Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.09.1996

Delo, Šport: ... Mladi plezalci odlični

Tudi na tretji tekmi evropskega mladinskega pokala v Škof ji Loki je naša mlada ekipa blestela - Zmage za Čufarjevo, Štremfljevo, Sovo in Valjavca
ŠKOFJA LOKA - Poskusno leto za Evropski mladinski pokal v športnem plezanju se bo očitno zelo dobro izteklo. Tretja tekma, ki je bila v soboto in nedeljo, 14. in 15. t.m. v dvorani Poden v Škofji Loki, je privabila 80 plezalcev iz 11 evropskih držav.
Tako kot na prejšnjih dveh so imeli glavno besedo naši mladi upi. V šestih kategorijah so pobrali štiri prva mesta, eno drugo in še dva tretja ter tudi na domačem terenu znova pokazali odlično pripravljenost. Kot kaže trenutna skupna uvrstitev, bo naša reprezentanca po zadnji tekmi v Pragi za končno uvrstitev odnesla večino odličij.
V najstarejši skupim je v Škofji Loki pri fantih tokrat David Stepanjen s 4. mestom ponovil uspeh Urha Čehovina iz Dortmunda. Slednji je nastopil samo v prvi kvalifikacijski smeri, potem pa je moral zaradi močne vročine odnehati. Pri dekletih je Martina Čufar suvereno splezala vse smeri in zmagala brez konkurence. V srednji starostni skupni smo videli dve naši zmagi. Mateju Sovi tudi tokrat ni bil kos nihče, saj je edini splezal vse smeri do vrha. To je že njegova tretja zaporedna zmaga in bržkone mu do končne ne manjka veliko. Tudi Katarina Štremfelj je zmagala že tretjič in tudi za njo velja podobno kot za Sovo. Od petih tekem veljajo za skupno uvrstitev štiri in težko je verjetno, da bi jima končno zmago še lahko kdo vzel.
Pri mlajših smo pri dekletih imeli tokrat samo Sašo Truden, ki se je uvrstila na 5. mesto, medtem ko je Rusinja Belomestnova še tretjič zmagala. Najmlajši fantje so spet pokazali, da je konkurenca pri njih izredna in samo majhne napake krojijo končni vrstni red. Tako sta Boštjan Potočnik in Aleš Česen, ki sta edina splezala drugo kvalifikacijsko smer, tako kot v Raveni pa na koncu ostala brez visokih mest. Toda stopničke so vendarle bile zasedene z domačimi tekmovalci, saj je Tomaž Valjavec finalno smer splezal do vrha, Klemen Bečan pa je bil še tretjič na drugem mestu.
Tekma je bila sodeč po mnenju držav udeleženk zelo dobro organizirana, seveda pa so k temu pripomogli (poleg številnih manjših donatorjev) tudi generalni pokrovitelj Alpina iz Žirov, LDS in Mestna Občina Škofja Loka. Že konec tega tedna pa naša ekipa potuje na četrto tekmo, ki bo v Bernu.
Rezultati: skupina A (18-19 let)
- dekleta: 1. M. Čufar (Slo), 2. E. Kopylova, 3. I. Rouyga (obe Rus), 6. K. Šturm (Slo); fantje: 1. R. Brunel (I), 2. J. Douloub (Rus), 3. K. Garbov (Bol), 4. D. Stepanjan (Slo); skupina B (16-17 let) - dekleta: 1. K. Štremfelj (Slo), 2.
1. Hartman (Sui), 3. B. Klemenčič, 5. E. Tušar, 6. M. Šuštar (vse Slo); fantje: 1. M. Sova (Slo), 2. T. Stejskal (Sik),3. H.Wilhelm (A);6. A. Strojan, 12. T. Jevšnik, 14. M. Jeran (vsi Slo); skupina C - dekleta: 1. M. Belomestnova, 2. M. Rižkova (obe Rus), 3. M. Usatyuk (Ukr), 5. S. Truden (Slo); fantje: 1. T. Valjavec, 2. K. Bečan, 3. B. Potočnik, 7. A. Česen (vsi Slo).

TOMO ČESEN

Aljoša Grom na pragu finala
EKATERINBURG - Na prvi tekmi letošnjega svetovnega pokala v Ekaterinburgu ob vznožju Urala, je tokrat blestel Aljoša Grom. Že v četrtfinalni smeri je splezal do vrha, bil odličen v polfinalu, na koncu pa mu je za finale zmanjkalo samo pol metra. Tako si je še s tremi tekmovalci razdelil 9. mesto, kar je njegov največji uspeh doslej. Viliju Gučku je za vstop v polfinale med 26 najboljših zmanjkalo eno mesto.
Ženski del ni bil tako uspešen, čeprav je po 1/4 finalu kazalo drugače. Martina Čufar je bila na 7. mestu, Katarina Štremfelj, kateri je bila to prva tekma svetovnega pokala, pa si je še s tremi tekmovalkami delila 10. mesto. Lukančičeva se v 1/2 finale ni uvrstila. V polfinalu pa sta obe plezali precej slabše kot sta sposobni. Čufarjeva, ki jo je precej motil mraz v dvorani, se je morala, kot je rekla, boriti za vsak gib. Na koncu je dosegla 11. mesto, Štremfljeva pa je pristala po težavah z vzpenjanjem varovanja na 20. mestu. Kljub temu je zanjo to soliden rezultat, pokazala pa je, da je lahko boljša.
Vsekakor lahko ocenimo nastop naše ekipe kot uspešen, zlasti seveda rezultat Aljoša Groma, ki je po dolgem sušnem obdobju moških dosegel zelo lep uspeh.
Rezultati - ženske: 1. L. Sansoz, 2. L. Guyon (obe Fra), 3. E. Šumilova (Rus),... 11. M. Čufar, 20. K. Štremfelj, 28. M. Lukančič (vse Slo); moški: 1. E Petit (Fra), 2. L. Zardini,
3. C. Brenna (oba Ita),... 9. A. Grom, 27. V. Guček (oba Slo). (T. Č.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Slovenska alpinistična odprava treh vrhov
Konec tega meseca bo v Himalajo odpotovala Slovenska alpinistična odprava treh vrhov. Obiskali bodo gorsko skupino Api-Nampa v malo obiskanem vzhodnem predelu Nepala. Spomladi 1995 si je te gore ogledala izvidniška odprava, ki so jo sestavljali Boštjan Slatenšek ter pokojna Stane Belak-Šrauf in Jasna Bratanič. Domov so se vrnili s fotografijami težkih, visokih in še nepreplezanih sten. Odpravo bo vodil Roman Robas, njegov pomočnik bo Boštjan Slatenšek, zdravnik odprave pa bo dr. Franci Srakar. Člani odprave so: Dušan Debelak, Jernej Grudnik, Tomaž Humar, Matic Jošt, Janko Meglič, Peter Mežnar, Marko Prezelj, Andrej Štremfelj in Tomaž Žerovnik. Iz ekipe sta zaradi poškodb izpadla Marko Čar in Blaž Stres. Odprava bo delovala v ločenih navezah, ki bodo poskušale prelezati nove smeri v stenah Apija (7132 m) in Nampe (6755 m) ter se povzpeli na še neosvojen Bobaye (6808 m).

(M. P.)

Odpravi že v Himalaji
Dve žepni slovenski odpravi, ki nameravata svoje cilje uresničiti v jesenski, pomonsunski, sezoni, sta že v Nepalu. 15. septembra sta odpotovala Tadej Golob in Dušan Polenik, ki sta si za cilj izbrala južno steno južnega vrha Nilgirija. Lani jeseni sta s Tomažem Jerasom preplezala novo smer v Hiunčuliju. Iz Katmanduja pa smo dobili sporočilo Bojana Počkarja, ki z Žigo Petričem in zdravnico dr. Ando Perdan odhaja proti Vzhodni Kumbakarni. V glavnem mestu Nepala so hitro opravili vse formalnosti in 16.9. so se že odpeljali proti hribom. Če bo vse potekalo po načrtih, bodo okrog 28. 9. postavili bazni tabor, do 10. 10. naj bi se Petrič in Počkar aklimatizirala, potem pa se bosta lotila stene. Tudi onadva sta bila lani uspešna (prvenstvena smer v Singučuliju).

(M. P.)

Sedem vrhov Božiča
Načrt Splitčana Stipe Božiča, da se povzpne na najvišje vrhove vseh celin - poimenoval ga je Sedem vrhov - se bliža koncu. 2. septembra je odletel v Afriko, s ciljem, da se povzpne na tamkaj najvišjo goro Kilimandžaro (5895 m). Deset dni kasneje mu je sledil še Vladimir Mesarič, s katerim sta se namenila potem povzpeti še na Mt. Kenio. Že 8. oktobra pa bosta Božič in Viki Grošelj, ki mu v zbirki najvišjih vrhov tudi še manjka najvišji vrh Oceanije Carstenszovo piramido (4884 m), poletela na Papuo Novo Gvinejo. Sledil bo še Božičev obisk Avstralije, namenjen »najnižjemu med najvišjimi« Mt. Koscisku (2230 m), na katerem pa je Grošelj že bil.
Še pred novim letom pa bosta oba tudi v naši prvi odpravi na Antarktiko, s ciljem povzpeti se še na zadnjega, na Mt. Vinson (4897 m).

(E S.)

Mladi plezali v Žireh
ŽIRI - Minulo soboto so se na tekmovanju državnega prvenstva B merili športni plezalci mlajših kategorij. Najuspešnejši so bili mladi iz Radovljice. Rezultati - cicibani: 1. Miha Jensterle (ŠPO Radovljica), 2. Jernej Modrijan (AO Žiri), 3. Aleš Glivar (ŠPO Radovljica), Urban Gros (PK Šk. Loka), Anže Habjan (ŠPO Radovljica),NejcPoznek (Posavski AK) in Anže Šantej (ŠD Pivka); ml. dečki: 1. Matic Javševec (ŠPO Radovljica), 2. Jan Čadež (PK Šk. Loka), 3. Andrej Zver (ŠD Pivka); cicibanke: 1. Ana Kosmač (AO Žiri), 2. Mojca Grče (ŠPO Radovljica) in Urša Vlahušič (Posavski AK); ml. deklice: 1. Nina Hlebanja (AO Jesenice), 2. Špela Legat (ŠPORadovljica), 3. Eva Finžgar (ŠPO Radovljica).

(M. P.)

Pokal Karavank 96
Pri Valvazorjevem domu pod Stolom bo v nedeljo 29. 9. Pokal Karavank 96 v organizaciji Postaje GRS Radovljica in Kluba gorskih kolesarjev Red Bull. Ob 9.30 bo start gorskega triatlona, na katerem bodo sodelovale dvojice gorskih reševalcev iz Bavarske, Koroške, Furlanije-Julijske krajine in Slovenije. Med 10.15 in 10.35 pa bodo starti rekreativcev v gorskem kolesarjenju.
Tekmovalnem delu bo sledilo družabno srečanje. Podrobnejše informacije po tel. (064) 71.4 306 (Milan Robič).

(M.P.)
 

  23.09.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.