Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.07.2001

Jernej Bevk: Neuspeh odprave na Ogre

Iz Pakistana so prišle novice o osrednji slovenski dopravi Ogre 2001. Odprava je odšla na pot v začetku junija, a doslej zaradi nedelovanja satelitskega telefona, nismo vedeli, kaj se dogaja z njo. Po skopih podatkih so bile letos v spodnjem delu stene razmere zelo slabe (snega je bilo veliko manj kot prejšnja leta), zato so jim stalno padajoče kamenje in led onemogočili varno napredovanje. Odprava se je včeraj vrnila domov.

Mladinci uspešni na evropskem pokalu
V Arcu ob Gardskem jezerru je bila letošnja četrta tekma za maldinski evropski pokal v športnem plezanju s 17 slovenskimi plezalci. Majhni oprimki in težki gibi so narekovali hitro in odločno plezanje brez večjih napak, v finalu pa sta samo dve smeri za vse kategorije marsikoga prikrajšale za zanimiv potek tekme. Po sobotnih kvalifikacijah se je v finale uvrstilo 12 slovenskih plezalcev, najuspešnejša pa je bila Natalija Gros z 2. mestom. Spet je bila od nje za malenksot boljša Jeny Lavarda, ki si je z metom proti višjemu oprimku zagotovila zmago. Za las je bila ob stopničke Nastja Guzzi, ki je zasedla 4. mesto. S svojo najboljšo uvrstitvijo na tekmah za evropski pokal se lahko pohvalita Jure Bornšek in Andrej Trošt. Oba sta zasedla 5. mesto, na katerem sta pristala tudi Katja Vidmar in Tomaž Valjavec.

Mednarodna tekma v športnem plezanju za mlajše kategorije v Ravenni (Italija) je potekala v treh disciplinah: balvani, težavnost in hitrost. Med 93 tekmovalci iz vse Evrope je bilo tudi 20 športnih plezalcev iz Slovenije, ki so kar 12-krat stopili na stopničke za zmagovalce: Rok Deželak za 1. mesto v balvanih, Aleš Jurjec za 1. mesto v težavnosti, 2. mesto v skupni razvrstitvi in za 3. mesto v balvanih, Jernej Kruder za 2. mesto v balvanih, Luka Tamše za 2. mesto v težavnosti, 2. mesto v hitrosti in 3. mesto v skupni razvrstitvi, Anže Grilc za 3. mesto v hitrosti, Grega Selak za 3. mesto v težavnosti, Kaja Švab za 3. mesto v težavnosti in Lea Kos za 3. mesto v težavnosti. Največ odličij je bilo v disciplini težavnost, saj so v kategoriji B dečki zasedli vse tri stopničke za tekmovalce.

Klemen Mali na Aljaski
Klemen Mali je v navezi z Američanom Timom Cioskom preplezal dve prvenstveni smeri v Kichatna Spires na Aljaski in dodal še solo ponovitev. Območje je znano po prvovrstnem granitu in navdušujoči navpičnosti, označuje pa ga predvsem precejšnja osamljenost. Ko te enomotorno letalo odloži na ledeniku, si za dogovorjen čas (za nekatere pa tudi dalj) prepuščen samemu sebi. Območje je bilo v sedemdesetih in osemdesetih letih precej popularno, potem pa se je obisk občutno zmanjšal.
Težja prvenstvena ima oceno IV 5.9, nekoliko lažja pa ju je pripeljala na deviški vrh, ki sta ga poimenovala Garvey Spire. V jugovzhodnem ozebniku Sunrise Spira si je Klemen ohladil vroče živce, ki so ostali po razočaranju nad soplezalcem.

J. B.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.