Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.01.1970

Delo, Šport: ... Poskus v Šitah in vzpon v Vevnici

V nedeljo navsezgodaj je Boris Krivic že, drugič letos vstopil v znano »Zajedo Šit« smer ki je nekaj časa veljala kot najtežja pri nas. To pot je bil z njim Danilo Cedilnik. Prvega dne sta splezala štiri raztežaje in bivakirala v luknji. Toda razmere, čeprav bodo letos težko boljše, so ju zopet zavrnile. Sneg se je vsipal s stene, ponekod je bilo potrebno odkopati vsak oprimek, itd. V ponedeljek sta sestopila.
V torek se je Krivic odločil, da sam opravi še en prvi zimski vzpon v Poncah. Vstopil je na mestu, kjer prične »Zimska smer« (Kambič - Savenc) in z vesin nad vstopom zavil po veliki grapi na vrh Vevnice.

Tudi v največjem mrazu ne odnehajo
Štirim alpinistom (Gugliatti, Pedroni, Ghetti, Forni) iz kluba »Rezia« v Severni Italiji je uspelo zahtevno prvenstveno zimsko prečenje Rosega (3963 m), Scherschena (3961 m) in Bernine (4050 m). Plezali so skupno 76 ur v najhujšem mrazu (-30 do -45 stopinj C) in imeli tri bivake v globokih snežnih jamah, da so se ubranili hudega vetra in mraza. Največje težave so imeli pri sestopu z Malega Rosega. Ker je močno plazilo, so sestopili skozi 70 stopinj, popolnoma poledenel žleb.

Turške gore čedalje bolj obiskane
Alpinistični odsek v Ostravi (ČSSR), ki je v zadnjem času izpeljal že nekaj uspešnih odprav v tuje gore, bo letos slavil 100 letnico. Njihov prvotni načrt, ponoviti odpravo na Pik Komunizma, pa je žal propadel, ker ne dobe dovoljenja. Odločili so se za gore Turčije, ki postajajo med alpinisti vedno bolj »moderne«, obenem pa je njihov obisk sorazmerno cenen. Obiskali bodo pogorje Dakkar.

Mauri odpotoval na Cerro Torre
Italijanski alpinist Carlo Mauri je v zadnjem času poskrbel že za nekaj senzacij. Lansko leto se je med drugim udeležil tudi neuspele pustolovščine »RA«, ko je skupaj z Heyerdallom in še z nekaterimi skušal iz Afrike na čolnu iz trstike odpluti v Ameriko. Letos 2. januarja pa je skupaj z osmimi alpinisti odpotoval v Buenos Aires in dalje pod Cerro Torre.
Cerro Torre velja za eno najtežjih gora Patagonije. Nanj sta prva stopila Maestri in Egger, toda pri sestopu se je Toni Egger smrtno ponesrečil. Sledili so številni poskusi, med katerimi sta uspela le dva (Argentinci in Američani). Toda zahodna stena je še vedno nepreplezana (v njej še posebno hudo razsajajo močni vetrovi) in prav ta je cilj letošnje italijanske odprave.

Na Mount Kenya Ruvenzori
15. januarja je iz Milana odpotovala petčlanska odprava »pajkov« iz Lecca. Namenjena je na Ruvenzori in Mount Kenyo. Člani odprave, v kateri sta tudi dve alpinistki, imajo za seboj že več odprav v Ande in druge tuje gore.

Draga reševanja
Vloga helikopterja v gorski reševalni službi je vedno večja in posebno v Zahodnih Alpah. Taka reševanja so za ponesrečence manj boleča, zdravniška pomoč je hitrejša in zato verjetnost ozdravljenja večja. Toda vzporedno z modernizacijo se vedno bolj pojavlja problem plačevanja stroškov, oziroma problem zavarovanja za primer reševanja. Pred kratkim se je pod Jungfraom, blizu koče Holandia, ponesrečil petdesetletni smučar. Natrgal si je »ahilovo tetivo« in na pomoč so poklicali helikopter. Račun se je glasil: 81 minut letenja po 25 frankov, dodatni stroški za pilota 69 frankov in režija - skupaj 2.107,40 Šfr.
Toda tudi brez sodelovanja helikopterja reševanja v tujini niso ravno poceni. Dva plezalca je lansko leto zalotilo neurje v severni steni Velike Cine. Prišlo je devet članov italijanske GRS (Corpo Nationale Soccorrso Alpino) skupaj z zdravnikom. Prinesli so jim tople pijače, nudili prvo pomoč in jih spremili v bolnico. Račun: devet oseb po 12.000 Lit, dodatek za težavnost 270.000, potrošena oprema in ostalo 513.500 Lit.

Načrti Poljakov
Prihodnje leto bodo alpinisti Kluba Wisokogorski - Poljska slavili 100-letnico. Za to priliko imajo v načrtu odpravo na enega od himalajskih osemtisočakov.
Da bi bila odprava čim uspešnejša, bodo tudi letos nabirali izkušnje v Hindukušu, Karakorumu, Himalaji in drugih gorah. Najbolj zanimiva odprava bo v področje Pendžaba. Tja so se namenili alpinisti iz Wroclawa skupaj z indijskimi. V načrtu imajo dva vrhova visoka od 6700 do 6900 metrov.

  23.01.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.