Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.01.1975

Delo, Šport: ... Po predavanju

Po uspešnem predavanju V. Jugoslovanske alpinistične odprave v Himalajo, ki je bilo v ponedeljek ob 21. uri zvečer v kinu Union, vse pogosteje prihajajo vprašanja - kako se je moč dogovoriti za to predavanje. Vodja V. JAHO Tone Škarja je povedal, naj tisti, ki žele organizirati predavanje sporoče želje na Planinsko zvezo Slovenije, (kje, kdaj, morebiti tudi kateri predavatelj) in naslov (telefon), na katerega bodo lahko odgovorili čim prej bo mogoče.

Novice iz AO Tržič
Dušan Srečnik in Borut Bergant sta 22. in 23. decembra preplezala spodnji del »Zajede spominov« v Stenarju, nato pa sta morala zaradi slabih razmer izstopiti v Brojanov raz.
V severni steni Velikega vrha (Košuta) so Borut Bergant, Joži Dolinar in Slavko Frantar 2. t. m. preplezali prvenstveno - »Novoletno smer«. Ocena mestoma V (skalni odstavki), dolga pa je okoli 12 raztežajev. Dva dni za tem je smer že doživela drugo ponovitev (Marjan Gros - Peter Rožič).
Filip Bence je 3. t. m. opravil delno prečenje Karavank: Košuta-Begunjščica-Vrtača-Stol-Kepa.
4. t. m. sta Zvone Korenčan in Bojan Žbontar opravila zimski prvenstveni vzpon v severo-zahodni steni Zvoha (3 skalni in 10 raztežajev v snegu).
Slavko Frantar in Željko Perko sta 11. t. m. preplezala »Kamniško smer« v Koglu. Po podatkih, ki so na voljo je to druga zimska ponovitev
V nedeljo 19. t. m. so na Kofcah (natančneje pod Velikim vrhom, kjer je možna prav lepa smuka) organizirali IV. Jančev memorial v spomin na ponesrečenega tovariša Pavla Janca. Zaradi slabega vremena se je tekmovanja udeležilo le 14 članov AO. Zmagal je Iztok Tomazin, drugi je bil Janko Jerman in tretji Slavko Rožič.
V soboto in nedeljo bo AO Tržič organiziral zimski alpinistični tečaj za pripravnike na terenih okoli Zelenice. Ker bo program zelo pester (zimska plezalna tehnika, GRS, turno smučanje, dia-predavanja itd.) se ga bo udeležila tudi večina starejših članov.

Južna stena Planjave
V soboto 11. t. m. sta Drago Metljak in Maks Trop (Matica) opravila prvo ponovitev (in s tem tudi zimsko) Diagonalne smeri v južni steni Planjave (plezal Valant s tovarišem). Imela sta povsem letne razmere, z oceno se v celoti strinjata (IV/IV+), le zadnjo dolžino sta plezala po svoje.

Poučni filmi
V okviru PD Kranj že dalj časa snujejo filmoteko, ki naj bi bila namenjena predvsem vzgoji. Razen gradiva o odpravi v Afriko so posneli stensko »štafetno« reševanje, zimsko reševalno tehniko, I. državno prvenstvo v vožnji z aki čolni in vrvno reševalno tehniko. Zadnji film (45 min) je posvečen tehniki reševanja s helikopterjem.

Preskušnja lavinskih psov
Od 6. do 9. februarja bo na Jezerskem (na plazovih pod Kočno) obvezna vsakoletna preizkušnja lavinskih psov. Preskušnja velja le za izkušene in iskanja vešče pse ter vodnike, ki so člani ali pripravniki (z vsaj dve leti staža) GRS. Prijave za udeležbo je potrebno poslati do 1. februarja na naslov: Janez Ramuš, Gregorčičeva 3-64270 Jesenice.

Pismo iz Črne gore
Čeprav v Črni gori skoraj ni alpinizma, nas posebno tovariši iz Plevlja vsako leto razvesele s svojo aktivnostjo. Tudi lani niso počivali. Obisk gora v skupini Monte Rosa se jim sicer ni posrečil, zato pa so temeljito raziskali kanjon Tare. Danilo Kneževič je s še trojico članov PD Mladost med 1. in 4. avgustom prvič prešel kanjon od velikega mostu do Ščepan Polja. Razumljivo, da niso potovali po vodi, temveč po skalah ob vodi in v ostenjih nad njo. Danilo Kneževič je tudi vodil veliko skupino planincev SPD Trst po Durmitorju in ob tej priložnosti so preplezali smer »Bratstvo in enotnost« v Obli Glavi (Janko Furlan, Trst - Marinaj Olenik, Sežana - Danilo Kneževič, Pljevlja: 220 m, II-III). Tri dni pred tem sta Furlan in Olenik preplezala še prvenstveno smer v Velikem Sljemenu (300 m, III-IV, 4 ure).

Opravičilo
V zadnji (40) številki angleške alpinistične revije »Mountain«, je mogoče zaslediti kratko notico - opravičilo za Makalu. V njej se urednik opravičuje za neljubo »natolcevanje« avstrijske odprave (objavljeno v št. 37) o uspehu naše odprave v južni steni Makaluja. Sedaj pravi, da Avstrijci v Jugoslovanski uspeh nikoli niti niso dvomili (?) Naj, bo kakor koli, cilj naslednje VI. JAHO odprave bo zopet stena Makaluja in glede na dosedanje priprave ter izkušnje je uspeh zagotovljen, seveda če ne bo premočno ponagajalo vreme, ali če ne bo realizacije onemogočila »višja sila«.

Kandidati za VI. JAHO
Komisija za alpinizem pretekli petek ni imela lahkega dela. Izmed 36 prijavljencev je morala izbrati najboljše, pri tem pa upoštevati še kup drugih zahtev. Da bodo s svojim znanjem odpravi kar največ koristili, da bodo lahko pomagali v času priprav, da se bodo brez težav vključili v ekipo, da bodo poleg najmanj štirje »makalujevci« (člani V. JAHO iz leta 1972) kot zahteva načrt delovnih, skupin na gori in po drugi strani - da bo poleg čim več mladih, perspektivnih alpinistov.
Vodja naj bi bil Aleš Kunaver, alpinist in organizator z doslej najbogatejšimi izkušnjami v Himalaji. Izmed članov IV. JAHO naj bi se za udeležbo enakovredno potegovali: Stane Belak, Danilo Cedilnik, Marjan Manfreda in Matija Maležič, za možno dopolnilo pa še Janko Ažman. Izmed članov V. JAHO so med kandidati: Janez Dolžan, Bojan Pollak in Roman Robas iz mlajše generacije pa: Zoran Bešlin, Viki Grošelj, Stane Klemenc, Boris Rjavec in Jože Rožič. Izmed drugih, ki jih je po predlogu KA vključil vodja, sta še Janez Lončar in Ivč Kotnik. In ker je načelno sprejet predlog, da se v jesenski odpravi zmanjša število Šerp na račun ekvivalentnega števila naših fantov, in da se formira posebna skupina za transport na gori, so bili dodatno priključeni še: Tomaž Jamnik, Boris Rebula, Dušan Srečnik in Nejc Zaplotnik. Seveda pa seznam s tem še ni dokončen. Novosti v načrtu (transportna skupina) bo moral potrditi še zbor kandidatov (ki bo prihodnji teden), vsi bodo morali še skozi številne preglede, v kratkem se bodo pričeli treningi s preglednimi testi itd. Odprto pa je še vprašanje zdravnikov, ki kandidirajo trije.

 

  24.01.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novi8ce
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.