Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.08.1968

Delo, Šport: ... Dnevnik najuspešnejših

Prva jugoslovanska ponovitev Walkerjevega stebra v Grandes Jorassesu in obenem doslej največji uspeh našega alpinizma je bili zaradi nesrečnega dogodka v Piz Badile potisnjena v ozadje, take da večina niti ne ve, kako je časovno potekala. Zato objavljamo kratek pregled odprave AO Mojstrana.
11. julija zvečer so iz Mojstrane odpotovali Klavdij Mlekuž, Janez Kofler, Janko Ažman in Janez Brojan ml. Dva dni zatem so si na Montanversu nad Chamonixom postavili tabor. Ponoči je pričelo deževati, kasneje snežiti in ni prenehalo vse do 20. 7. Sneg je zapadel vse do višine 2000 m. Tedaj sta z izletom PD Lj. Matica na Mt. Blanc pripotovala v Chamonix tudi Matija Maležič in Tine Čopič, preostala dva akterja vzpona. Tega dne so se pripravljali na prve ture. Toda naslednjega dne je ponovno snežilo, tako da so se šele 22. 7. Mojstrančani lahko poskusili v Aiguille d l'M, kjer so preplezali Couzyjevo in Menegauxovo smer. Naslednjega dne pa so odšli na Mt. Blanc prek ledenika Bossons. Prespali so v zavetišču Vallot in drugo jutro po svežem snegu, ki je zapadel ponoči, dosegli vrh. Vrnili so se gazeč sneg do kolen. 25. 7. so počivali, dan nato pa so bili zopet z vso opremo že v zavetišču Leschaux pod Jorassi.
V steno so vse tri naveze odšle 27. 7. ob 2.30, vstopili pa so ob 6. uri. Dan pred njimi je vstopilo osem japonskih alpinistov v eni navezi (!). Do Rebuffatove peči so potrebovali 3 ure. Nad njo je bil bivak Japoncev. Dohiteli so jih v zajedi nad prvim bivakom prvopristopnikov in bili nato ves čas prisiljeni plezati za njimi. Prvi bivak so imeli na neugodnem mestu nad Rebuffatovim bivakom, ker so tega zasedli Japonci, ki so si popreje še fiksirali vrvi nekoliko višje.
28. 7. so ob 7. uri nadaljevali plezanje čez črne plošče in do večera so bili že nekako v višini 4000 m. Višina in mrzel severovzhodni veter sta povzročila, da je bil bivak izredno težak. Zadnjega dne so pričeli zopet, ob 7. uri in dve uri za tem so bili že na vrhu 4208 m visokega Grand Jorassa. Vseh šest je sestopilo na 300 m nižji plato, kjer so se vsi zadovoljni nad uspešnim vzponom v zavetju temeljito okrepčali.
Sestop so izvedli na južno - italijansko stran in prenočili na prostem blizu vasi Entrevs. Šele naslednjega dne so se v neurju lahko vrnili v taborišče.
Od 31. 7. do 3. 8. je neprenehoma snežilo, nato se je malo izboljšalo in 5. 8. ponovno poslabšalo. Ker na kake druge vzpone ni bilo moč misliti in ker so poglavitni del načrta že uspešno opravili, so se 7. 8. vrnili domov.

Kavkaški vzponi
Letošnja kavkaška odprava je razen skupinskih vzponov na Pik Niolajeva (4100 m, 2a) in Kazbek (5047 m, 2b) opravila še naslednje vzpone: Vzhodna stena Adai-Hoh (4408 m). Naveza Trobevšek, Bauman, Gros in Manfreda je zaradi napačnih informacij vstopila preveč desno in nevede izvedla prvenstveni vzpon, ocenjen s 4a. Naveza Božič, Salberger in Bernard pa se je na isti vrh povzpela po grebenu prek sedla Skaas (3a). Peti vzpon sta izvedla Gros in Manfreda, in sicer prek SV stene Pik Passionaria (3850 m, 5b), šestega Bauman, Bernard, Rožič in Salberger prek SV stene Pik Vilsa (3800 m, 5b), sedmega Bauman, Bernard, Rožič in Salberger prek SV stene Uilpata (4646 m, 5a) in osmega Trobevšek in Martinčič po južnem grebenu na isti vrh (2b). V rajonu okoli tabora Cei je bilo ves čas slabo vreme.

Prvenstvena smer 70-letnika
Paul Beylier je 70-letni možakar francoskega rodu, ki si je kljub letom želel preplezati prvenstveno smer. Dva vodnika iz Argentiera sta uslišala njegovo prošnjo. Varno sta ga popeljala preko južne stene Minareta (3450 m) v skupini A. Argentier, in sicer tako, da je bila smer prvenstvena.

Grand Capucin
Člana Akademskega AO Viktor Šoštarič in Vasja Doberlet sta se pred kratkim vrnila iz Courmayerja, kjer sta imela za prvi obisk Zahodnih Alp kar dobro bero. 23. 7. sta plezala južno steno Dent de Geant (smer Atletic - TD A 2). 26. in 27. 7. pa sta opravila drugo jugoslovansko ponovitev Bonattijeve smeri v Grand Capucinu (TD sup, A 2, A 3). V steni je bilo hkrati kar deset navez, zato je bil bivak skoraj nujen. Tretja smer, ki sta jo preplezala, je bila vesina v Tour Ronde (D 45 stopinj), nadaljevanje pa jima je preprečilo slabo vreme.

Vzponi naveze Krušič - Oman
Naveza AO Martuljk, Janez Krušic - Jože Oman se je v prvi polovici avgusta vrnila iz Italije in Švice, kjer je izvedla nekaj zanimivih vzponov, ki jih naši alpinisti doslej še niso plezali. V Presanella skupini sta preplezala Severni raz v grebenu med C. Presanella (3564 m) in C. di Vermiglio (3456 m). Ocena je III-IV, čas plezanja 4 ure in pol, vzpon pa je kombiniran. V Berglu - skupina Sciora sta opravila prečenje ledenika Albigna in SZ raz Sciora di Fuori (3169 m); 600 m vzpona, ocena V. V skupini Brenta pa sta preplezala še Severni raz Crozzon di Brente (3135), ki ima skoraj 1000 m višinske razlike, ocena pa IV+.

Prvenstvene in važnejše ponovitve
Kot navadno je tudi letos sredi poletja pregled nad vzponi zelo slab, zato so znani le nekateri. 28. 7. so Roman Jurhar, Karel Mostnar, Roman Rosc (KAO) in Drago Kavnik (TAM) v Raduhi preplezali novo smer, imenovali pa so jo »Bertin kamin« (370 m, IV+, 4 ure). Tone Žagar, Ivan Trček in Ciril Praček (Jesenice) so 11. 8. opravili prvenstveni vzpon po stolpu v Z steni Prisojnika (120 m, 2,5 ure), ki bo primeren za vadbo in plezanje v slabem vremenu. Istega dne so Jože in Tine Mihelič (AAO) in Iztok Belehar (Kranj) opravili tudi prvenstveni vzpon po Z stebru Velike Tičarice (IV+, eno mesto VI, 200 m, 5 ur). 13. in 14. 8. pa je ista naveza opravila še prvenstveni vzpon prek S stene Vršaca in s tem rešila enega najlepših problemov v tem predelu. Smer je visoka okoli 350 m, ocenili pa so jo s V in VI (14 ur plezanja).
Razen tega sta bili opravljeni tudi dve zanimivi ponovitvi. Mitja Košir in Hlede (Jesenice) sta 11. 8. ponovila Direttissimo v Stenarju. Dodi Pušnik, Stane Plausteinar, Franc Krumpak in Marjan Lačen pa so 28. 7. ponovili Glavo Turske gore, kar je verjetno prva ali druga ponovitev.

  23.08.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.