega še ni povsem razmahnil
Dobra dva meseca je poteklo, odkar so stene in grebeni naših gora nekoliko bolj osamljeni. Uspehi v letni alpinistični sezoni doslej v zimski še nimajo inačic! Ali so vzroki le objektivne narave - kratek dan in slabe razmere v stenah, ali pa zopet manjkajo le vzgledi? Za sedaj točnega odgovora še ni. Navzlic temu pa ni mogoče trditi, da naše gore povsem samevajo!

ZIMSKI VZPON Foto: F. Savenc

Priprave na letošnjo zimsko sezono so se začele pravočasno. Že za praznike, ob koncu novembra, je večino odsekov planiralo krajše tečaje in skupne odhode v gore. Žal so se ti večinoma ponesrečili, čemur je botrovalo slabo vreme in neugodne snežne razmere. Sedaj lahko ugotovimo, da je vsaj kolikor toliko uspel le tečaj štajerskih alpinistov na Peci. Tam so se zbrali predvsem mlajši plezalci Šaleškega alpinističnega odseka, Kozjaka iz Maribora in Prevalj - skupno 35. Ker pa razmere tudi pri njih niso bile najboljše, so program nekoliko spremenili in se posvetili predvsem turnemu smučanju in uvežbavanju uporabe derez in cepina.
Sledili so manjši in večji izleti posameznih odsekov v Julijske in Kamniške Alpe. Za vse niti ne vemo. Člani plezalne šole AO Lj. Matica, razdeljeni v dve skupini, so istega dne opravili vzpon na Zadnjo Mojstrovko in Grintovec, Medvodčani na Prisojnik itd. Ob koncu leta so bili nekateri alpinisti redni in največkrat tudi edini gostije naših gorskih postojank. Še pred uradnim pričetkom zimske sezone, ki se začne s koledarsko zimo, so se začeli tudi že prvi plezalni vzponi, ki pa so bili žal osamljeni in osredotočeni praktično le na dolino Planice, oziroma točneje na Rateške Ponce.
V nedeljo, 25. decembra, so člani Akademskega alpinističnega odseka organizirali »otvoritev zimske sezone« - tradicionalni zbor v Tamarju, ki pa letos žal ni uspel.
Slabo vreme v nedeljo zjutraj pa je povrh vsega preprečilo še vse nameravane vzpone.

Kako je bilo med novoletnimi prazniki
Novoletne praznike je večina plezalcev, ki se resno pripravlja za letošnjo zimsko sezono, izkoristila za preučevanje razmer v stenah. Najbolj so bili aktivni na Kamniškem sedlu in kot vedno - tudi v Tamarju. Na Kamniškem sedlu se je zbrala precej pisana družba, saj so bili zastopani plezalci iz Kamnika in celo iz Zagreba. Ponovili so vzpone po levem (Škarja in Koritnik, kar je verjetno šele druga ponovitev) in desnem stebru Brane ter preplezali Šijo in Severozahodni greben Planjave. Tu pa eni od obeh navez, ki sta istočasno vstopili, ni šlo tako kot bi moralo. Navzoči tovariši pa so ji pravočasno omogočili varen sestop do koče.
V Tamarju so izvedli večje število pristopov - na Jalovec, Strug in Vevnico, ter tudi nekaj vzponov v Rateških Poncah. Od teh je posebej vreden omembe vzpon mlade ljubljanske naveze Doberlet - Maležič v Strugu. Ne morda zaradi same smeri, saj ne sodi med posebej težke pač pa zato, ker sta opravila, prvo ponovitev smeri, ki sta jo Krivic in Jernej Horvat preplezala v prvenstvenem zimskem vzponu komaj teden dni prej (varianta smeri Juvan-Duhovnik-Robas).
Tudi drugod po gorah alpinistov v teh dneh ni manjkalo! Zadostovalo je že, da si s katerega koli vrha pogledal malo naokrog in že si opazil sledi, največkrat pa kar sključene postave, ki so se pod težkimi nahrbtniki pehale v breg - seveda če ni bila ravno megla!

Tudi že v težjih smereh
Čeprav ni potekel še niti mesec zimske alpinistične sezone in so po vseh izjavah razmere še zelo neugodne, pa beležimo vendarle tudi že dva (znana) poskusa v težjih smereh. Krivic in Horvat sta 24. decembra lani vstopila v smer Belač – Zupan v Šitah. Toda po eni vrvni dolžini, za katero sta potrebovala tri ure, sta se obrnila, ker sta spoznala, da bi za celo smer potrebovala mnogo preveč! Skale so bile namreč povsem prekrite z ledom in snegom.
Dva dni za njima sta poskusila še Kalar in Bervar, to pot v Razu Jalovca. Toda tudi onadva sta se morala obrniti, čeprav iz drugega razloga (lažjega zdrsa drugega v navezi).
Od vse alpinistične druščine, ki se je v tej zimski sezoni pokazala sedaj aktivna, je naveza Krivic - Horvat pokazala največ, še posebaj zavzet pa je bil prvi. Doslej sta izkoristila veliko večino razpoložljivih primernih dni in sta seveda tudi temu primerno pripravljena! Prvenstvena varianta smeri Juvan-Duhovnik-Robas v Strugu, dve prvenstveni smeri v Vevnici, prva ponovitev (z varianto) »Zimske smeri« v Strugu, prva ponovitev smeri Juvan-Duhovnik-Robas in še precej pristopov na posamezne vrhove je že zapisano v njunih dnevnikih.

  23.01.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.